AcasăȘTIRI EXTERNEComando-ul care l-a dezmembrat pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, antrenat de americani

Comando-ul care l-a dezmembrat pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, antrenat de americani

Comando-ul care l-a dezmembrat pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, antrenat de americani

Potrivit „New York Times”, instruirea paramilitară primită de cei patru agenți saudiți care l-au ucis pe Khashoggi a primit undă verde de la Departamentul de Stat al SUA.

Cei patru membri ai comandoului care l-a ucis pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în 2018 au primit pregătire paramilitară în SUA. Această instruire a primit undă verde de la Departamentul de Stat al SUA, a dezvăluit New York Times, marți, 22 iunie.

Potrivit sursei citate, agenții saudiți primiseră instruire de la un grup privat american de securitate, Tier 1 Group, pe baza unei autorizații acordate întâi de administrația lui Barack Obama în 2014. Această instruire ar fi continuat cel puțin până la începutul mandatului lui Donald Trump, scrie Le Point.

Critic al puterii saudite după ce a fost aproape de aceasta, Jamal Khashoggi a fost asasinat pe 2 octombrie 2018 în consulatul saudit din Istanbul de o echipă de agenți din Arabia Saudită.

Jurnalistul, rezident în Statele Unite, a fost un cronicar al cotidianului Washington Post. The New York Times citează în special un document furnizat administrației Trump de către un înalt oficial al companiei-mamă a Tier 1 Group, fondul de investiții Cerberus, când a fost audiat de o comisie parlamentară după ce a fost propus de Donald Trump pentru un post la Departamentul Apărării.

Un antrenament „de natură protectoare”

În acest document scris, Louis Bremer, managerul Cerberus, confirmă că Tier 1 Group a oferit instruire agenților saudiți, dar insistă asupra faptului că instruirea a fost „de natură protectoare” și „fără legătură cu actele lor odioase ulterioare”. Executivul Cerberus precizează că cei patru membri ai comandamentului au primit instruirea în 2017 și că doi dintre ei au participat deja la o primă versiune a instruirii, din octombrie 2014 până în ianuarie 2015.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu poate comenta aceste informații, în timp ce a cerut totuși „utilizarea (…) responsabilă a echipamentului și formării militare americane”.

„Această administrație (…) examinează răspunsurile adecvate atunci când apar încălcări și nereguli”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Corpul jurnalistului nu a fost găsit

Potrivit unui raport SUA publicat în februarie, șapte membri ai unei unități de elită însărcinată cu protejarea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman făceau parte din comandoul care l-a ucis pe Jamal Khashoggi. New York Times nu precizează dacă cei patru agenți instruiți în Statele Unite aparțineau acestei unități.

Corpul jurnalistului disident, dezmembrat pe loc, nu a fost niciodată găsit. După ce a negat asasinatul, Riadul a ajuns să spună că a fost comis de agenți saudiți care au acționat „singuri”.

După un proces opac în Arabia Saudită, cinci cetățeni saudiți au fost condamnați la moarte și trei condamnați la închisoare. Condamnările la moarte au fost de atunci comutate.

author avatar
Tudor Borcea
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger