AcasăȘTIRI EXTERNESWIFT, CHIPS, dolar: China surpă hegemonia financiară americană

SWIFT, CHIPS, dolar: China surpă hegemonia financiară americană

Decuplarea unor bănci rusești de la rețeaua interbancară SWIFT  poate fi o pedeapsă extrem de eficientă pentru invazia Ucrainei. Dar le va oferi altor rivali geopolitici, în special Chinei, scuza pentru a promova versiuni digitale ale banilor propriilor bănci centrale în comerțul și finanțele globale. Acest lucru ar putea slăbi influența internațională a dolarului.

Pilonii cheie ai hegemoniei economice americane sunt SWIFT, CHIPS(sistemul de plăți interbancare) și dolarul. “Orice ar veni din această zonă împotriva băncilor și companiilor rusești va convinge China că are nevoie de o alternativă pentru a scăpa de sfera puterii financiare a SUA”, comentează Bloomberg Economics.

Cu sediul la Bruxelles, dar cu un centru de date în Virginia, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, sau SWIFT, permite Washingtonului să supravegheze fluxurile transfrontaliere de fonduri. Cu toate acestea, “poliția reală” vine adesea din New York, unde 95% din plățile în dolari ale lumii sunt decontate irevocabil.

Sistemul de plăți interbancare de la Clearing House, sau CHIPS, este un club privat al instituțiilor financiare. Cei 43 de membri ai săi  plătesc compensări de 1,8 trilioane de dolari în fiecare zi, folosind un cont prefinanțat de Rezerva Federală.

Strategia Beijingului

Ca instrument al puterii americane, CHIPS nu a trecut neobservat la Beijing.

China și-a pregătit propriul sistem de plată interbancară transfrontalieră: CIPS decontează creanțele internaționale în yuani și poate rula propria rețea de mesagerie.

Dar atâta timp cât 40% din plățile internaționale ale lumii sunt în dolari, o facilitate de compensare pentru yuani – a cărei cotă este de 3% – nu poate fi un înlocuitor pentru CHIPS. Prin urmare, acolo intră în scenă e-CNY, yuanul digital care se află în prezent în cursuri pilot extinse.

Jetonul este „pregătit din punct de vedere tehnic” pentru utilizare transfrontalieră, potrivit Băncii Chinei. Dacă o companie sau o persoană din China s-ar confrunta cu amenințarea de a nu putea trimite bani în străinătate, deoarece CHIPS nu va valida plata sau SWIFT nu va transmite instrucțiunile, un intermediar dintr-o țară prietenă ar putea fi întotdeauna convins să accepte e- CNY și să transmită o plată de monede stabile în dolari către contrapartida de peste mări a cumpărătorului chinez.

Intermediarul nu se confruntă cu niciun risc de credit, deoarece tranzacționează cu numerar suveran, susținut de contribuabilii celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Și pentru a-și converti yuanul digital înapoi în dolari – sau o monedă stabilă precum Tether sau USD Coin care imită dolarul american – intermediarul are nevoie doar de oameni din restul lumii care să dorească să cumpere bunuri și active chineze, care vor fi solicitate pentru a trimite e-CNY.

SWIFT nu va vedea niciodată tranzacția, CHIPS nu va trebui să o ștergă. Într-adevăr, nu poate fi necesară nicio bancă occidentală pentru a muta fonduri peste granițe.

Chiar dacă oficialitățile americane interzic firmelor de monede stabile să facă afaceri cu rezidenții chinezi, nu vor putea împiedica entitățile dintr-o țară terță să cumpere jetoane în dolari pe un schimb de criptomonede pentru a plăti afacerile reglementate de Statele Unite.

Sfera dominației economice americane s-ar putea micșora – nu într-un an sau doi, ci peste un deceniu.

Poate că Beijingul nu are încă pregătită arma yuanului digital și nu știe răspunsul unei alternative viabile la hegemonia americană. Dar după expulzarea Rusiei din SWIFT, ar putea dori să afle.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger