AcasăSOCIALCât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un...

Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit

(foto: retete.unica.ro)

Cozonacul nu trebuie să lipsească din casa românilor, de Paşte! Dar, oare, se mai poate întâmpla asta în anul 2024, din cauza infliaţiei galopante şi a scumpirilor în lanţ?

Cozonacii sunt mai scumpi în medie cu 10% față de anul trecut, asta din cauza costurilor ridicate la zahăr și ciocolată, spun patiserii.

Un kilogram de cozonac: 40-120 lei/kg

Prețurile încep de la 40 de lei și urcă până la 120 de lei, în băcăniile de specialitate. Un cozonac tradițional costă 90 de lei, iar unul cu afine ajunge chiar și la suma de 120 de lei.

Nici la piață prețurile nu sunt mai mici anul acesta. Pentru un cozonac tradițional românesc, oamenii scot din buzunar chiar și 140 de lei. Prețuri ceva mai mici se regăsesc la brutăriile de cartier, acolo unde coada se formează în aceste zile chiar și de la 7 dimineața.

E mai uşor să-l cumperi

Chiar dacă nimic nu se compară cu mirosul pe care îl lasă un cozonac copt în casă, unii români preferă să-l cumpere gata făcut.

”Probabil aș fi stat în bucătărie cel puțin o jumătate de zi. Așa vin, cumpăr și am plecat. E mai simplu”, spune un român.

Estimarea este că se vor vinde anul acesta 7,2 milioane de cozonaci, dintre care o parte vor ajunge la românii de peste hotare.

author avatar
Andrei Ștefan
839 afisari

12 COMENTARII

  1. Bunicutele de la oras cumpara din piata si cozonac si Pasca.Au uitat sa le coaca acasa.Pentru doi cozonaci nu pot da mai.mult de 80-100 de lei daca il fac in bucatarie.
    Dar oglinda, oglinjoara, cine e cea mai puturoasa din tara???

    • Ies cam 10Kg de cozonac cu sub 100 de lei.
      2,50 lei/kg făină x 4 =10 lei
      1 leu oul x 30 = 30 lei
      30 lei/kg miez de nucă x 1/2 =15 lei
      7 lei/l lapte x 2 = 14 lei
      5 lei/kg zahăr x 2 = 10 lei
      unt, ulei maxim = 10 lei
      gaz/curent/lemne

      • Buș ai uitat sa adaugi, cacao, rahat,stafide,esență de rom..Cu lista completă iese mai scump cozonacul de calitate.Acum nu știu dar parca se pune și drojdie pt dospit? Ia vz pe net care ar fi rețetarul complet..Și apoi recalculeaza..

    • 500 g zahar: 3-5 lei/kg.
      1 kg faina Grania: 4-5lei/kg.
      450 ml lapte: 4-5lei/kg.
      40 g drojdie proaspata: 1-2 lei.
      250 g rahat: 20 lei/kg.
      200 g nuca macinata: 30-40 lei/kg.
      8 oua: 20 lei/30 oua.
      30 g cacao: 5-6 lei/200g.
      esente: 5-6 lei.

    • Rețeta de cozonaci ce se vindeau înainte de 1990 la magazinele de pîine: (Cartea Brutarului, Ing. GH. MOLDOVEANU, Ing. N. I. NICULESCU * N. MĂRGĂRIT, 1973)
      Făină albă tip 480 kg 100
      Drojdie comprimată kg 7
      Sare kg 0,6
      Zahăr kg 26
      Margarina sau unt kg 6
      Lapte 1 19
      Apă (circa) 1 19
      Ouă bucăţi 360
      Esenţe 1 0,43

  2. Am vazut la televizor si cozonac de 100 de euro. Dar sunt in magazine si la mai putin de 20 de lei, suficient de buni pentru cei care nu castiga mii de lei fara numar pe luna.

  3. Astazi la piatza de la Academia Militara era 150 de lei bucata de cozonac de 2,5 kilograme. Am cumparat o jumatate de cozonac, am fost cel mai mare prost din lume, un cozonac intr-adevar galben( sunt convins ca au pus turmeric/curcuma pentru a-l ingalbeni) cu r4ahat in el si cu cacao si nuca, dupa ce l-am gustat am ajuns la concluzia ca mai bine luam un cozonac de la o patiserie/cofetarie cu maxim 40 de lei… Cand voi mai auzi de”produse traditionale” ma voi caca pe taraba lor deoarece sunt niste escroci.

  4. ” Un fost director de șaormerie și șef la salubritate în Craiova, numit la conducerea…”

    -trebuie numit la ANPC,
    la „protectia consumatorului”,
    are egsxperienta la cele 2 orificii VITALE!

  5. @Ioana M. De dat din clanta e simplu, pune tu mana sa faci cativa cozonaci de casa la bloc, sa vezi cata munca si cheltuiala e. Oricum in piete specula e in floare, preturile nu reflecta valoarea reala a produsului decat adaosuri speculante.

    • Am facut.Si Pasca 🙂 si sarmale 🙂 si drob …Totul e sa vrei si sa nu faci pe…printesa.

  6. Ca sa pastrezi traditiile ia timp, munca, si pricepere. E mai usor sa le cumperi. Asa se pierd obiceiurile. La anul o sa le comandam pe internet, mai din timp, probabil de la o firma din america

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger