AcasăȘTIRI EXTERNEChina, gata să anexeze Taiwanul! Presa mainstream, în frunte cu CNN, portavocea...

China, gata să anexeze Taiwanul! Presa mainstream, în frunte cu CNN, portavocea CIA, nu are ochi decât pentru Zelinski, acest Bobiță al Ucrainei

Federația Rusă a luat pe sus Ucraina folosindu-se de un precedent periculos pe care America l-a nășit cu numele „Kosovo”, undeva între 1999 (atacarea fără motiv a Serbiei) și 2008 (anul recunoașterii de către Casa Albă a acestei așa-zise republici)! Că la televizor se vorbește puțin spre deloc despre asta, nu trebuie să mai mire pe nimeni, doar trăim într-o lume unipolară, dar muribundă și care, prin vuvuzele de tipul CNN (singura televiziune americană acreditată la Kiev, de parcă ar fi cumpărat drepturile tv ale războiului ruso-ucrainean, ca la competițiile sportive), își revarsă mesajul înveninat spre un public deja educat în cultul adorării atotputernicului Unchi Sam.

Mai toți și-au dat cu părerea despre invazia rușilor în Ucraina, dar mulți dintre vorbeți sunt niște habarniști care în mod normal ar fi demni de milă dacă prin mesajul transmis nu ar risca și altceva decât să ajungă subiect de glume pe net. În context, trebuie să remarcăm faptul că a treia mare putere militară a lumii s-a abținut să intervină categoric în disputa ruso-ucraineană.

Beijingul tace și face. Casa Albă, șah în Pacific

China evită să intre în spirala retoricii antiruse a Occidentului, deși Casa Albă a pârât Kremlinul la scurt timp după ordinul de atac dat de Putin. Beijingul, însă, joacă inteligent, își vede interesul și, așa cum Național scria în 25 ianuarie în articolul „China, pregătită să invadeze Taiwanul. America, la mijloc între războiul din Ucraina și miza Pacificului”, Xi Jinping dă acum șah Washingtonului în regiunea Asiei de Sud-Est.

Joi, la numai câteva ore după desantul rușilor în Donbas, Forțele Aeriene din Taiwan au fost nevoite să intervină pentru a escorta nouă avioane străine pătrunse ilegal deasupra spațiului aerian. Iată că Xi Jinping n-a așteptat prea mult și, imediat ce Vladimir Putin a atacat Ucraina, și-a trimis și el aviația să verifice (încă o dată) vigilența Taipeiului. Opt avioane de vânătoare J-16 și un avion de recunoaștere Y-8 au zburat timp de mai multe minute deasupra Insulelor Pratas, controlate de Taiwan, undeva la capătul superior al Mării Chinei de Sud.

Guvernul de la Taipei și-a mărit nivelul de alertă (oficial) și în același timp (neoficial) a înroșit linia telefonică. Nu știm, însă, dacă, la capătul celălalt, „Sleepy” Joe a ridicat receptorul sau nu.

Avertisment pentru Washington: „Nu vă mai jucați cu focul deasupra Taiwanului!”

Dar oricum mesajul este clar și China deja anunță comunitatea internațională că va tranșa problema Taiwanului în cel mai scurt timp.

Vorbind la Beijing despre noua strategie indo-pacifică anunțată săptămâna asta de America, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, Tan Kefei, a reiterat ceea ce știam, anume că Taiwanul reprezintă „o problemă de bază” a Chinei, care „nu va tolera nicio interferență străină”. „Îndemnăm partea americană să recunoască sensibilitatea ridicată a problemei Taiwanului și să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei. Să nu se mai joace cu focul deasupra Taiwanului!”.

Jocul dublu al Germaniei. Cum păcălește Occidentul Berlinul

Când America a ordonat sancțiuni pe linie împotriva Rusiei, Germania nu doar că a aplaudat frenetic decizia Washingtonului, dar s-a grăbit să anunțe și ea propriile „pedepse”. Două precizări trebuie făcute, însă. Punctual:

1.    Suspendarea acreditării gazoductului Nord Stream 2 nu înseamnă anularea sau închiderea proiectului. Nicidecum! Cancelarul Olaf Scholz doar amână o acreditare inevitabilă (11 miliarde de euro au fost investite în Nord Stream 2, bani băgați de Rusia și, atenție, de câteva mari corporații europene din domeniul energetic!). Probabil că undeva spre sfârșitul anului în curs, când diplomația își va fi făcut treaba și apele geopoliticii se vor liniști, Germania va acredita Nord Stream 2 și o va face cât mai discret;

2.    Dacă tot sunt atât de oripilați de ce face Vladimir Putin, de ce nu demisionează toți nemții din Consiliile de Administrație ale companiilor rusești? Gerhard Schroeder, fostul cancelar, este chiar în conducerea Gazprom, să nu uităm asta și încasează, el și alți compatrioți, milioane de euro de la firmele constrolate de Federația Rusă! Ipocrizia Berlinului miroase rău de tot.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
47.799 afisari

7 COMENTARII

  1. incepe !
    Taivan, Ucraina, Kurile, Mali, Kuweit, Cipru, Palestina, Spania…
    Si asa , se generalizeaza…
    Catre ce ne indreptam ?
    🙁

  2. OARE AMERICANII CUI AR MAI VINDE VECHITURILE DE ARMAMENT DACA AR FI PACE PE PAMANT?CAUTA CONFLICTELE CU LUMANAREA APRINSA.TARE MI-ASI DORI UN CONFLICT SI PE TERITORIUL LOR.

  3. Idioții de la noi pur și simplu nu se pot abține! Mă refer la idioți ca autorul articolului. Dacă tot am prins firul a ceva emoție în public atunci e nevoie să arăt că sunt cult, că pot privi lucrurile dintr-o perspectivă originală etc. Punem și câteva glumițe ca să prindă la public. Mai uită-te o dată la imaginile cu miile de mame și copii refugiați; la blocuri și grădinițe în flăcări; poate îți inspiră o glumă nouă. Iar dacă tot ai găsit cu cale să amintești de asupritorii americani, așa, din spirit de corectitudine și echidistanță, ia-o pe asta. Ucrainienii și rușii nu au fost în război nici când în istoria lor. Vorbesc limbi înrudite și sunt majoritari ortodocși. Ca și Belarus, Ucraina a fost până de curând un fel de Rusia bis. Dacă asta le face Putin fraților ucrainieni, oare ce ne-ar pute face nouă?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger