Cauta

America mârâie la China, dar are dinți de lapte

America încearcă să lovească China la fel de tare cum a făcut cu Rusia, dar bombele nucleare financiare ale Beijingului sunt un factor de descurajare al naibii de puternic. Analiștii de la Washington cred că Partidul Comunist are forța să spulbere sancțiunile Occidentului și nici militar lucrurile nu stau mai bine pentru Alianța Nord-Atlantică. Unde mai pui că, din răzbunare, Federația Rusă poate înclina decisiv balanța în favoarea „puiulor” lui Mao.

Pedepsirea celei de-a doua mari economii a lumii cu sancțiuni financiare și economice distructive, cum ar fi expulzarea din sistemul Swift sau înghețarea rezervelor valutare din străinătate, pur și simplu nu este posibilă. Despre asta se vorbește chiar în DC, punctează presa din State.

China nu este Rusia, asta-i clar!

Dacă militar poate că încă nu se poate compara cu vecina sa, economic, e clar pentru toată luma că Beijingul e în altă ligă! China nu-i Rusia, de aceea America nu poate lupta împotriva acestui rival cu aceleași arme ca în Ucraina. Economia Chinei este de aproximativ 10 ori mai mare decât a Rusiei și mult mai interconectată la piețele externe. Vorbim despre o țară care are cele mai mari rezerve valutare din lume, în valoare de 3,25 trilioane de dolari, mare parte din sumă fiind depozitată în America și Europa.

Piatră de temelie a economiei globale, China pur și simplu nu poate fi îngenuncheată doar pentru că așa vor SUA, punctează South China Morning Post.

„Sancțiunile economice extinse, pe care țările occidentale conduse de SUA le-au impus Rusiei, pot fi văzute ca un prim avertisment transmis Chinei”, crede He Weiwen, fost consilier economic și comercial la consulatele chineze din New York și San Francisco.

Lumea întreagă, conectată la China

Pe de altă parte, China a creat un punct de sprijin atât de puternic în lanțul valoric global încât analiștii spun că ar fi extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, pentru ca 120 de țări și regiuni, inclusiv America, să rupă legăturile în întregime cu China. Adică, să nu mai aibe nicio legătură cu partenerul lor comercial de top!

Efectele oricăror sancțiuni impuse Chinei ar fi reciproce și, fără doar și poate, mult mai devastatoare pentru Occident.

Lu Xiang, consilier în cadrul unui think tank (Centrul pentru globalizare din China), a declarat:

„China și SUA au o miză una în persoana celeilalte. Deci, pentru America, China este total diferită de Rusia. Calculele politice vor fi în mod inevitabil restrânse de condițiile economice”.

Pe scurt, dacă același tip de sancțiuni aplicate Rusiei ar fi dictate și împotriva Chinei, consecințele asupra întregului lanț economic global ar depăși orice putere de imaginație!

Taiwanul, linie roșie, dar a cui?

Pentru a declanșa potențiale sancțiuni împotriva Chinei, o linie roșie general recunoscută este furnizarea de arme Rusiei. Sau invadarea Taiwanului! Însă, în ambele variante, Washingtonul a adoptat o poziție departe de a putea fi numită categorică. Formulări vagi de genul „vor exista consecințe” sunt prezente în toate comunicatele diplomatice ale Casei Albe.

„Statele Unite se joacă acum cu ambiguitatea”, admite un diplomat străin din Beijing, care a preferat să vorbească sub protecția anonimatului.

China consideră insula Taiwan ca fiind o provincie separatistă care trebuie reunificată cu continentul (cu forța, dacă este necesar), în timp ce SUA urmăresc să-și consolideze acolo prezența militară, sporind, astfel, îngrijorarea Beijingului. Totuși, un lucru este lămurit și pe deplin înțeles de cele două super-puteri: China nu tolerează absolut deloc independența Taiwanului și mai ales controlul străin asupra sa, iar Statele Unite știu asta foarte bine!

America, aproape să piardă sprijinul Europei

Când a decis ce pedeapsă trebuie să primească Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, America a insistat ca blocajul să fie total și să vizeze în principal complexul energetic controlat de Kremlin. Însă, surpriză (și nu prea), europenii se arată în continuare reticenți în a pune un embargou asupra gazelor rusești și nici cu „sancționarea” țițeiului nu s-a ajuns prea departe.

Iată primul semn că Europa nu joacă mereu după cum cântă America.

Pe viitor, dacă acțiunile întreprinse împotriva Rusiei vor fi aplicate în mod similar și Chinei, americanii știu că este foarte probabil ca aliații lor europeni să le întoarcă spatele. De ce? Pentru că Beijingul este, pentru unele state din UE, cel mai important partener de afaceri sau, oricum, unul dintre.

Cea mai mare forță a Chinei constă tocmai în asta – joacă un rol activ în lanțul de aprovizionare global! Iar Europa ar fi reticentă în a impune sancțiuni Chinei de nivelul celor care azi lovesc în Rusia.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version