AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. UE ar putea autoriza un al cincilea vaccin, fără virus, Novavax

Covid-19. UE ar putea autoriza un al cincilea vaccin, fără virus, Novavax

Covid-19. UE ar putea autoriza un al cincilea vaccin, fără virus, Novavax

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va pronunța luni, 20 decembrie, asupra cererii de autorizare a vaccinului anti Covid-19 de la Novavax. Serul ar putea deveni al cincilea vaccin anti-Covid autorizat în UE.

Autoritatea europeană de reglementare se va pronunța astfel asupra cererii de autorizare a unui vaccin care folosește o tehnologie mai clasică decât cele ale vaccinurilor deja autorizate, ceea ce, potrivit firmei americane Novavax, ar putea reduce scepticismul în rândurile celor nevaccinați.

200 de milioane de doze, cumpărate în avans

Vaccinul de la Novavax este, ca și vaccinurile infantile deja utilizate pe scară largă, un așa numit vaccin „ subunitar”, bazat pe proteine ​​care declanșează un răspuns imunitar, fără virus.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) organizează luni o ședință extraordinară pentru a examina cererea de autorizare a Novavax. Ea a anunțat că va comunica rezultatul, scrie Ouest-France.

Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Novavax pentru achiziția în avans a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta va fi fost aprobat de EMA.

În iunie, gigantul farmaceutic a prezentat rezultatele studiilor clinice care au arătat o eficacitate de 90,4% împotriva Covid-19 și de 100% împotriva cazurilor severe până la moderate.

Vaccinul nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute, ceea ce îi poate oferi un avantaj logistic față de alte seruri.

CEO-ul companiei, Stanley C. Erck, a remarcat că vaccinul „ar putea ajuta la depășirea barierelor cheie în calea imunizării globale, inclusiv provocările distribuției globale și reticența la vaccinare”.

O versiune și pentru varianta Omicron

Toate vaccinurile funcționează învățând sistemul imunitar al organismului să atace coronavirusul, dar fac acest lucru în moduri diferite.

Novavax folosește fragmente minuscule, fabricate în laborator, dintr-o proteină găsită pe suprafața proteinei „spike” a coronavirusului. La injectare, acestea declanșează o reacție a sistemului imunitar, astfel încât, dacă ulterior intră în contact cu Covid-19, acesta știe să-l atace.

 Pfizer și Moderna sunt vaccinuri cu ARN mesager (ARNm), o tehnologie inovatoare. AstraZeneca și Johnson & Johnson folosesc tehnologia vectorului viral: iau ca purtător un tip foarte comun de virus numit adenovirus, care a fost modificat pentru a transporta informații genetice în organism pentru a lupta împotriva Covid-19.

Compania Novavax a mai spus că „își evaluează vaccinul împotriva variantei Omicron” și lucrează la o versiune specifică acestuia.

Indonezia și Filipine au aprobat deja vaccinul Novavax, în timp ce Japonia a fost de acord să cumpere 150 de milioane de doze.

author avatar
Tudor Borcea
248 afisari

2 COMENTARII

  1. DACĂ HANDICAPAȚII DAU BANI, ȘMECHERII NORMAL CĂ VIN CU MARFA!!!

    CUM SĂ DAI BANI ÎN AVANS???????? CUM???????????????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger