AcasăȘTIRI EXTERNEScandal. Japonia va arunca în mare apele contaminate de la centrala nucleară...

Scandal. Japonia va arunca în mare apele contaminate de la centrala nucleară Fukushima

Scandal. Japonia va arunca în mare apele contaminate de la centrala nucleară Fukushima

Japonia va deversa în mare apa din centrala nucleară Fukushima, după tratarea corespunzătoare. O decizie care a provocat furia pescarilor, dar și a vecinilor precum Coreea de Sud sau China.

Guvernul japonez a anunțat, marți, că intenționează să arunce pe mare peste 1 milion de tone de apă contaminată în urma accidentului de la centrala nucleară din Fukushima.

Această decizie, luată la mai bine de un deceniu după dezastru, reprezintă încă o lovitură pentru industria pescuitului din regiune. Pescarii s-au opus de ani buni deversării apei contaminate în mare.

Tokyo a declarat că lucrările pentru deversarea apei contaminate vor începe în aproximativ doi ani.

Șapte ani de dezbateri

Această decizie pune capăt celor șapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de provenind din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după giganticul tsunami din 11 martie 2011.

Apa va fi deversată „după ce se va asigura că se află la un nivel (de substanțe radioactive) net sub standardele de siguranță”, a declarat premierul nipon Yoshihide Suga, adăugând că guvernul japonez va lua „măsuri” pentru ca această operațiune să nu dăuneze „reputației regiunii”.

1,25 milioane de tone de apă contaminată

Aproximativ 1,25 milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare care a fost afctată de dezastrul din în urmă cu zece ani, în nord-estul Japoniei. O decizie a fost cu atât mai urgentă cu cât limitele capacității de stocare a apei la fața locului ar putea fi atinse încă din toamna anului 2022.

Apa destinată a fi deversată în această operațiune, care ar trebui să dureze câțiva ani, a fost filtrată de mai multe ori pentru a fi lipsită de majoritatea substanțelor sale radioactive (radionuclizi), dar nu și de tritiu, care nu poate fi eliminat cu tehnicile actuale.

„Luăm această decizie în serios”, a declarat, marți, Tomoaki Kobayakawa, șeful Tepco, operatorul centralei nucleare avariate. „Vom lua măsuri pentru a preveni circulația zvonurilor nefaste” împotriva agriculturii locale, silviculturii, pescuitului și turismului, a adăugat el.

China denunță o „iresponsabilitate la cel mai înalt nivel”

Guvernul „ne-a spus că nu va arunca apă (în mare) fără acceptul pescarilor”, a declarat canalului de televiziune public NHK Kanji Tachiya, șeful unei cooperative locale de pescuit din Fukushima, marți dimineață înainte de anunțarea deciziei. „Acum întorc foaia și ne spun că vor deversa apa, este de neînțeles”, a adăugat el.

Vecinii Japoniei, cu care Tokyo are relații deloc bune, pe fondul unor litigiu istorice, și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea, scrie France 24.

Măsura „este iresponsabilă la cel mai înalt nivel și va afecta grav sănătatea și siguranța publică din lume, precum și interesele vitale ale țărilor vecine”, a denunțat într-o declarație Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

La rândul ei, Coreea de Sud și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la decizia guvernului nipon de a arunca apa contaminată în mare.

La începutul anului 2020, experții comisionați de guvern au recomandat deversarea în mare, o practică care există deja în Japonia și în străinătate cu privire la instalațiile nucleare active.

Potrivit experților, tritiul este periculos pentru sănătatea umană doar în doze foarte mari. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține, de asemenea, opțiunea deversării în mare.

author avatar
Tudor Borcea
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger