AcasăȘTIRI EXTERNEChina trimite un portavion lângă Taiwan. Beijingul, amenințare fără precedent! Ce se...

China trimite un portavion lângă Taiwan. Beijingul, amenințare fără precedent! Ce se va întâmpla

China trimite un portavion lângă Taiwan și amenință: „Va fi o prezență obișuită”/ Foto: Japan Defense Ministry/Kyodo

Un grup naval chinez operațional face exerciții în apropierea „insulei rebele” Taiwan iar asemenea manevre vor deveni regulate în viitor, a anunțat marina militară a Beijingului, în cadrul unei noi escaladări a tensiunilor în apropiere de Taiwan, insulă pe care China o revendică drept teritoriul său suveran.

Taiwanul denunță o creștere a activității militare chineze în apropierea sa, în ultimele luni, în timp ce China își intensifică eforturile pentru afirmarea suveranității sale asupra insulei guvernată democratic.

Marina chineză a declarat că grupul de naval, condus de portavionul Liaoning, primul portavion al Chinei care a devenit operațional, desfășoară exerciții „de rutină” în apele din apropierea Taiwanului.

Scopul este „consolidarea capacității de a proteja suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare naționale”, a informat marina chineză.

„Exerciții similare vor fi efectuate în mod regulat în viitor”, a adăugat marina, fără a oferi mai multe detalii.

Declarația Chinei urmează după ce, luni, Ministerului Apărării din Taiwan, a raportat o altă incursiune a forțelor aeriene ale Chinei în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că are „o înțelegere deplină” a situației în aer și pe mare din jurul Taiwanului și „tratează adecvat” această chestiune.

Ministerul Apărării din Japonia a declarat, duminică, că portavionul Liaoning, însoțit de cinci nave de escortă, a trecut prin strâmtoarea Miyako în drum spre Pacific.

Portavioane și distrugătoare mari, „configurația standard”

Cotidianul Global Times, trompeta Partidului Comunist aflat la guvernare, a menționat că din grupul naval chinez face parte și Nanchang, primul dintr-o nouă flotă puternică de distrugătoare de tip 055 care a intrat în serviciu anul trecut.

„Combinația de portavioane și distrugătoare mari de tip 055 va deveni în viitor o configurație standard a grupurilor operaționale ale portavioanelor chineze”, a precizat Global Times.

Liaoning și nava-soră Shandong au efectuat deja exerciții sau au navigat în apropierea Taiwanului, scrie Reuters.

În decembrie 2019, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Taiwan, Shandong a traversat sensibila strâmtoare Taiwan, o mișcare condamnată de Taiwan drept o tentativă de intimidare.

Taiwanul este cea mai sensibilă problemă teritorială a Chinei și un potențial focar militar. China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul ei.

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, supraveghează o modernizare din temelii a armatei, operațiune ce include achiziții de noi echipamente, cum ar fi corvete „stealth, distrugătoare de portavioane”.

author avatar
Tudor Borcea
370 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger