AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Huawei, din nou considerat o amenințare la adresa securității naționale

SUA. Huawei, din nou considerat o amenințare la adresa securității naționale

SUA. Huawei, din nou considerat o amenințare la adresa securității naționale

Autoritatea americană de reglementare a telecomunicațiilor (FCC) a inclus, vineri, Huawei printre companiile chineze producătore de echipamente de telecomunicații considerate o amenințare la adresa securității naționale, diminuând speranțele de a ușura relațiile Washington-Beijing după venirea la Casa Albă a lui Joe Biden.

FCC consideră că Huawei prezintă „un risc inacceptabil” pentru securitatea națională, la fel ca ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology și Dahua Technology.

„Americanii se bazează mai mult ca oricând pe rețelele noastre pentru a lucra, pentru a merge la școală sau pentru a avea acces la asistența medicală și trebuie să avem încredere în comunicații sigure și securizate”, a comentat Jessica Rosenworcel, președinte interimar al FCC de când Joe Biden a preluat funcția, în luna ianuarie.

„Această listă stabilește direcția astfel încât, pe măsură ce următoarea generație de rețele sunt construite în toată țara, ele (rețelele) nu repetă greșelile din trecut și nu folosesc echipamente sau servicii care vor reprezenta o amenințare pentru securitatea națională a SUA sau pentru siguranța și securitatea americanilor”, a adăugat ea.

O decizie pe linia lui Donald Trump

Această decizie a FCC, care se înscrie pe linia celor luate de fosta administrație Donald Trump, spulberă speranțele fondatorului și șefului Huawei, Ren Zhengfei, care, în februarie, a apelat la administrația Biden pentru o „o politică de deschidere”.

De asemenea, Zhengfei a dorit să dea asigurări cu privire la „supraviețuirea” grupului Huawei, în ciuda sancțiunilor americane.

Gigantul telecom chinez se află în centrul rivalității sino-americane de câțiva ani, pe fundalul unui război comercial și tehnologic între cele două puteri mondiale.

Compania Huawei se trezise în vizorul fostei administrații Trump, care o acuza, fără a furniza nicio dovadă, de potențial spionaj în beneficiul Beijingului.

Huawei fusese deja, în 2019, plasată pe o listă neagră de către Statele Unite. Autoritățile au interzis companiilor americane să  vândă chinezilor tehnologii „made in USA” precum semiconductori și alte componente esențiale, invocând probleme de securitate națională.

Fiica lui Ren Zhengfei, Meng Wanzhou, care face parte din executivii Huawei, este în stare de libertate pe probațiune în Canada, de la arestarea sa la Vancouver, la sfârșitul anului 2018, la cererea Statelor Unite, pentru eludarea sancțiunilor SUA împotriva Iranului.

Acum, Meng Wanzhou este amenințată cu extrădarea în Statele Unite pentru fraudă bancară.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
244 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger