AcasăPoliticaUcrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?

Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?

Strategia de uzură pe câmpul de luptă a Ucrainei, deși costisitoare pentru Rusia, este în primul rând o uzură a propriei armate

La începutul acestei luni, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a avertizat că, începând cu jumătatea lunii mai, țara se va confrunta cu o situație pe câmpul de luptă „dificilă”, dar „nu catastrofală”.

În timp ce trupele rusești exploatează victoria costisitoare din februarie de la Avdiivka, împingând spre vest cu o viteză și un succes din ce în ce mai mari, cea mai bună speranță a Ucrainei este ca Budanov să aibă dreptate.

Rușii vor să cucerească orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, important din punct de vedere strategic. Următoarele obiective vor fi Kosteantinivka,  un bastion regional vital pentru forțele ucrainene din 2014, și importanta bază și centru logistic din Pokrovsk.

După cum a observat analistul  militar polonez Konrad Muzyka – un comentator de încredere într-un război dominat de propagandiști – „situația arată foarte rău și nu se așteaptă  să se îmbunătățească în următoarele săptămâni”.

Avantajul numeric al rușilor este în continuă creștere, la fel ca și numărul de atacuri.

Cauzele crizei

În timp ce ucrainenii acuză, pe bună dreptate, reducerea aprovizionării cu muniții din partea Occidentului pentru o mare parte din situația lor actuală, această criză are cauze mult mai apropiate de casă.

Contrar sfaturilor americane, relatează UnHerd, Ucraina a irosit o mare parte din resurse  și din forța de muncă prețioasă în apărarea sortită eșecului atât la Bahmut, cât și la Avdiivka, iar apoi a persistat cu ofensiva sa de vară din sud, prost gândită, mult timp după ce era clar că se va încheia cu un eșec.

Nereușind să mobilizeze suficiente trupe noi din partea populației sale din ce în ce mai reticente pentru a compensa pierderile, strategia de uzură pe câmpul de luptă a Ucrainei, deși costisitoare pentru Rusia, este în primul rând o uzură a propriei armate.

Unități de elită precum Brigada 47 Mecanizată – antrenată în Occident ca vârf de lance planificat al ofensivei din sud – nu au efective suficiente, pierzându-și eficiența în luptă pe măsură ce sunt grăbite de la un asalt rusesc la altul în încercarea de a acoperi golurile.

În timp ce Occidentul poate produce, pe parcursul anilor, suficiente muniții pentru a stabiliza frontul, nu poate înmulți soldați ucraineni.

Mai rău, încă nu este clar dacă ofensiva rusă în curs de desfășurare în Donbas este efortul principal sau dacă o ofensivă mai mare, poate în nord-est, urmează să aibă loc în această vară.

În timp ce Harkovul întins ar fi o provocare majoră pentru o armată rusă care până acum a considerat că operațiunile urbane sunt lente și costisitoare, doar amenințarea obligă Ucraina să desfășoare trupe de care are mare nevoie în alte părți pentru a ocupa liniile.

Scenariul „cel mai bun” oferit Ucrainei de analiștii simpatizanți, pentru a reduce avansul Rusiei și, în același timp, de a construi noi forțe pentru o ofensivă anul viitor, este deja improbabil.

Ucraina are nevoie urgentă de toți oamenii și materialele pe care le poate aduna pe front, chiar acum. În timp ce un colaps total nu pare încă iminent, opțiunile pe care le are la dispoziție Kievul se restrâng pe zi ce trece: recucerirea teritoriului deținut de Rusia, care este încă strategia declarată a Occidentului, nu este un proiect de început, în timp ce apărarea a ceea ce Ucraina mai deține este din ce în ce mai dificilă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.136 afisari

10 COMENTARII

  1. Odesa, Harkov, Dnepropetrosk. Oricum banderistii slugoiului cia cersenski is terminati, alti soldati nu mai au de unde recruta:decat morti pe front pt sua, mai bine in puscarii, la caldurica si mancare gratis. CUM VRETI VOI VA SA SUPRAVIETUIASCA O COLONIE CARE NU POATE PLATI PENSII, SALARII, CARE TRAIESTE DIN DATORII NERAMBURSABILE. COLONIALISTII SUA SI HAITA LOR SI AU DAT SEAMA CA MAI IA POOOLA BANI INAPOI, PATRIOTUL PUTIN ISI VA LUA TOATA UCRAINA INAPOI DE LA COLONIALISTI

  2. CORUPTII UCRAINEI ACEIA CARE S_AU VANDUT AMERICANILOR AU PUS MANA PE PUTERE SI APOI AU INCEPUT JAFUL ,AU VANDUT AMERICAMILOR 65% DIN PAMANTUL UCRAINEI ,AU IMPTUMUTAT $ IN PROSTIE ASA CA AMERICA FACEA POLITICA IN UCRAINA .
    UCRAINA CA SI COLONIE A FOST VARATA CU SULA IN RAZBOIUL FRATRICID ,UNUL DIN PRNCIPALII SFORARI AMERICANI A FOST VICTORIA NULAND.
    AMERICANII DE 80 DE ANI O TIN TOT IN RAZBOAIE,ASA ZISA LIBERTATE SI DEMOCRATIE EXPORTATA NU-I DECAT MINCIUNA ,VORBE GOALE SI JAF.
    IN RUSIA IN ISTORIE STA SCRIS SI RAZBOIUL SUEDIEI CU RUSIA ,VEZI POLTAVA ,VEZI BORODINO SI DISPARITIA A 600 000 DE SOLDATI AI LUI NAPOLEON ,VEZI STALINGRAD, COTUL DONULUI,KURSC IN 1943 . SOLDATUL RUS SI ARMATA RUSEASCA A FACUT RUSIA MARE !.
    ATI UITAT CUM PENTRU CRIMEEA NU S-A TRAS UN FOC DE ARMA !,ARMATA UCRAINEANA S-A PREDAT ,NU-I DEPARTE ZIUA IN CARE UCRAINIENII SE VOR PREDA NECONDITIONAT RUSILOR PENTRU CA AU FOST INSELATI !,PENTRU CE SA MOARA ?,SA FIE SLUGA AMERICII !!.
    RUSII VOR LASA O URMA DIN FOSTA UCRAINA ,CREDULII ,PROSTII POT SPUNE ORICE ,ADEVARUL ESTE ASTA „UCRAINIENII AU FOST INSELATI „.

  3. CORUPTII UCRAINEI ACEIA CARE S_AU VANDUT AMERICANILOR AU PUS MANA PE PUTERE SI APOI AU INCEPUT JAFUL ,AU VANDUT AMERICAMILOR 65% DIN PAMANTUL UCRAINEI ,AU IMPTUMUTAT $ IN PROSTIE ASA CA AMERICA FACEA POLITICA IN UCRAINA INCEPAND CU MAIDANUL.
    UCRAINA CA SI COLONIE A FOST VARATA CU SULA IN RAZBOIUL FRATRICID ,UNUL DIN PRNCIPALII SFORARI AMERICANI A FOST VICTORIA NULAND,IAR ZELINSKY COADA DE TOPOR.
    AMERICANII DE 80 DE ANI O TIN TOT IN RAZBOAIE,ASA ZISA LIBERTATE SI DEMOCRATIE EXPORTATA NU-I DECAT MINCIUNA ,VORBE GOALE SI JAF.
    IN RUSIA IN ISTORIE STA SCRIS SI RAZBOIUL SUEDIEI CU RUSIA ,VEZI POLTAVA ,VEZI BORODINO SI DISPARITIA A 600 000 DE SOLDATI AI LUI NAPOLEON ,VEZI AL 2 LEA RAZBOI MONDIAL :STALINGRAD, COTUL DONULUI,KURSC IN 1943 . SOLDATUL RUS SI ARMATA RUSEASCA A FACUT RUSIA MARE !.
    ATI UITAT CUM PENTRU CRIMEEA NU S-A TRAS UN FOC DE ARMA !,ARMATA UCRAINEANA S-A PREDAT ,NU-I DEPARTE ZIUA IN CARE UCRAINIENII SE VOR PREDA NECONDITIONAT RUSILOR PENTRU CA AU FOST INSELATI !,PENTRU CE SA MOARA ?,SA FIE SLUGA AMERICII !!.
    RUSII VOR LASA O URMA DIN FOSTA UCRAINA ,CREDULII ,PROSTII POT SPUNE ORICE ,ADEVARUL ESTE ASTA „UCRAINIENII AU FOST INSELATI „.

  4. „… ucrainenii acuză, pe bună dreptate, reducerea aprovizionării cu muniții din partea Occidentului…”
    Înțeleg din afirmația asta că noi suntem obligați ukrainienilor cu muniție moka și la discreție altfel suntem pe banca acuzaților. De când asta și de ce?
    Reversul e că se face mare scandal dacă rușii sunt aprovizionați de Iran, Koreea de Nord, China, etc cu muniție, echipamente sau piese.
    De ce ne-ar interesa pe noi scandalul dintre Russia și Ukrania?

  5. O sa am onoarea sa va instruiesc eu. Sa luptati ca să apărați democrația și tara Scot soldați din voi.

    Trebuie sa va sacrificați pentru tara. Eu va voi instrui.

  6. Stimate comandor gherghisan , o sa ii instruiti sa voteze cu picioarele, pe aia mai destepti, ca ceilalti, aia mai prosti, o sa ramana fara ele 🙂 La vecinii prieteni ai pitikului de la kiev 🙂

  7. Sa traiti, tovarasu komandant, ne vom sacrifica de la Budapesta, privind cum aia mai slabi de minte si ramasi in urma, si la propriu si la figurat sunt trimisi de tovarasu jeneral ciukanezu sa ingroase campiile pitikului de la Kiev 🙂 Sa traiti, va sustinem in tot ceea ce doriti, tovarase jeneral de karton balaceanca, aratandu-va tot timpul numai si numai… degetul mijlociu 🙂 Ha ha ha 🙂

  8. Wolf ,acel occcient e UE si tarile NATO ,America a dispus in numele lor participarea la acest conflict instrumentat de America.
    Americanii considera Europa ca VASALA !!, NU CA PARTENER,iar NATO este dupa cum se vede o alianta aresiva si nu una DEFENSIVA !! ce ia parte la conflictele
    instrumentate de America ,vezi IRAK,AFGANISTAN ,JUGOSLAVIA ,SIRIA, LIBIA , ACUM UCRAINA si ISRAEL.
    Vezi atragerea UK in alianta AUKUS ,un mini NATO pentru zona Pacificului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger