AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica, gata de război cu China pentru supremație în Pacific!

America, gata de război cu China pentru supremație în Pacific!

Un comandant al marinei americane avertizează că SUA sunt „să lupte și să câștige” un război împotriva Chinei în cazul în care descurajarea încercată pe linie diplomatică se va dovedi nereușită, iar Beijingul va continua să aibe pretenții în regiunea Indo-Pacific. Periculoasele afirmații îi aparțin chiar amiralului John C. Aquilino, comandantul flotei americane din această zonă. El a vorbit într-un interviu pentru Associated Press despre cum China a atins „cea mai mare acumulare militară de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”. Înarmarea Beijingului destabilizează regiunea, mai cred americanii.

Confruntarea sino-americană ar putea avea loc foarte curând, dacă China își va duce la capăt planurile privind anexarea insulei Taiwan. După cum se știe, SUA consideră Taipeiul un partener strategic în Asia de Sud-Est și nu o dată a anunțat că va apăra cu orice preț integritatea și suveranitatea micuței insule situate în largul coastelor Chinei.

Insulele din Marea Chinei de Sud, militarizate de chinezi

China a militarizat complet trei insule din Marea Chinei de Sud, spune amiralul american. John C Aquilino este de părere că Beijingul își flexează mușchii prin înarmarea insulelor cu avioane de luptă, sisteme antiaeriene moderne și alte facilități militare.

Acum, Washingtonul se lamentează peste tot că ultimele acțiuni întreprinse de chinezi sunt în contrast puternic cu asigurările anterioare date de președintele chinez Xi Jinping, care a promis că Beijingul nu va transforma insulele artificiale din Pacific în baze militare. „Însă, iată că în ultimii 20 de ani am asistat la cea mai mare înzestrare militară a Chinei de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Aquilino.

Deocamdată, dinspre Beijing nu a venit nicio reacție oficială, însă China susține că profilul său militar este unul pur defensiv (aceeași explicație ca la Deveselu), dezvoltat pentru a proteja drepturile sale suverane în regiune.

După ani de cheltuieli militare sporite, China se laudă azi cu al doilea cel mai mare buget de apărare din lume, după SUA, și își modernizează rapid forța armată cu sisteme de arme, inclusiv avioane J-20 Stealth fighter, rachete hipersonice și portavioane.

Zbor de recunoaștere, cu jurnaliști AP la bord

Interviu acordat de amiralul Aquilino a avut loc la bordul unui avion de recunoaștere al US Navy care a zburat chiar în apropierea avanposturilor deținute de chinezi în Arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud, una dintre cele mai disputate regiuni din lume. În timpul zborului, avionul P-8a Poseidon a fost avertizat în mod repetat de către chinezi că a intrat ilegal pe ceea ce ei au spus că este teritoriul Chinei, primind ordine să se retragă numaidecât – „China are suveranitate asupra Insulelor Spratly, precum și asupra zonelor maritime înconjurătoare. Stați departe imediat pentru a evita o interpretate greșită a zborului vostru”.

Dar avionul Marinei SUA a respins avertismentele multiple și a continuat sfidător, având la bord și doi jurnaliști AP. „Suntem o aeronavă suverană imună a Statelor Unite care desfășoară activități militare legale dincolo de spațiul aerian național al oricărui stat de coastă. Exercitarea acestor drepturi este garantată de dreptul internațional și operez cu respectarea drepturilor și obligațiilor tuturor statelor”, a fost răspunsul părții americane.

Pe măsură ce P-8a Poseidon a zburat în apropierea recifelor ocupate de chinezi, jurnaliștii AP au putut zări clădiri cu mai multe etaje, depozite, hangare, porturi maritime, piste și radare. Aproape de reciful Fiery Cross, mai mult de 40 de nave militare erau ancorate.

„Rolul acestor insule este de a extinde capacitatea ofensivă a Chinei dincolo de țărmurile sale continentale. Azi, chinezii pot pilota avioane de luptă, bombardiere, plus că au toate capacitățile ofensive ale sistemelor de rachete (…) Deci, aceasta este amenințarea care există, de aceea este atât de îngrijorătoare militarizarea acestor insule. China amenință toate națiunile care operează în vecinătate și toată marea și spațiul aerian internațional”, a transmis amiralul John Aquilino.

Prin Marea Chinei de Sud, nod comercial extrem de important, sunt expediate anual mărfuri în valoare de aproximativ 5 trilioane dolari!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
16.253 afisari

22 COMENTARII

  1. China nu are de ales și va ataca Taiwanul. Faptul ca US a promis Taiwanului rachete nucleare cu raza scurta și medie de acțiune, a fost șah mat dat Chinei. Se pare ca același lucru s-a întâmplat și în cazul Ucrainei, dar nimeni nu vorbește de mizeriile lui Uncle Sam, toată lumea imperialista occidentala acuzând numai Rusia. Da nu-i bai, pana la urma totul se va întoarce împotriva amerlocilor iar Uncle Sam ar fi bine să-si pregătească funeraliile după zicala biblica, cine scoate sabia, de sabie va pieri.

      • Și în iugoslavia, irak ,irak, afganistan, siria ș.a.m.d. tot rusul a invadat? Acolo de ce nu sa făcut atâta ,,reclamă,, la cât de răi sunt americanii care invadează alte state în numele ,,democrației,, când de fapt era interes propriu de resurse și guverne marionetă. De ce nu se mai zice nimic de afganistan unde au promis ,,libertate,, și au plecat lăsând acum copii , mame bărbați să fie omorâți de talibani !!! Cine minte și cine e a creat mereu războaie? Adică america are voie să atace orice stat si toți să-i pupe in cur că au mereu dreptate dar alt stat să nu atace alt stat că imediat îi cataloghează ,,criminali dictatori internaționali,,. Care e imparțialitatea în a afla adevarul? A pupa în cur un singur STAT (AMERICA) sau ai trage sinpe ei la răspundere cu simpla întrebare,,VOI DE CE AVEȚI VOIE,, . Sigur că e logic răspunsul ,,ei dictează,, în democrația globală,, un fel de struțo cămilă ( DICTATORUL democrat)… O zi bună

  2. Kosteo, știi bine ca imperiile au regulile lor iar când unul le încalcă folosindu-se de niște fraieri, pe care-i baga cu mâinile în foc, e prost cine are încredere și se prăjește, dar nici instigatorul, ala care scoate sabia împotriva altui Imperiu, nu sfârșește bine. Dacă ucrainenii nu se lăsau atâtați și înșelați de muricani și curvele de englezi, se duceau sa finalizeze acordurile de la Minsk și făceau din Ucraina o federație, ca tot e un mozaic de etnii și religii. Asa Zelenski și-a dus poporul la dezastru și se pare ca urmează Taiwanul cu aceeași poveste. Cum le ia puterea mințile unora!

  3. Ambiguitatea lui Xi in razboiul Rusia- Occident s-ar putea sa il coste.Alianta cu Rusia.Putin are o buna memorie.

  4. America a cazut, ca a crezut in mintile bosorogilor soross, swab, roschild , etc si alte babe ca pelosi si a dus o la decadere ca a pierdut razboiul economic !!!

  5. Baaiii…baieti,stati cuminti si nu va certati ,ca maine…maine va vad impreuna INCORPORATI ca fratii la „razbbell”.!

  6. DACA TOT VA MANANCA IN CUR ,SFIDATI CHINA ,SFIDATI RUSIA CA CEILATI ABIA VA ASTEAPTA vezi (IRAN,IRAK,AFGANISTAN ,LIBIA ,AFRICA DE SUD ,INDIA ,VENEZUIELA ,ARGENTINA ,BRAZILIA ,INDIA ). DESCHIDETI VOI 2 -3 FRONTURI SI O SA VA SATURATI !,TOTI VA ASTEAPTA DE PESTE 60 DEANI SA VA DESFIINTEZE.

  7. Numai prostii scrieti aici-nimeni nu va bloca traficul de marfuri prin zona respectiva sunt80% din cargourile mondiale.Deci daca sa zicem USA si China vor sa se sicaneze vor gasi alta varianta care sa nu blocheze comertul global.De exemplu mult mai probabil in Koreea unde nu e asa aglomerat si armatele sunt deja fata in fata.China a militarizat acele insule dar legislatia maritima le-a anulat pretentiile,deci nu au baza legala sa faca nimic acolo sunt artificiale nu e teritoriu oficial.Sunt ca niste vapoare fixe,nimic altceva.Salut sa aveti o zi buna

  8. china o s-o cam zguduie dupa clapa trasa rusilor! au crezut ca sunt isteti! or sa-si ia papara pe linie fara rusi!

  9. Întrebarea este ale cui sunt acele vapoare fixe și dacă altcineva are dreptul să le stabilească legalitatea .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?

Ben Davies, fundașul stânga al lui Tottenham, s-a accidentat și va rata restul acestui sezon. Destiny Udogie, titularul postului, ratează și el finalul acestei...

Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când...

Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști.Și cum, conform tradiției, în Joia Mare multe gospodine încep deja...
proger