AcasăCORONAVIRUSCercetătorii avertizează: vaccinul ARN nu va pune capăt pandemiei

Cercetătorii avertizează: vaccinul ARN nu va pune capăt pandemiei

Fără o imunitate de lungă durată, omenirea nu va scăpa de Covid

Vaccinul pe bază de ARN mesager nu va reuși să stopeze pandemia Covid-19, atrag atenția cercetătorii. Aceștia susțin că este nevoie de o a doua generație de vaccinuri, care stimulează limfocitele T și care dau o imunitate de cel puțin 10 ani, nu cele de acum, cu imunitate de mai puțin de un an, care nu vor reuși niciodată să închidă cercul. 

Deși oarecum eficient în privința protecției de scurtă durată, vaccinul ARN mesager are un mare neajuns, pentru că nu poate învinge pandemia Covid-19, spun cercetătorii. ”În ce privește perioada de protecție a vaccinului nu există informații certe. Ce am auzit este că va trebui să-l facem de două ori pe an. În orice caz, se încearcă acreditarea ideii că va trebui să ne vaccinăm cel puțin o dată pe an, ori asta este o mică păcăleală, pentru că nu este din cauza mutațiilor, ca la gripă. La gripă în fiecare an vine o tulpină nouă și vaccinul este diferit de la un an la altul. Aici este vorba despre vaccinarea anuală cu același vaccin, asta pentru că el nu oferă imunitate de lungă durată. 99% din vaccinuri se bazează pe dezvoltarea de anticorpi, cu excepția BCG-ului, care anticorpi sunt buni, cu Limfocite B uneori cu memorie pe viață. S-a dovedit că uneori la gripă vin tulpini care au în comun anumite structuri cu tulpini mai vechi, 3-10 ani în urmă și, de multe ori, populația mai în vârstă este mai protejată față de populația mai tânără. Gripa este deosebit de instabilă genetic, dar coronavirusurile sunt undeva pe la mijloc, au și ele un grad de instabilitate, dar nu atât de mare. În schimb, atunci când vorbim despre pandemie, din cauza circulației printr-o populație atât de mare, este posibil ca mutațiile să fie majore. Acesta este și pericolul cel mai mare, dacă pandemia nu dispare eu cred că va fi dificil, având în vedere capacitatea de producție vaccinuri, ritmul în care se fac și organizarea la nivel mondial, să oprești virusul. Noi, fără un vaccin cu acoperire mai lungă în timp, cum este cel care stimulează imunitatea celulară, la care lucrăm și noi și nemții, nu reușim să închidem cercul acesta și, la un moment dat, toată populația sau o mare parte a populației să fie protejată. Nu-l închidem, pentru că noi nu apucăm să vaccinăm suficient de mulți până când primii vaccinați sunt din nou sensibili la infecție”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, șeful catedrei de imunologie de la UMF Timișoara.

Pfizer confirmă

Întrebat dacă vaccinul pentru Covid-19 va deveni, în timp, ca cel administrat pentru gripa sezonieră, Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, a afirmat că nu exclude acest lucru. ”Dacă m-aţi fi întrebat acum două luni, aş fi zis <<Da, e o posibilitate>>. Dacă mă întrebaţi astăzi, cred că e o posibilitatea foarte mare. Nu ştim încă, dar, din ce vedem, Covid-19 va rămâne cu noi, pentru totdeauna. Dar, de asemenea, se pare că avem armele necesare pentru a face din Covid-19 ceea ce e gripa sezonieră, astăzi. Ceea ce înseamnă că această boală nu ne va mai strica vieţile şi economia. Doar că avem nevoie să fim foarte vigilenţi, în privinţa noilor tulpine. Şi trebuie să fim foarte vigilenţi, în ceea ce priveşte vaccinarea oamenilor”, a declarat, pentru Bloomberg, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

Vaccinați și infectați

Primele cazuri cu persoane vaccinate inclusiv la rapel și infectate cu noul coronavirus au început deja să apară. Ieri, directorul executiv al DSP Dolj, Valeria Andreescu, și o altă angajată a instituției au fost testate pozitiv la Covid, deși ambele făcuseră și primul vaccin și rapelul. Totodată, în Statele Unite ale Americii, un congresman a fost infectat cu Covid-19 după ce i se administrase cele două doze de vaccin Pfizer.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.015 afisari

1 COMENTARIU

  1. Animale tortionare ! Va plac paraliziile si leucemiile ? Va plac hemoragiile cerebrale? Va plac decesele postvaccin ? Va place Ruleta Ruseasca? Dar IVERMECTINA de ce nu ar fi o solutie extrem de eficienta de OPRIRE a Plandemiei ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger