AcasăȘTIRI EXTERNEWashington avertizează Beijingul. Marea Chinei de Sud devine butoi cu pulbere

Washington avertizează Beijingul. Marea Chinei de Sud devine butoi cu pulbere

Washington avertizează Beijingul. Marea Chinei de Sud devine butoi cu pulbere

Statele Unite au avertizat miercuri China împotriva manevrelor considerate din ce în ce mai agresive de către Filipine și Taiwan, reamintind Beijingului obligațiile care leagă Washingtonul de partenerii săi asiatici.

„Un atac armat asupra forțelor militare, a navelor sau avioanelor filipineze din Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud, va declanșa obligațiile noastre în temeiul Tratatului de apărare reciprocă dintre SUA și Filipine”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price.

„Împărtășim îngrijorările aliaților noștri filipinezi cu privire la rapoartele despre o adunare continuă în curs de desfășurare a forțelor maritime ale Republicii Populare Chineză în apropiere de reciful Whitsun”, a spus Ned Price.

Aproximativ 220 de nave chineze fuseseră detectate de Garda de Coastă filipineză, miercuri, în apropierea acestui recif disputat, situat la aproximativ 320 de kilometri vest de insula filipineză Palawan, dar de atunci majoritatea navelor s-au împrăștiat în arhipelagul Spratley.

China, care revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, bogată în resurse, a refuzat de săptămâni întregi să își retragă navele, despre care Manila susține că au intrat ilegal în zona sa economică exclusivă.

Biden, pe linia lui Trump în fața pretențiilor Beijingului

În egală măsură, au apărut noi tensiuni și cu Taiwanul, despre care Beijingul spune că aparține Chinei continentale. Insula a raportat că încă 15 avioane chineze au trecut prin zona sa aeriană de apărare, scrie AFP.

Ned Price a exprimat „îngrijorarea” diplomației americane cu privire la aceste manevre: „Statele Unite își mențin capacitatea de a rezista oricărei forțe sau altei forme de constrângere care ar pune în pericol securitatea, sistemul social sau viața economică a poporului din Taiwan”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat s-a referit în acești termeni la o lege americană care definește relațiile cu Taiwan, „Taiwan Relations Act”, care obligă Washingtonul să ofere insulei mijloacele de apărare împotriva Beijingului.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis că va apăra ferm aliații SUA și, rar punct comun cu predecesorul său Donald Trump, s-a declarat în favoarea respingerii energice a veleităților Chinei.

 

author avatar
Tudor Borcea
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger