AcasăȘTIRI EXTERNEBiden crește prezența militară americană în Germania. „Nu ne strică Nord Stream...

Biden crește prezența militară americană în Germania. „Nu ne strică Nord Stream 2 relația”

Biden crește prezența militară americană în Germania. „Nu ne strică Nord Stream 2 relația”

Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, fosta pupilă a Angelei Merkel, și-a exprimat ușurarea după decizia administrației Biden de a îngheța retragerea parțială a trupelor americane din Germania, care a fost decisă de fostul președinte Trump, în iunie 2020.

În timpul mandatului său, fostul lider de la Casa Albă atacase în mod regulat Berlinul, criticând nivelul scăzut al cheltuielilor sale pentru apărare, al căror procent era atunci departe de 2% din PIB, așa cum se hotărâse în cadrul NATO, în 2014.

Un alt subiect de critici acerbe din partea lui Trump a fost implicarea Germaniei în proiectul gazoductului rus Nord Stream 2 și politica sa comercială.

În 2018, în timpul unor discuții aprinse cu ocazia summitului NATO organizat la Bruxelles, Trump a pus și Germania în fața propriilor poziții contradictorii. „Germania plătește Rusiei miliarde de dolari pentru aprovizionarea cu energie și noi trebuie să plătim pentru a o proteja de Rusia. Cum să explic acest lucru? Nu este corect”, a spus Trump.

Trump: Soldații americani cheltuie munți de bani, Germania profită

Și întrucât situația nu a evoluat în direcția dorită de el, chiar dacă Berlinul și-a anunțat intenția de a procura avioane de luptă F/A-18 Super Hornet de la Boeing, Donald Trump a decis să retragă aproape 12.000 de soldați americani din Germania, subliniind comportamentul de „delincvent”al Berlinului.

„Sunt soldați americani bine plătiți. Locuiesc în Germania, cheltuiesc tone de bani în Germania. În jurul acestor baze este bogăție, Germania beneficiază de acest lucru”, a izbucnit Trump, fără să-și facă griji cu privire la posibilele consecințe operaționale și strategice pe care urma să le aibă o decizie de retragere a militarilor americani.

În planurile lansate ulterior de Pentagon, militarii americani care urmau să părăsească Germania trebuiau să fie relocați parțial în Polonia, Belgia și Italia. Și s-a vorbit despre aducerea a 6.300 de militari înapoi în Statele Unite.

„Lucius D. Clay Kaserne”

Oricum ar fi, pagina relațiilor tumultuoase dintre Washington și Berlin este acum întoarsă. Cel puțin pentru moment. În timpul unei deplasări în Germania, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a anunțat o veste pe care probabil Annegret Kramp-Karrenbauer nu o aștepta.

Astfel, marți, Lloyd Austin s-a declarat „fericit”  să anunțe că „vom crește prezența forțelor americane în Germania”. Austin a precizat: „ L-am informat pe ministrul german al Apărării despre intenția noastră de a detașa permanent în jur de 500 de soldați americani suplimentari în regiunea Wiesbaden din această toamnă”.

În prezent, baza di Wiesbaden („Lucius D. Clay Kaserne”) găzduiește cartierul general al armatei SUA în Europa, precum și unități specializate în strângerea de informații (66th Military Intelligence Brigade) și telecomunicații (2nd Signal Brigade).

Relațiile cu Berlinul, prioritate majoră a administrației Biden

În plus, Lloyd Austin a dat asigurări că Germania va rămâne un „partener important în materie de securitate și în domeniul economic în anii următori”. „Acesta este motivul pentru care întărirea relațiilor noastre cu Germania este o prioritate majoră a administrației Biden-Harris”, a subliniat șeful Pentagonului.

În mod evident, ministrul german al Apărării nu a putut decât să salute acest anunț, pe care l-a descris ca „un semn foarte puternic al unității”. Este „o veste excelentă, nu numai că președintele Biden a anunțat că planurile de retragere au fost abandonate, dar aceste trupe din Germania sunt întărite”, a reacționat Annegret Kramp-Karrenbauer.

Relația cu aliații și gazele lui Putin

Cu toate acestea, subiectele de divergență nu au dispărut. În ceea ce privește proiectul Nord Stream 2, Lloyd Austin a considerat că „nu ar trebui să împiedice marea relație pe care o avem cu Germania”, chiar dacă Wahsington și-a exprimat opoziția față de „influența pe care aceasta o conferă Rusiei”, scrie Opex 360.

În ceea ce privesc cheltuielile militare germane, dacă ele vor crește semnificativ în 2022 (+ 5%], totuși vor scădea în anii următori. Cel puțin dacă traiectoria bugetară trasată de ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, nu va fi pusă sub semnul întrebării după alegerile federale din septembrie. Totul va depinde de culoarea coaliției guvernamentale care va ieși din urne.

 

author avatar
Tudor Borcea
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger