AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski pune condiții la negocierile cu Rusia. Demilitarizarea nu...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski pune condiții la negocierile cu Rusia. Demilitarizarea nu intră în discuții!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski, dispus să negocieze neutralitatea țării și garanții de securitate

Chestiunea „neutralităţii” Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia pentru încheierea conflictului, este „studiată în profunzime”, a asigurat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat presei ruse independente.

Una dintre clauzele negocierilor se referă la „garanțiile de securitate și neutralitatea, statutul denuclearizat al statului nostru”, o cerință a Moscovei, a spus Zelenski în acest interviu online difuzat pe canalul Telegram al administrației prezidențiale ucrainene.

Acordul va fi supus unui referendum

„Suntem gata să acceptăm”, a continuat el. „Acest punct al negocierilor (…) este în discuție, este studiat în profunzime”, a asigurat el.

„Dar nu vreau să fie un alt document de tip Memorandumul de la Budapesta”, a adăugat președintele, referindu-se la acordurile semnate de Rusia, SUA și Marea Britanie în 1994, care garantează integritatea și securitatea a trei foste republici sovietice, inclusiv a Ucrainei, în schimbul renunțării la armele nucleare moștenite de la URSS.

Acordul dintre cei doi beligeranți va trebui „ratificat în mod obligatoriu de către parlamentele țărilor garante”, a subliniat Zelenski, repetând că va fi supus unui referendum, informează Le Journal de Montreal.

Șeful statului ucrainean a mai declarat că o victorie pentru Ucraina ar fi ca trupele ruse să se „retragă în teritoriile separatiste”. Zelenski a cerut „întoarcerea acolo de unde a început totul și de acolo vom încerca să rezolvăm problema Donbasului”.

Putin „tergiversează negocierile”

„Înțelegem că este imposibil să eliberăm complet teritoriul, să forțăm Rusia. Acest lucru ar duce la al treilea război mondial, înțeleg pe deplin și îmi dau seama”, a spus el, adăugând că „aproximativ 20.000 de oameni” au murit de la începutul conflictului.

„Cred că putem pune capăt războiului rapid, dar Vladimir Putin și anturajul său sunt cei care tergiversează lucrurile. Trebuie ne punem de acord cu președintele Rusiei. Dar pentru asta trebuie să iasă de unde este și să vină să mă întâlnească” – VOLODIMIR Zelenski

author avatar
Tudor Borcea
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger