Cauta

Nucleară pentru America! Arabia Saudită acceptă yuani pentru petrolul vândut Chinei! / Dolarul, la pământ?!

Nucleară pentru dominația dolarului / Arabia Saudită acceptă yuani pentru petrolul vândut Chinei

Arabia Saudită ia în considerare acceptarea de yuani în loc de dolari pentru vânzările sale de petrol către China.

Orice decizie de a efectua tranzacții petroliere cu China în yuani ar marca o schimbare profundă pentru piața de energie, unde 80% din vânzări sunt efectuate în dolari.

Oficialii saudiți și chinezi sunt în negocieri pentru a stabili contracte petroliere ale țării din Golf în yuani și nu în ​​dolari.

Petroyuani, nu petrodolari!

Cele două țări negociază contracte petroliere în yuani cel puțin din 2016, dar discuțiile au avansat recent din cauza preocupărilor crescânde ale Arabiei Saudită cu privire la angajamentul Washingtonului față de securitatea regatului, scrie Middle East Eye.

Administrația Biden se află în etapele finale ale negocierilor cu Iranul care vizează relansarea acordului nuclear din 2015. Riad s-a opus acordului inițial și a susținut decizia administrației Trump de a se retrage din acord în 2018,

La fel ca și alte țări din regiune, saudiții au perceput retragerea haotică a SUA din Afganistan și concentrarea reînnoită a Washingtonului pe rivalitatea cu China și Rusia ca indicii ale unei dezangajări mai ample a SUA de regiune.

La scurt timp după preluarea mandatului, Joe Biden a exclus o relație directă cu conducătorul de facto al țării, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, despre care informațiile americane spun că a ordonat uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Luna trecută, în timp ce administrația de la Washington se străduia să convingă statele din Golf să mărească producția de petrol, prințul moștenitor ar fi respins oferta unui apel telefonic din partea președintelui SUA.

Legături puternice între Beijing și Riad

În timp ce mulți analiști se îndoiesc de apetitul Chinei de a înlocui SUA ca garant al securității în regiune, legăturile economice dintre Beijing și Riad s-au dezvoltat.

China este cel mai mare partener comercial al regatului, în principal pentru că cumpără 25% din toate exporturile de petrol ale Arabiei Saudite.

Arabia Saudită este, de asemenea, un pilon central al inițiativei de infrastructură Belt and Road a Chinei și se clasează printre primele țări la nivel global pentru proiecte de construcții făcute de China.

O decizie de a efectua tranzacții petroliere cu China în yuani ar marca o schimbare profundă pentru piața petrolului, și ar reduce considerabil dominația dolarului american pe piața petrolieră mondială, unde 80% din vânzări sunt efectuate în monedă SUA. Toate vânzările Arabiei Saudite se fac exclusiv în dolari.

Un abandon al dolarului american în contractele petroliere ar ajuta, de asemenea, eforturile Chinei de a convinge mai multe țări și investitori internaționali să tranzacționeze în moneda sa.

Supremația dolarului se clatină

Dolarul american domină sistemul financiar global ca mijloc de schimb încă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe lângă faptul că permite SUA să imprime bonuri de trezorerie și să-și vândă datoria la nivel global, supremația dolarului este un motiv central pentru care SUA este capabilă să impună sancțiuni puternice unor țări precum Rusia și Iran, excluzându-le de la tranzacțiile financiare internaționale.

Unii analiști se așteaptă ca eforturile de a înlocui dolarul să câștige mai multă popularitate, în special printre inamicii SUA, în urma sancțiunilor fără precedent pe care Washingtonul și aliații săi le-au impus Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Potrivit sursei citate, saudiții iau în calcul în continuare să efectueze majoritatea tranzacțiilor petroliere în dolari.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Campania electorală, între isterie și profesionalism
  • Au votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin
  • Prețul petrolului, la cheremul bancherilor centrali?
  • Libertatea de exprimare, noua afacere a lui Elon Musk?
  • Românii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a locuințelor
  • FCSB a luat titlul, performanța mai așteaptă
  • România, ţara pensiilor speciale. Cine sunt românii care beneficiază de aceste legi „cu dedicaţie”
  • Sudul Global, noul front al competiției geoeconomice dintre China și UE
  • Mașini mai puternice – mai multe accidente. Dacia face excepție de la regulă
  • Exit mobile version