AcasăȘTIRI EXTERNEChina: Covid-19, creat de un laborator american din Ucraina / Unde vroia...

China: Covid-19, creat de un laborator american din Ucraina / Unde vroia să bombardeze Putin

China: Covid-19, creat de un laborator american din Ucraina / Unde vroia să bombardeze Putin

Platformele de socializare din China s-au inflamat după ce o nouă teorie susține că Covid-19 a fost creat de un laborator american din Ucraina.

Originea acestei teorii provine dintr-un articol publicat de Global Times, portavoce a Partidului Comunist Chinez, intitulat „Cercetătării britanici dezvăluie că Covid-19 a fost produs de o companie americană”.

„Dovezi” despre arme biologice

Pe omologul chinez al Twitter, Weibo, un thread despre articol a devenit viral: acesta a fost vizualizat de peste 1,67 miliarde de utilizatori și a generat 292.000 de comentarii.

Articolul Global Times postulează că ziarul este „puțin mai aproape de adevăr” cu privire la originile Covid-19. Potrivit acestuia, armata rusă are „o mulțime de dovezi în Ucraina” care arată că laboratoarele afiliate Statelor Unite ar produce arme biologice.

„Printre cele 36 de laboratoare în cauză, s-a descoperit că SUA folosesc lilieci pentru a studia coronavirusurile și au produs componente pentru arme biologice”, scrie Global Times.

Preluat de alte 45 de mass-media chineze, articolul Global Times nu oferă niciun document sau dovezi vizuale care să susțină dezvăluirile sale, scrie Le Devoir.

Pe Weibo, mulți utilizatori și-au exprimat indignarea față de SUA, cerând o anchetă și ca liderii americani să fie executați.

Teorii ale conspirației

Dacă originea acestor zvonuri colportate de tabloidul chinez rămâne neclară, ele par să provină de la Infowars. Acest site american al teoriilor conspirației a susținut la începutul acestei luni că liderul rus Vladimir Putin va ataca orașele ucrainene unde se află laboratoare americane care produc arme biologice. Această informație falsă a fost preluată de mass-media rusă și chineză.

Prezența unor astfel de laboratoare pe pământ ucrainean a fost însă infirmată de două site-uri americane de verificare a faptelor, Politifact și FactCheck.org.

Din 2005, Statele Unite au încheiat un acord cu Ministerul Sănătății ucrainean: îi furnizează echipament tehnic care vizează îmbunătățirea rețelei de laboratoare de sănătate publică a țării și siguranța acesteia. Utilizatorii rețelelor de socializare au denaturat obiectivele acestui acord, care intră sub incidența U.S. Biological Threat Reduction Program, susținând că a fost folosit pentru finanțarea laboratoarelor care ar produce arme biologice.

Știrile false despre originea Covid-19 au circulat pe rețelele sociale de când virusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, un oraș chinez, în 2019.

author avatar
Tudor Borcea
2.715 afisari

28 COMENTARII

  1. De cand judeca presa ce e adevarat si ce e fals? Rolul e sa prezinte lucrurile asa cum sunt, adica „x a zis asa, y a zis altfel si momentan exista dovezile z”. Macar puneti un afis mare cu „noi va spunem ce sa ganditi” ca sa fie clar si transparent.

    • ”Covid-19, creat de un laborator american din Ucraina”
      Cum se face ca a ajuns in China la Wuhan?

  2. Zxc este tot troll-ul insistent si tembel Constantin Moldovean Tiraspol ?

    • Ghițăl tembel, cu ce a greșit? Aia e treaba presei: SĂ PREZINTE DATELE: CORECT, ÎN ÎNTREGIME ȘI ALE TUTUROR PĂRȚILOR IMPLICATE!!!

  3. Articolul a fost vizualizat de peste 1, 67 miliarde de utilizatori ? Se poate , China , India , Iran , Coreea de Nord , Venezuela si Eritreea au impreuna peste 3 miliarde de locuitori .

  4. Fake News la greu! Hârtia (respectiv mediul virtual) suportă multe… De ce trebuie ca cititorii onești să fie puși sub bombardamentul tuturor idioțeniilor? Pentru că prostia se vinde? Mai băgați-vă mințile în cap, redactori ratați!

  5. Da si are Ucraina infrastructura sa faca asemenea virus. Ala e virus militar tipic chinez.

  6. se cam ia in bascalie acest subiect si asa ne vom trezi indopati de cateva ori pe an cu vaxx pina crapam toti .

    • Razboilul biologic se da inaintea celui clasic sa intri ca in branza in operatiuni.

    • Anonimule daca esti prost pui botul la injectii. 60 % dintre romani i-au dat cu flit lui ghe si arafat. Tu te-ai ”proteja”. Vei face avc sau infarct si vei zdohni. Tembelule!

  7. Stiri contradictorii, o metoda ca sa confuzeze sa deruteze lumea. Dar tot mai mult se spune ca virusul a fost fabricat nu evoluat natural, probabil ca partea asta e adevarata. Unii spun ca a fost facu in china, altii ca in ucraina, dar oriunde a fost facut un lucru este comun: ambele parti au lucrat pentru cercetari americane. Deci e probabil ca virusul a fost inventat in america si fabricat in china sau ucraina. Cine l-a inventat si de ce ramane de vazut. O posibilitate este vaccinarea, printre altele

  8. Sa dea dovezile in public si sa termine cu bla , bla din toate partile si asa mai vad multi cine e fake.

  9. E greu e foarte greu de făcut așa ceva, cine are probele este mare, întoarce lumea pe dos.
    Dar nu este imposibil poate o scăpare, o greșeală simplă poate mișca lumea din temelii.
    In continuare poate fi greu spre foarte greu, chiar începutul sfârșitului cu arme de distrugere în masă, chiar nu mai poate fi evitat .
    Da, am fost 2 ani in război mondial și nu am știut , dar ce este început va continua.
    GRAV,FOARTE GRAV

    • Din păcate adevarul este ironizat, iar presa ce nu mai este de mult liberă, manipulează ordinar. 2020-2021 nu mai in România au luat ajutor de la stat plătit de contribuabili romani, 200 de milioane de euro. Putea presa sa mai contrazică guvernul la atâta bănet? Niciodata. In toata lumea presa a luat miliarde, doar sa spele creiere. Iar dupa cum se vede din comentarii, au reușit sa prosteasca o lume intreaga

  10. La natiunile unite rusii au cerut sa se faca ancheta. Alte 7 tari au fost de acord. Americanii nu sant de acord. Englezii spun cum poate cineva sa creada aceste conspiratii. In congresul american s-a recunoscut ca au laboratoare biologice in ucraina. Problema este ca aceste laboratoare sant ilegale, legile internationale le interzic. Pedeapsa este puscarie pe viata.

  11. Politifact și FactCheck.org sunt plătite de Zuckerberg și pe această bază face cenzură pe Facebook. Văd că tov.Borcea tinde să-i ia locul lui tov.Jacotă.

  12. Scribărici de 2 lei, Victoria Nuland a recunoscut, sub jurământ, în Congresul american, existența laboratoarelor din Ucraina, finanțate de SUA.

    • PS:….pe atunci (2018) erau 11 biolab-uri în ucarina!…
      …de unde credeți că a apărut pesta porcină prin nordul țării pe la satu mare în 2020, o fermă de șuine cu 50 mii capete kaput!…etc….

  13. Incet, incet se descopera si acest „secret” care a adus beneficii de mii de miliarde dolari cui trebuie! Nu degeaba Bideu s-a mutat in Europa si tuna si fulgera! Face acuzatii grave lui Putin si Rusiei. Americanii au facut macel in Vietnam, Irak, Afganistan, Siria, Libia, etc, etc si nu si-au cerut scuze cel putin. I-au apucat „mila” de ucrainieni? Cred ca ceva adevar este, se cam dau singuri de gol! Atunci sa va vad pe cei care ii pupati in dos pe acesti „democrati si liberatori”! Toti sunt DICTATORI daca ii ofenseaza outi. Europa ar trebui sa-si vada de interesul ei!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger