AcasăȘTIRI EXTERNESora malefică a lui Kim Jong-un: Președintele sud-coreean este papagalul SUA

Sora malefică a lui Kim Jong-un: Președintele sud-coreean este papagalul SUA

Sora malefică a lui Kim Jon-un: Președintele sud-coreean este papagalul SUA

Influenta soră a liderului de la Phenian, Kim Yo Jong, a protestat împotriva „nerușinării” președintelui sud-coreean, Moon Jae-in, pe care l-a descris drept „papagal crescut de Statele Unite”, la câteva zile după un discurs, totuși precaut,  al președintelui sud-coreean cu privire la situația din peninsulă.

Regimul de la Phenian are o lungă tradiție în utilizarea lansărilor de rachete pentru a crește tensiunea în zonă și a provoca, iar testele nord-coreene de săptămâna trecută au fost prima provocare majoră a Phenianului la adresa președintelui SUA, Joe Biden, după învestitura acestuia la Casa Albă.

Washingtonul și Tokyo au susținut că proiectilele sunt rachete balistice, ceea ce Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite interzice Phenianului. De partea sa, Coreea de Nord a susținut că sunt „rachete tactice ghidate”.

Președintele de centru-stânga sud-coreean Moon Jae-in, care a fost unul dintre arhitecții spectaculoasei apropieri din 2018 între Washington și Phenian, a ținut, vineri, un discurs în care a considerat că acțiunile care ar putea obstrucționa reluarea dialogului între Phenian și Washington sunt „nedorite”.

„Logica gangsterilor americani”

Acest discurs a stârnit mânia Phenianului și, prin urmare, a lui Kim Yo Jong, sora și consiliera apropiată a fratelui ei, Kim Jong-un, care l-a calificat pe Moon „nerușinat”. Kim Yo Jong a rămas „fără cuvinte”, a spus ea într-o declarație preluată de agenția oficială nord-coreeană KCNA, unde s-a referit la președintele Moon ca „director general” al Sudului, fără să-i citeze nici numele, nici titlul său oficial.

Ea l-a numit apoi „papagal crescut de SUA”, care preia „logica gangsterilor americani”.

Biden schimbă politica lui Trump

Administrația Biden revizuiește strategia SUA față de Coreea de Nord, în urma politicii mâinii întinse făcută de fostul președinte american Donald Trump. Și soldată cu un eșec, de altfel.

După testele nord-coreene, Joe Biden a lansat un avertisment către Phenian, spunând că vor exista „răspunsuri dacă liderii nord-coreeni aleg escaladarea”. „Vom răspunde în consecință”, a spus președintele american, citat de AFP. Dacă Biden părea să lase deschisă posibilitatea unor schimburi diplomatice cu Nordul, Casa Albă a declarat, luni, că „nu este în intenția sa” de a organiza o întâlnire cu Kim Jong-un.

Recentele teste militare ale Coreei de Nord vin ca răspuns după încheierea unor ample exerciții comune făcute de SUA și Coreea de Nord.

author avatar
Tudor Borcea
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger