AcasăDIVERSEAu votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin

Au votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin

S-au trezit și deputații. Eolienele distrug ecosistemul din Marea Neagră

După ce au votat cu două mâini Legea privind energia eoliană offshore, deputații au emis o Hotărâre prin care cer Comisiei Europene să protejeze ecosistemul din Marea Neagră, și așa fragil. Totodată, aleșii au solicitat și partajarea costurilor, în ce privește construirea rețelelor  offshore. În același timp, documentul emis de Camera Deputaților consideră că planificarea urbană a zonei costiere trebuie să țină cont de sprijinirea pescuitului și asigurarea unui habitat uman sănătos și estetic.

Hotărârea Camerei Deputaților privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei referitor la Realizarea ambițiilor UE pentru energia din surse regenerabile offshore conține în substrat un val de îngrijorări legate de dezvoltarea eolienelor în Marea Neagră. Uitând că au votat în unanimitate Legea privind energia eoliană offshore, care conține prevederi abuzive și împotriva mediului, dar și a dreptului de proprietate, deputații s-au trezit că energia regenerabilă plantată în mare pune în pericol ecosistemul.

Astfel, aceștia au cerut Comisiei Europene să elaboreze recomandări cu caracter științific cu privire la protecția speciilor de animale marine și ecosistemului marin în mod armonizat în Uniunea Europeană, pentru a răspunde obiectivelor de susținere a economiei albastre și pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a ecosistemelor. Mai mult, parlamentarii recomandă consolidarea cooperării europene pentru ocrotirea ecosistemului Mării Negre, având în vedere sensibilitatea deosebită a acestuia, generată de dinamica scăzută a proceselor biotopului său, în special în cazul proiectelor de cooperare ale statelor riverane, precum și încurajarea integrării tehnicilor satelitare în proiectarea și operarea capacităților de producție de energie offshore, inclusiv în ceea ce privește măsurile de ocrotire a mediului și a biodiversității.

”Este nevoie de elaborarea unor orientări detaliate, la nivelul Uniunii Europene, pentru armonizarea abordării planurilor de amenajare a spațiului maritim, pentru implicarea activă a tuturor factorilor interesați în procesul de elaborare și implementare a planului, având în vedere necesitatea integrării activităților economice, a producției de energie din surse offshore, a protecției mediului și a biodiversității, precum și a aspectelor sociale”, se arată în Hotărârea adoptată de Camera Deputaților.

Costurile, tot la noi

Deputații au mai solicitat instituirea unui mecanism de dialog permanent între statele membre, ca parte a organizării pieței energiei electrice a Uniunii, pentru a promova eficient investițiile anticipative în rețele și soluționarea problemelor legate de partajarea costurilor în ceea ce privește rețelele offshore, insulele energetice și nodurile offshore.

De asemenea, aceștia vor ca, în procesul de elaborare a orientărilor pentru o analiză cost-beneficiu specifică și pentru partajarea costurilor în cazul energiei offshore, să fie implicați toți factorii interesați, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii și comunitățile locale. În același timp, Hotărârea recomandă sprijinirea prin programul Orizont Europa, în mod specific, a cercetării dedicate obținerii de energie offshore la scară redusă, astfel încât să fie stimulată intrarea pe piață a micilor întreprinderi. Potrivit documentului, este important să se dezbată posibilitățile tehnice de a obține energie din surse regenerabile în cantități mici și de a o transporta pe distanțe scurte, pentru a fi utilizată local sau pe scară restrânsă în zone izolate.

Protecție militară

Deputații mai cer Comisiei Europene includerea securității maritime, inclusiv a protecției infrastructurii de producție și transport a energiei offshore, în eforturile de întărire a apărării europene împotriva amenințărilor hibride și a activităților ostile directe, inclusiv în pregătirea resurselor umane necesare, prin atragerea de investiții de capital privat în producția capacităților de apărare. În ceea ce privește măsurile de promovare a activităților offshore și a planificării urbane a zonei costiere, acestea trebuie să țină cont de sprijinirea pescuitului și asigurarea unui habitat uman sănătos și estetic, susțin deputații.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.380 afisari

1 COMENTARIU

  1. S-A ASCUNS SI SE ASCUNDE IN MOD CRIMINAL IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI (BIODIVERSITATII) IN ZONELE IN CARE SUNT INSTALATE FERMELE EOLIENE ,FIE PE USCAT SAU PE MARE INFLUIENTELE ACESTOR EOLIENE SUNT DEVASTATOARE : CRESTEREA TEMPERATURII IN ZONA !,VIBRATIILE ,PANZA DE APA FREATICA AFECTATA IN ZONA EOLIENELOR TERESTRE, PENTRU FAUNA MARINA VIBRATIILE SUNT MORTALE,INTENSIFICAREA FENOMENULUI DE EVAPORARE !.
    Odata ce FLORA SI FAUNA SUNT AFECTATE SA NE LUAM ADIO DE LA PISCICULTURA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger