Cauta

La un an după Afganistan, agențiile de spionaj americane țintesc China / Prioritățile-cheie ale CIA

La un an după Afganistan, agențiile de spionaj americane țintesc China / Prioritățile-cheie ale CIA / Foto: Facebook

În cadrul unei întâlniri recente cu ușile închise cu liderii centrului de combatere a terorismului al CIA, adjunctul serviciului secret al SUA a precizat că lupta împotriva Al-Qaida și a altor grupuri extremiste va rămâne o prioritate, dar că banii și resursele agenției vor fi transferate din ce în ce mai mult către China.

Atacul cu dronă al CIA care l-a ucis pe liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri a arătat că lupta împotriva terorismului nu este deloc o chestiune secundară. Dar nu a schimbat cu nimic mesajul pe care directorul adjunct al CIA, David Cohen, l-a transmis la acea întâlnire: prioritatea principală este încercarea de a înțelege mai bine și de a contracara China.

Contraterorismul și problema Taiwan

La un an de la încheierea războiului din Afganistan, președintele Joe Biden și înalții oficiali din domeniul securității naționale vorbesc mai puțin despre combaterea terorismului și mai mult despre amenințările politice, economice și militare reprezentate de China, precum și de Rusia. A avut loc o mișcare discretă în cadrul agențiilor de informații, care mută sute de ofițeri în posturi axate pe China, inclusiv unii care lucrau anterior la combaterea terorismului, scrie U.S. News.

Ultima săptămână arată clar că SUA trebuie să se ocupe de ambele în același timp. La câteva zile după ce Ayman al-Zawahri a fost ucis la Kabul, China a organizat exerciții militare la scară largă și a amenințat că va întrerupe contactele cu SUA din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

SUA au fost mult timp alarmate de ambițiile politice și economice tot mai mari ale Chinei. China a încercat să influențeze alegerile străine, a organizat campanii de spionaj cibernetic și corporatist și a internat milioane de uiguri minoritari în lagăre. Unii experți cred, de asemenea, că Beijingul va încerca, în anii următori, să cucerească cu forța insula democratică Taiwan, aflată sub administrație autonomă.

Oficialii serviciilor de informații au declarat că au nevoie de mai multe informații despre China, inclusiv după ce nu au reușit să identifice definitiv cauza pandemiei Covid-19. Beijingul a fost acuzat că a ascuns informații despre originea virusului.

China poate „distruge modul de viață american”

Schimbarea priorităților este susținută de mulți foști ofițeri de informații și de legislatori din ambele partide, care spun că ar fi trebuit să se facă de mult. Reprezentantul Jason Crow, un fost soldat al armatei care a servit în Afganistan și Irak, a declarat că, în opinia sa, Statele Unite s-au concentrat prea mult pe combaterea terorismului în ultimii ani.

„O amenințare existențială mult mai mare este reprezentată de Rusia și China”, a declarat Crow, un democrat din Colorado care face parte din comisiile pentru serviciile de informații și pentru serviciile armate din Camera Reprezentanților. Grupurile teroriste, a spus el, „nu vor distruge modul de viață american așa cum poate face China”.

Congresul a făcut presiuni asupra CIA și a altor agenții de informații pentru a face din China o prioritate absolută, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această chestiune.

Împingerea resurselor către China a necesitat reduceri în alte părți, inclusiv în domeniul combaterii terorismului. Cifrele specifice nu au fost disponibile, deoarece bugetele serviciilor de informații sunt clasificate.

În special, legislatorii doresc mai multe informații despre dezvoltarea Chinei în domeniul tehnologiilor avansate. Sub conducerea președintelui Xi Jinping, China s-a angajat să investească mii de miliarde de dolari în știința cuantică, inteligența artificială și alte tehnologii care vor perturba probabil modul în care se vor purta războaiele și se vor structura economiile în viitor.

Ca parte a acestei schimbări, comisiile din Congres încearcă să urmărească mai bine modul în care agențiile de informații își cheltuiesc fondurile pentru China, căutând mai multe detalii despre modul în care programe specifice contribuie la această misiune, a declarat o sursă.

Spionii, trimiși la cursuri de chineză

Anul trecut, CIA a anunțat că va crea două noi „centre de misiune” – unul privind China și unul privind tehnologiile emergente – pentru a centraliza și îmbunătăți colectarea de informații pe aceste teme. CIA încearcă, de asemenea, să recruteze mai mulți vorbitori de chineză și să reducă timpii de așteptare pentru autorizațiile de securitate pentru a angaja mai repede noi persoane.

În cadrul agenției, mulți ofițeri învață chineza și se mută în noi roluri axate pe China, deși nu toate aceste posturi necesită cursuri de limbă chineză, au declarat persoane familiare cu acest subiect.

Oficialii notează că ofițerii de informații sunt pregătiți să se adapteze la noi provocări și că mulți dintre ei au fost mutați mai repede în roluri de combatere a terorismului după atacurile din 11 septembrie 2001. Progresele obținute în activitatea de combatere a terorismului – inclusiv o mai bună utilizare a datelor și a diferitelor surse de informații pentru a construi rețele și a identifica ținte – sunt utile și în combaterea Rusiei și Chinei, au declarat foști ofițeri.

De mult timp există o dezbatere cu privire la faptul că lupta antitero a îndepărtat prea mult agențiile de informații de spionajul tradițional și dacă o parte din activitatea CIA de urmărire a teroriștilor ar trebui, în schimb, să fie realizată de forțele speciale din cadrul armatei.

Reorientarea agențiilor către o mai mare concentrare asupra Chinei și Rusiei va dura în cele din urmă ani de zile și va necesita atât răbdare, cât și recunoașterea faptului că va fi nevoie de timp pentru a schimba cultura CIA, opinează experții.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version