AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Echipa nucleară a lui Biden este pregătită / „Toate...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Echipa nucleară a lui Biden este pregătită / „Toate opțiunile sunt deschise”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Echipa nucleară a lui Biden este pregătită / „Toate opțiunile sunt deschise”

La 26 februarie, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina, președintele SUA, Joe Biden, a înființat „Tiger Team” cu sarcina de a pregăti răspunsul Americii la o posibilă utilizare de către Rusia a armelor chimice, biologice sau nucleare. 

La 28 februarie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a atașat un grup auxiliar echipei Tiger.

Vorbind la summitul NATO de la Bruxelles aproape o lună mai târziu, vineri, 23 martie, Biden a fost întrebat cum va răspunde la utilizarea de către Rusia a armelor de distrugere în masă în Ucraina.

O bombă nucleară rusă de mici dimensiuni

„Natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”, a răspuns el. Senatorul, Jack Reed, președintele Comitetului Forțelor Armate din Senat, a completat: „Ar fi consecințe”, a spus el, „chiar dacă utilizarea armei ar fi limitată la Ucraina”.

Între timp, la summitul NATO de la Bruxelles, Sulivan a spus: „Președintele Biden va discuta cu aliații despre cum să facă față retoricii și comentariilor venite din Rusia cu privire la toată această chestiune a potențialei utilizări a armelor nucleare”.

Un înalt oficial de la Casa Albă a adus problema la un alt nivel. „O bombă nucleară tactică a Rusiei de mici dimensiuni – chiar și în interiorul Ucrainei și nu îndreptată către un membru NATO – ar însemna că toate opțiunile sunt deschise”, scrie Debka.

Moscova a răspuns laconic discuțiilor nucleare de la Washington: purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis marți într-un interviu CNN că Rusia nu va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.

Din întreaga serie de tratate de dezarmare pe care Washingtonul și Moscova le-au semnat de-a lungul anilor, doar unul mai este valabil: noul tratat de reducere a armelor stretegice, care plafonează la 1.500 armele din această categorie.

Cu toate acestea, atât SUA, cât și Rusia au acumulat mii de rachete nucleare mici concepute pentru luptă pe teren. Informațiile occidentale estimează că Rusia a stocat aproximativ 2.000 de astfel de rachete.

În opinia înalților oficiali ai administrației americane, așa cum președintele rus Vladimir Putin și-a susținut angajamentul de a invada Ucraina, avertismentul său de a recurge la arme nucleare dacă Rusia se confruntă cu o „amenințare existențială”, ar trebui tratat cu toată seriozitatea.

Odată cu sfârșitul primei luni a războiului din Ucraina fără o decizie clară și forțele ruse blocate în jurul marilor orașe ucrainene precum Kiev și Harkov, Putin se confruntă cu o situație dificilă.

Biden vorbește, Putin bombardează în apropiere

Generalul Serghei Rudskov, prim-adjunct al șefului Statului Major al Rusiei, a declarat vineri: „În general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost îndeplinite”. El a adăugat: „Potențialul de luptă al forțelor armate ale Ucrainei a fost redus semnificativ, permițându-ne, subliniez din nou, să ne concentrăm eforturile principale pe atingerea scopului principal – eliberarea Donbasului”.

Unii analiști cred că această declarație poate sugera că președintele rus este gata să tragă linia pe „prima etapă” și să susțină că obiectivele invaziei au fost atinse. Cealaltă opțiune a lui ar putea fi să intensifice agresiunea aducând mai multe arme distructive pe câmpul de luptă.

Sâmbătă, un bombardament rusesc a fost declanșat asupra orașului Liov, lângă granița cu Polonia, pentru a coincide cu vizita președintelui Biden la Varșovia. Provocarea a fost evidentă.

Biden a răspuns numindu-l pe Putin „un măcelar”. Potrivit Daily Telegraph, președintele SUA este acum de acord că SUA pot folosi arme nucleare în „circumstanțe extreme” – o schimbare semnificativă față de politica recentă a SUA de reducere a potențialului nuclear al țării.

author avatar
Tudor Borcea
755 afisari

4 COMENTARII

  1. Dovezile ca ati detinut voi lab de virusi si chimice a recunoscut o si nuland o sa fie nucleara si daca mai vin si chinezii cu ce afacut fauci la wuhan trebuie sa raspunzi ca la tine in america e intetzis.Acum sua nu isi poste lua dreptul sa dea nucleare cum de altfel a mai dat ca deschizi nebunia generala si doar sunteti mama democratiei nu a terorii!!!

  2. Cu cata larghete vorbesc si unii si altii de bombe nucleare ! Bombe de dimensiuni mici !? Pai urmeaza medii si mari si …gata. Iresponsabilitate foarte periculoasa.

  3. Nu e posibil asemenea scenariu,nici unii nici altii nu au de gand.Dar nici nu e bine sa se escaladeze cu declaratii absurde.Cel mai realist a fost BorisJohnson cand a spus „inchideti orice discutie pe subiectul asta” deoarece nu e un subiect real.Presa greseste cand publica asemenea vorbe goale…fake news

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger