AcasăȘTIRI EXTERNECongresul SUA înființează o comisie de anchetă pentru războiul din Afganistan

Congresul SUA înființează o comisie de anchetă pentru războiul din Afganistan

Congresul SUA înființează o comisie de anchetă pentru războiul din Afganistan

Congresul SUA a aprobat miercuri, 15 decembrie, un buget uriaș pentru Apărare de 778 de miliarde de dolari, care include crearea unei comisii independente de anchetă a erorilor comise în cei 20 de ani de război în Afganistan.

Bugetul, care săptămâna trecută a primit sprijinul unei mari majorități a aleșilor din Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a fost adoptat de Senat cu 89 de voturi contra 10, cu sprijinul republicanilor.

Anchetă asupa „deciziilor strategice, diplomatice și operaționale”

Președintele Joe Biden, care a ordonat retragerea la sfârșitul lunii august a tuturor forțelor străine din Afganistan, ceea ce a dus la preluarea puterii de către talibani, trebuie acum să parafeze legea finanțării apărării pentru ca aceasta să intre în vigoare.

Textul dispune crearea unei comisii de anchetă din 16 membri, aleși de cele două partide, care va trebui să prezinte la cel mult un an de la crearea sa un raport inițial privind „deciziile strategice, diplomatice și operaționale” pe parcursul celor 20 de ani de război în Afganistan și să tragă învățămintele.

Comisia va examina diferitele faze ale războiului: zecile de mii de soldați trimiși ca întăriri în 2009 de Barack Obama, acordul pe care succesorul său, Donald Trump, l-a încheiat cu talibanii care a fixat data limită mai 2021 pentru o retragere a forțelor americane din țară, dar și decizia lui George W. Bush de a începe acest război, după atacurile din 11 septembrie 2001.

Sprijin pentru Taiwan

Pe de altă parte, bugetul de apărare pentru 2022 reafirmă sprijinul Congresului pentru Taiwan pe fondul tensiunilor cu China, care consideră insula parte a teritoriului său și pe care o amenință că o va reintegra prin forță.

Textul precizează că „politica Statelor Unite este de a menține capacitatea de a rezista ân fața unui fapt împlinit” al Chinei, în cazul în care Beijingul invadează Taiwan, scrie AFP.

Bugetul a crescut cu 28 de miliarde de dolari față de 2021, mai mult decât a cerut administrația Biden.

El prevede o reformă a justiției militare în ceea ce privește urmărirea penală a agresiunilor sexuale și, în special, judecarea acestor infracțiuni prin curtea marțială de către o autoritate independentă.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger