AcasăȘTIRI EXTERNESUA și Japonia se fac frați de cruce în fața Chinei

SUA și Japonia se fac frați de cruce în fața Chinei

SUA și Japonia se fac frați de cruce în fața Chinei

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, şi şeful guvernului nipon, Yoshihide Suga, primul lider străin primit la Washington de noul preşedinte al SUA, s-au angajat să facă faţă „împreună” „provocărilor” puse  de China.

„Suntem hotărâți să lucrăm împreună pentru a face față provocărilor prezentate de China și pe problematici precum Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud, dar și Coreea de Nord”, a declarat Biden, în cadrul unei conferințe de presă comune, la Casa Albă.

„Lucrăm împreună pentru a demonstra că democrațiile pot câștiga competițiile secolului XXI, aducând rezultate pentru popoarele lor”, a spus Joe Biden, preluând laitmotivul său pentru o confruntare ideologică împotriva „autocrațiilor”.

Libertate, democrație…și 5G

Făcând ecou acestei uniuni a democrațiilor dorită de președintele american pentru a face front comun în fața inexorabilei ascensiuni la putere a Beijingului, șeful guvernului japonez a vorbit despre o alianță fondată pe „libertate, democrație și drepturile omului”.

Yoshihide Suga a dat asigurări că Japonia și SUA se vor opune „oricărei încercări” a Chinei de „a schimba statu quo-ul prin forță sau intimidare în mările Chinei meridionale și orientale”.

Alegerea ca prim invitat a liderului japonez, care va fi urmat, în luna mai, de președintele sud-coreean Moon Jae-in, reflectă prioritatea acordată de Joe Biden celor mai apropiați aliați ai Statelor Unite, în special în Asia, unde se desfășoară competiția împotriva adversarului strategic numărul unu al Washingtonului.

Preocupat să prezinte progrese tangibile, președintele american a declarat că va colabora cu Tokyo pentru a „promova rețele 5G fiabile și sigure”.

Un comunicat comun a precizat ultarior că este vorba de un angajament de 2,5 miliarde de dolari de partea americană și de 2 miliarde de dolari de partea japoneză.

Taiwanul și isteria Chinei

Cei doi lideri au vorbit și despre tensiunile crescânde asupra Taiwanului, care denunță acțiuni din ce în ce mai ostile din partea Beijingului, și despre strategia împotriva Coreei de Nord, pe care președintele SUA urmează să o dezvăluie în curând.

În declarația lor comună, aceștia au subliniat „importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan” și au încurajat „rezolvarea pașnică a problemelor de trecere a strâmtorii”.

Chiar exprimată într-o manieră măsurată, aceasta este prima dată când un lider japonez a emis o declarație comună cu un președinte american despre Taiwan, de când cei doi aliați au recunoscut Beijingul în loc de Taipei, în anii 1970.

Ambasada Chinei în Statele Unite și-a exprimat, sâmbătă, într-o declarație „nemulțumirea profundă” după aceste comentarii „care afectează interesele fundamentale ale Chinei, care nu va tolera nicio ingerință” în afacerile sale interne, scrie AFP.

Fostul președinte american Donald Trump a lansat o campanie pentru a pune presiune pe mai multe țări să renunțe la utilizarea echipamentelor gigantului telecom chinez Huawei, lider în desfășurarea tehnologiei 5G.

Joe Biden vrea să continue ofensiva și a susținut că tehnologiile aflate în centrul concurenței globale sunt „guvernate de standardele stabilite de democrații, nu de autocrații”.

 

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger