AcasăȘTIRI EXTERNESUA, pe urmele Rusiei în Africa. Biden, „incapabil să formeze un nou...

SUA, pe urmele Rusiei în Africa. Biden, „incapabil să formeze un nou club al Războiului Rece” pentru a contracara Rusia și China

SUA, pe urmele Rusiei în Africa. Biden, „incapabil să formeze un nou club al Războiului Rece” pentru a contracara Rusia și China / Foto: printscreen

Secretarul american de Stat Antony Blinken a sosit duminică în Africa de Sud, începându-și călătoria pe continent, descrisă pe larg de către mass-media americane ca un efort reînnoit de a restrânge aliații și o renaștere a politicii de tip Război Rece.

Deși în încercarea de a contracara influența Chinei și a Rusiei, SUA nu reușesc să formeze un nou club pentru a-și atinge obiectivul, având în vedere cooperarea semnificativă dintre China și Africa și angajamentul profund al Rusiei în regiune, au declarat analiștii.

Influența crescândă a Rusiei și Chinei

Potrivit presei americane, Blinken este așteptat să țină luni un discurs important privind strategia SUA față de Africa Subsahariană. Aceasta este cea de-a doua vizită a diplomatului american de top în regiune, după călătoria sa în Kenya, Nigeria și Senegal în noiembrie 2021, și este considerată ca fiind o „recuperare a întârzierilor” pentru a contracara influența tot mai mare a Rusiei și Chinei în regiune, scrie Global Times.

Călătoria lui Blinken vine după cea a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, care tocmai a încheiat o vizită în Egipt, Etiopia, Uganda și Republica Congo. „Ne-am întors la o diplomație strategică în stilul Războiului Rece”, în care superputerile încearcă să convingă țările africane că povestea lor este cea corectă și își dispută sprijinul acestora, a relatat duminică The New York Times, citând analiști.

În perioada Războiului Rece, Occidentul și Uniunea Sovietică au încercat să obțină aliați sau proxy în țările în curs de dezvoltare, iar dezvoltarea economică și politică a Africii a fost împiedicată ca urmare a acestui fapt, potrivit presei americane.

Biden perie continentul negru

De la preluarea mandatului de către președintele american Joe Biden în ianuarie 2021, acesta a părut să adopte unele măsuri în corectarea atitudinii disprețuitoare a predecesorului său față de Africa, promițând să colaboreze cu țările africane și exprimând respect reciproc, precum și solidaritate.

În timp ce Casa Albă a anunțat în iulie că va organiza în decembrie un summit major pentru liderii de pe întregul continent, administrația este pregătită să prezinte o nouă strategie pe continent, cu scopul de a revigora angajamentul SUA și de a concura cu China și Rusia, a relatat presa americană.

Blinken va lansa strategia americană pentru Africa Subsahariană și va conduce o delegație americană la Dialogul Strategic SUA-Africa de Sud, a declarat duminică, într-un tweet, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Deși Africa de Sud are legături strânse cu țări occidentale precum SUA și Marea Britanie, este nerealist să ne așteptăm ca țara africană să devină o nouă parte a „cercului de prieteni” al Occidentului condus de SUA pentru a contracara China, a declarat duminică Huang Lizhi, lector la Școala de Studii Africane din cadrul Universității de Studii Externe din Beijing, pentru Global Times.

„Africa de Sud are mai multe dimensiuni în identitatea sa. Are o lungă istorie de relații cu SUA și Marea Britanie, lăsând moșteniri pozitive sau negative. În același timp, țara este, de asemenea, una dintre principalele țări emergente, menținând o interacțiune activă cu China și fiind o parte importantă a BRICS”, a declarat Huang.

Pragmatismul sud-african

În ceea ce privește posibilitatea ca Africa de Sud să se confrunte cu presiuni politice din cauza parteneriatului său strâns cu China și Rusia, Siyabonga Cwele, ambasadorul Africii de Sud în China, a declarat pentru Global Times, în iunie, că țara sa urmărește o politică externă independentă.

Schimbările climatice, criza alimentară și sănătatea vor fi subiecte de discuție pentru întâlnirea de luni a lui Blinken cu omologul său sud-african Naledi Pandor, potrivit presei.

Ca răspuns la unele rapoarte media care au speculat dacă țările africane, precum Africa de Sud, vor „condamna” operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, unii experți chinezi au declarat că, mai degrabă decât să ia partea marilor puteri, țărilor africane le pasă mult mai mult de rezolvarea propriilor probleme.

Experții au remarcat că, în condițiile în care membrii Congresului Național African, aflat la guvernare, își vor alege liderul partidului și, prin urmare, candidatul la președinție în decembrie, elitele politice din Africa de Sud se vor concentra în principal pe problemele interne și pe redresarea economică. „De asemenea, mulți politicieni sud-africani au încă o memorie proaspătă despre impactul Războiului Rece, ceea ce îi face să înțeleagă că au nevoie de poziții pragmatice în fața marilor puteri”, a declarat Huang.

author avatar
Tudor Borcea
480 afisari

5 COMENTARII

  1. BLINKEN,PELOSY,HARRIS SI SA NU-L UITAM PE BIDEN ,INCERCARI DISPERATE DE A CONTRA UNITATEA BRICS CARE A STRANS NOI ADEPTI VEZI :Arabia Saudita ,Venezuiela ,Iran, Indonezia . AMERICA PE FORAS !!!!!!!!!!! ,NOUA ORDINE MONDIALA SE PREFIGUREAZA CU o America care si-a cheltuit banii furati pe intrigi ,razboaie pierdute ,pe o dezbinare continua de 80 de ani,visul american s-a sfarsit ,lumea s-a trezit!.

  2. Foarte bine,sa cada regimul de kakat Bideu nici o problema nu plange nimeni dupa ei duca-se dracului

  3. Africa s-a saturat de UK si US si de Franta, Belgia, Elvetia (Gambia), s-au saturat. Ei stiu de catre cine au fost colonizati, cine i-a luat sclavi. Degeaba zic US orice. Nu le mai crede nimeni minciunile, doar msm platita si progresistii ongisti platiti si politicienii platiti dar usor usor acestia sunt dati de-o parte. Africa nu vrea sa ii spuna niciun alb ce trebuie sa faca si cum trebuie sa se comporte, sa ii predice.
    S-au saturat.
    SI China si Rusia ajuta Africa sa isi obtina independenta. Ei ii vad pe anglo saxoni si pe francezi, belgieni etc ca pe marii dusmani. De ce vin aici? Pentru ca simt ca Europa le este datoare. Si de fapt le este datoare. Au dreptate. Uganda atocmai ce a spus ca nu va mai permite ca resursele sale sa fie prelucrate in afara tarii. Sa lasam asta sa sink in. Dupa ce Gambia a spus ca nu mai da aur si cacao Elvetiei, ca o sa faca ei ciocolata. Si ii ajuta China.
    Vestul se va prabusi, bunastarea adica

    • Iar framantarile si violenta din Africa este pusa tot pe seama amestecului Frantei, UK, US, care finanteaza diferite grupari sa creeze haos si sa ii conduca, in continuare tinunu-i in saracie. Africanii spus asta peste tot o spun si altii de cativa ani dar in ultimul an mai tare.
      S-a dus Obama si altii in Africa si tot i-au sacait cu drepturile comunitatii gay. Ca nu sunt bine ca de ce nu sunt gay friendly, obsesiv . Si i-au dat aia cu flit toti presedintii pe rand, unii mai alegant altii pe fata: noi nu suntem gay… sau sunt dezgustat de gay.
      Asta i f/// pe ei, drpturile lgbtq in Africa.
      Si scaderea natalitatii in Africa. Acum toti stiu, toti din Africa cum stau lucrurile, ca occidentul vrea sa ii tina saraci pentru a-i jefui si tine sub papuc. Stiu toti.
      Asa ca… degeaba se duce nea Blinken pe unde s-o duce.
      Au pierdut pana si Coreea de Sud. Auzi vine Pelosi si presedintele care era in Seoul nu o vede ca e in staycation era la concert restaurant si facea selfiuri, min de externe era si el indisponibil a primit-o purtatorul de cuvant omologul ei din Corea si atata tot.
      Este pe fata, Coreea de Sud se duce spre China 😀
      Toti vad numai UK si US nu vad si Germania si Franta de unde bate vantul schimbarii si cum o sa fie lumea de maine, polii de putere. Vor fi mai multi, BRICS. Yep, degeaba are vestul banii si chestia financiara lol ca nu au resursele, sa vedem noi de data asta de ce parte a cortinei vom cadea

  4. America poate sili, dar nu poate convinge. Iar asta pentru că nu oferă un ajutor economic real. Multinaționalele care vin în urma lui Blinken rad tot, vor să facă afaceri cu profit maxim, fără să le pese de oamenii din țara pe care o spoliază. Biden nu poate corecta această atitudine, pentru că primește imediat replica ”vezi că noi te-am pus acolo. De aia te plătim, de aia cheltuim o groază, de aia ai armată atât de puternică și servicii de informații atotputernice, presă și instituții internaționale obediente, pentru a ne servi interesele”. În schimb, China are un comportament corect față de alte țări, iar legăturile cu ea sunt de tip win-win.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger