AcasăEconomieEuropenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani

Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani

Mai muncitori, americanii au optat pentru bani. Europenii tind să acorde prioritate timpului liber, în loc să își dedice viața maximizării bogăției

Compararea europenilor cu americanii este un teren periculos, dar Nicolai Tangen, șeful uriașului fond petrolier norvegian, a mers până acolo.

El a declarat pentru Financial Times că există o diferență în ceea ce privește „nivelul general de ambiție”. “Noi europenii nu suntem foarte ambițioși. Ar trebui să fiu atent când vorbesc despre echilibrul dintre viața profesională și cea privată, dar americanii pur și simplu muncesc mai mult”.

În romanul lui Franz Kafka, Amerika, publicat postum în 1927, personajul principal, Karl, călătorește din Europa în SUA, unde întâlnește un student care învață noaptea și este vânzător ziua. „Dar tu când dormi?”, îl întreabă Karl. „Voi dormi când îmi voi termina studiile”, răspune studentul. Deocamdată beau cafea neagră”.

Cine se descurcă mai bine?

Europenii și americanii fac lucrurile diferit. Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani. Există trei măsurători destul de obiective ale unei societăți: cât de mult trăiesc oamenii, cât de fericiți sunt și dacă își pot permite lucrurile de care au nevoie. Deci, care dintre cele două tabere se descurcă mai bine?

Americanii, care au de obicei mai puține concedii plătite, bifează echivalentul a mai mult de o oră de muncă suplimentară în fiecare zi din săptămână, comparativ cu europenii: 1.811 ore anuale pe lucrător american în 2022, față de aproximativ 1.500 în nordul Europei, atingând un minim de 1.341 în Germania, potrivit OCDE.

Deoarece americanii sunt, de asemenea, mai productivi pe oră lucrată decât majoritatea europenilor, veniturile lor medii sunt mai mari decât în toate țările europene, cu excepția Luxemburgului, Irlandei, Norvegiei și Elveției.

Pe măsură ce economiile avansează, americanii au optat pentru mai mulți bani. Europenii au rămas cu tendința istorică: odată ce oamenii se ridică peste nivelul de subzistență și și-au acoperit nevoile, ei tind să acorde prioritate timpului liber, în loc să își dedice viața maximizării bogăției.

Numărul mediu de ore pe lucrător european a scăzut și mai mult de la pandemie. „Bărbații – în special cei care au copii mici – și tinerii conduc această scădere”, conform unui raport recent al FMI. Sondajele arată în mod repetat că milenialii și generația Z doresc un program de serviciu mai scurt.

Lucrătorii americani manifestă într-adevăr mai mult entuziasm față de locul de muncă decât europenii. Cu toate acestea, mulți ar prefera, probabil, un program de lucru european. Doar că angajatorii lor și costul asigurărilor de sănătate le stau în cale.SUA oferă premii mari pentru cei sunt în top și pedepse mari pentru cei poziționați la periferie.

Unii analiști susțin că statele europene vor da faliment – și atunci europenii vor trebui să muncească precum americanii. Faptele sugerează contrariul: SUA au un raport datorie publică/PIB mai mare decât aproape toate țările europene.

Adevărat, americanii produc mai multă inovație.Nu există un Google, Tesla sau Facebook european. Poate că economia globală are nevoie de SUA – atâta timp cât nu trebuie să trăiești acolo.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
556 afisari

2 COMENTARII

  1. ba deja e prea mult! dati mai linkuri de youtube cu wasteland-urile din zonele centrale din los angeles,baltimore,detroit,etc etc sa vedeti o „ucraina” care nu e zona de razboi! bagati doar mizerii propagandistice scoase de sclavii americanilor! toata clasa mijlocie in sua e distrusa! ce bani au ma?!! sunt tone de centre de homelessi(persoane fara locuinta) de zici ca sunt lagare de refugiati din zone razboi https://www.youtube.com/watch?v=BZeidT2ZX9o&t=776s

  2. Mă amuză că se pomenește de muncă. Ce mai muncesc occidentalii? Pă grosul producției este în China, nu în SUA sau Vestul Europei. A fost odată industrie în Occident. Când ai doar servicii ești „PA”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger