AcasăȘTIRI EXTERNEChina, pregătită să invadeze Taiwanul. America, la mijloc între războiul din Ucraina...

China, pregătită să invadeze Taiwanul. America, la mijloc între războiul din Ucraina și miza Pacificului

În plină criză la granița ruso-ucraineană, omenirea vede cum un alt conflict se ridică în Pacific. Trupele lui Putin, comasate lângă frontiera cu Ucraina, testează în primul rând vigilența NATO, alianță care se sprijină mai ales pe puterea militară a Americii. Însă, în același timp, SUA au parte de o altă provocare, poate la fel de mare – China este pregătită să invadeze Taiwanul, la cum arată acumularea de forțe din Pacific!

Jocurile pe care Vladimir Putin le face în Europa sunt privite cu mult interes de către un alt lider mondial important. Este vorba despre Xi Jinping, care are și el, de asemenea, o nemulțumire geopolitică în vecinătatea sa – Taiwan, insulă bogată și o rotiță foarte importantă pentru economia globală (este cel mai mare producător de microcipuri din lume).

Ambițiile lui Xi Jinping

De ani buni Beijingul insistă că Taiwanul este și trebuie să facă parte din China. La fel ca Putin, și președintele Xi se îngrijorează că o fostă bucată din imperiul țării sale se apropie de Statele Unite ale Americii.

Desfășurarea ostilităților în Ucraina capătă o importanță majoră, căci modul în care Xi Jinping interpretează acțiunile Federației Ruse și răspunsul NATO ar putea influența dacă, dar mai degrabă cum pregătește China reunificarea cu Taiwanul.

Întreaga situația are implicații în securitatea și stabilitatea Asiei de Est, tocmai de aceea criza ruso-ucraineană devine un test crucial al puterii globale americane.

Supremația SUA, pusă la îndoială

Pe măsură ce Vladimir Putin, Xi Jinping și alți autocrați își intensifică eforturile de a răsturna supremația Americii, Washingtonul se confruntă cu cea mai dură provocare a primatului său global de la căderea Uniunii Sovietice.

Patru ani de „America First” (doctrina politică a ex-președintelui Donald Trump) și apoi un răspuns eșuat la pandemia Covid-19 au alimentat percepția că SUA sunt o superputere ce-și trăiește ultimele clipe de glorie. Din exterior, America pare divizată, suprasolicitată și pur și simplu fără chef în a-și mai susține angajamentele externe. Această teorie, pe care fuga din Afganistan doar a întărit-o, pare să fi prins rădăcini la vârful Partidului Comunist Chinez, devenind o temă obișnuită a propagandei oficiale.

Soarta Ucrainei este în joc, dar miza merge mult dincolo, până la viitorul democrației în lume. Dacă Joe Biden rămâne ferm pe poziție și abil, cu puțin noroc și o serie de noi discuții purtate între Rusia, SUA și liderii UE se va ajunge la un compromis, evitându-se o invazie rusă în Ucraina. Potul cel mare nu este aderarea Ucrainei la NATO, nici vreo altă „linie roșie” trasată de Putin, ci sfârșitul supremației Americii în lume, contestat fățiș de Federația Rusă.

Ce vrea Beijingul

Acum, Xi Jinping vede și el o oportunitate în situația de la granița ruso-ucraineană.

Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de continent, a fost un punct fierbinte pe harta geopoliticii în ultimele șapte decenii. De doi ani, însă, tensiunile au crescut semnificativ, după ce Xi a trimis constant escadrile de avioane peste spațiul aerian al Taiwanului și a organizat exerciții militare aproape de insulă. Totul, ca parte a unui plan bine pus la punct, de hărțuire și intimidare a guvernului pro-american de la Taipei.

În mod repetat, președintele Xi vorbește despre o eventuală unificare pașnică, dar interesele americane în regiune sunt altele și urmăresc să țină Taiwanul în sfera de influență a Washingtonului. Astfel, nu-i de mirare că Beijingul vede cum insula revendicată se îndreaptă într-o direcție dăunătoare intereselor naționale ale Chinei, la fel cum Ucraina s-a îndepărtat tot mai mult de orbita Moscovei.

Apropierea Taiwanului de America este evidentă. Președintele Tsai Ing-wen a încercat să reducă dependența economică de China și a consolidat legăturile cu SUA și partenerii recomandați de Casa Albă. Ca o dovadă a relațiilor strânse, Joe Biden l-a invitat pe Tsai Ing-wen la Washington, în decembrie, la un summit pentru democrație, tratând Taiwanul ca și cum și cum ar fi fost orice altă țară.

Taiwan, mai mult decât o insulă

În lumina tuturor acestor lucruri, Xi Jinping examinează situația din Ucraina, de unde caută să extragă informații utile despre instrumentele pe care Joe Biden le poate folosi pentru a presa Rusia. China urmărește să vadă cât de mult este dispusă să cedeze America într-un potențial compromis cu Rusia și cât de eficient lucrează președintele Biden cu aliații săi din NATO. Cu alte cuvinte, liderul chinez vrea să măsoare nivelul de hotărâre american.

Calculele, însă, se pot dovedi greșite fiindcă SUA au mai multe motive să lupte pentru Taiwan decât pentru Ucraina. În primul rând, micuța insulă joacă un rol major în economia mondială, prin monopolul pe piața semiconductorilor. Apoi, trebuie avută în vedere și dorința Americii de a arăta lumii că rămâne puterea numărul 1 în Pacific.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la toate chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în rețeaua magazinelor românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
27.074 afisari

10 COMENTARII

  1. Am o întrebare: cine i-a numit pe amerloci „Jandarmul Terrei”? Ce trebuie să fie în tot și-n toate?

  2. Miza este controlul asupra unei treimi din comerțul naval mondial ce trece printre China și Taiwan. America e KO. Este pe toboganul istoriei. Iar bulgarele demonstrațiilor antivaccin din US abia a început sa se rostogolească. Americanii au semănat vânt și acum culeg furtună. Lăcomia le-a pus capul, cum se spune.

  3. America nu poate lupta impotriva lor daca actioneaza impreuna.

  4. CHINA -RUSIA -IRANUL AU DEJA UNPACT DE ALIANTA DIN 2021 !, ACTIUNEA LUI PUTIN LA GRANITA UCRAINEI SI A CHINEI IN MAREA CHINEI PENTRU OCUPAREA TAIWANULUI
    SUNT ACTIUNI COORDONATE A CELOR 3 ,PARTICIPAREA LA MANEVRE COMUNE IN NORDUL OCEANULUI PACIFIC CONFIRMA ALIANTA SI INTERESUL IN INTEROPERABILITATE IMTR-UN EVENTUAL CONFLICT.
    INTERESELE SUA PENTRU ZONA PACIFICULUI S-AU DEFINIT INCA DE LA INCEPUTUL ANULUI 2021 CAND SUA A FACUT PASUL INAPOI IN EUROPA SI A MUTAT CENTRUL DE GREUTATE IN PACIFIC. CEI 8500 de soldati americani si cei 200 milioane de $ sunt echivalentul interesului american pentru Ucraina si pentru NATO !,CINE ARE CAP !-SA PRICEAPA ,CINE ARE URECHI -SA AUDA !.LA CAT DE DEZLANATA ESTE ALIANTA NU-I VAD DECAT SA DEA SATISFACTIE LUI PUTIN !,SI ASA VISUL DE EXTINDERE NATO SE SPULBERA ,TOT ASA UCRAINA NU V-A INTRA IN UE !,IAR AFACERILE LUI BIDEN JUNIOR IN UCRAINA AU INGHETAT. LA LOC COMANDA !, CACIALMAUA LUI PUTIN A MERS CA UNSA !,UCRAINA ISI VA RESETA CONDUCEREA PE ALINIAMENTUL STABILIT DE PUTIN .BELICOSII S-SU DESUMFLAT ,SUA NU LUPTA PE DOUA FRONTURI .

    • Toți tembelii își dau cu părere( cu CAPS) . America nu luptă pe 2 fronturi?:)))). În al doilea război mondial au câștigat războiul din Pacific cam singuri, iar în Europa nenorociții de ruși au rezistat și pentru ca au primit ajutor enorm de la americani, asta până au intrat în război.

      • esti tolomac rau de tot ,yankeii au tabarit pe ultima rezistenta nemteasca cind au vazut ca rusia cistiga singura razboiul

      • Tembel ? Nu știu cine este… În Pacific au cîștigat, cînd japonezii erau deja sleiți, Germania înfrîntă de ruși etc… Se poate spune că…au cîștigat pe spinarea altora. Istoria e istorie și nu gargara de astăzi…

  5. …..NOI AVEM INTERESE TERITORIALE IN UKRAINA….BOUL DE CONSTANTINESCU A SEMNAT TRATATUL CU UKRAUNA CEDIND TERITORIILE ROMANESTI……TREBUIE SA INTRAM IN JOCUL NEGOCIERILOR…SA INTRAM ALATURI DE RUSI IMPOTRIVA UKRAINEI PTR RECUPERAREA TERITORIILOR DIN UKRAINA SI SA BLOCAM ACCESUL NATO…IN 1877 RUSII I-AU BATUT PE TURCI CU AJUTORUL NOSTRU CA NU I-AU PUTUT BATE SINGURI….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger