AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Un vaccin Pfizer/BioNTech adaptat variantei Omicron, disponibil din martie

Covid-19. Un vaccin Pfizer/BioNTech adaptat variantei Omicron, disponibil din martie

Covid-19. Un vaccin Pfizer/BioNTech adaptat variantei Omicron, disponibil din martie

Pfizer/BioNTech lucrează la un vaccin adaptat noii variante a Covid-19, Omicron. Cele două companii au anunțat totodată că vaccinul lor actual este „eficient” împotriva variantei Omicron după „trei doze”.

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech este „eficient” după „trei doze” împotriva variantei Omicron a virusului, au declarat miercuri, 8 decembrie cele două laboratoarele, anunțând totuși că vor să finalizeze un vaccin adaptat la Omicron „până în luna martie”.

Potrivit studiilor efectuate de cele două companii „vaccinul este în continuare eficient împotriva Covid-19, egal și împotriva variantei Omicron, dacă a fost administrat de trei ori”, dar această variantă „probabil nu este suficient de neutralizată după două doze”.

Transmisibilă, dar mai puțin severă?

„ Vom continua să dezvoltăm un vaccin specific pentru varianta Omicron și sperăm să-l punem la dispoziție până în martie, în cazul în care este necesară o adaptare”, au informat laboratoarele într-un comunicat.

„O a treia doză oferă un nivel de anticorpi neutralizanți împotriva Omicron similar cu cel observat după două doze” pentru celelalte variante, se precizează.

„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva maladiei severe cauzată de tulpina Omicron, reiese clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză din vaccinul nostru”, a rezumat Albert Bourla, președinte și director executiv ofițer al Pfizer, citat în comunicat, scrie Le Figaro.

Varianta Omicron considerată „foarte transmisibilă” de către OMS, a fost detectată pentru prima dată la sfârșitul lunii noiembrie în Africa de Sud și a fost identificată rapid în multe țări.

Apariția sa a provocat un val de panică, mai ales în Europa, aflată deja în strânsoarea unui al cincilea val masiv de cazuri de Covid-19 cauzate de varianta Delta. Dar nu pare să crească severitatea simptomelor, potrivit ultimelor date publicate de OMS.

Este „aproape sigur” că Omicron nu provoacă cazuri mai grave decât Delta, a declarat și consilierul Casei Albe, Anthony Fauci.

author avatar
Tudor Borcea
151 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger