Cauta

Covid-19. Vaccinul Novavax, fără ARN mesager, autorizat în UE

Covid-19.Vaccinul Novavax, fără ARN mesager, autorizat în UE

După Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia Europeană a autorizat luni, 20 decembrie, Nuvaxovid. Acest vaccin anti Covid-19, cu doză dublă, care nu utilizează tehnologia ARN mesager, este produs de compania americană Novavax. Ar putea reduce scepticismul în rândul celor nevaccinați.

La câteva ore după unda verde dată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), executivul comunitar a autorizat și el comercializarea vaccinului anti-Covid-19 de la Novavax, denumit Nuvaxovid.

Răspuns imunitar, fără virus

Acest vaccin cu doză dublă, care nu utilizează tehnologia ARN mesager, este compus din particule de proteine ​​virale recombinante (copii ale unor părți ale proteinei „Spike” a virusului obținute prin inginerie genetică) asociate cu un adjuvant, care stimulează sistemul imunitar.

Serul este, ca și vaccinurile pentru copii deja utilizate pe scară largă, un așa-numit vaccin „subunitar”, bazat pe proteine ​​care declanșează un răspuns imunitar, fără virus.

Această validare a Nuvaxovid în urma unei reuniuni extraordinare a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CMUH) al EMA îl face al cincilea vaccin autorizat în Uniunea Europeană, după cele două vaccinuri ARNm (Comirnaty de la Pfizer/BioNTech, Spikevax de la Moderna) și două vaccinuri cu vectori virali (Vaxzevria de la AstraZeneca și vaccinul de la Janssen, o filială a Johnson & Johnson).

Un contract cu UE pentru 200 de milioane de doze

Novavax folosește o tehnologie mai tradițională decât cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate, care ar putea, potrivit firmei americane, să reducă scepticismul în rândul celor nevaccinați. Pentru CEO-ul companiei, Stanley C. Erck, vaccinul „ar putea ajuta la depășirea barierelor majore în calea imunizării globale, inclusiv provocările distribuției globale și reticența la vaccin”.

În schimb, compania a recunoscut că „își evaluează vaccinul împotriva variantei Omicron” și încă lucrează la o versiune specifică pentru a combate această variantă deosebit de contagioasă.

Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Novavax pentru achiziția în avans a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta a fost aprobat de EMA.

Pandemia a ucis cel puțin 5,34 milioane de oameni în întreaga lume de când biroul OMS din China a raportat debutul bolii la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui raport întocmit duminică de AFP din surse oficiale.

Ultimele stiri

  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • 1 MAI, ziua în care MICII sunt la mare căutare! Unde se mănâncă cei mai buni mititei la noi în țară?
  • Exit mobile version