Cauta

Centralele nucleare din Europa și America, în pericol! Experții spun că Rusia are forța să le scoată din funcțiune

Centralele nucleare din Europa și America, în pericol! Experții spun că Rusia are forța să le scoată din funcțiune / Foto: Facebook

Impactul cu care se confruntă țările aliate din Vest din cauza dominației Moscovei asupra piețelor globale de petrol și gaze naturale este real și dătător de multe bătăi de cap. Și, colac peste pupăză, a mai apărut o alertă de risc energetic: cota ridicată a Rusiei pe piața mondială a energiei nucleare!

Liderii occidentali trebuie să ia în considerare imediat expunerea lor la exporturile nucleare rusești și să vină cu soluții pentru a le reduce.

În caz contar, riscă să se confrunte cu un alt „duș” energetic oferit de Putin.

Dependența de reactoarele rusești

Există mai multe segmente ale lanțului valoric nuclear comercial în care un furnizor rus ar putea avea un impact asupra disponibilității unui reactor în Occident pentru a furniza energie.

În cazul combustibilului nuclear, acestea includ extracția uraniului, conversia, îmbogățirea și fabricarea combustibilului. În cazul reactoarelor existente proiectate de  Rusia, acestea includ furnizarea de piese de schimb și servicii unice ale producătorilor de echipamente originale, scrie The Hill.

Rusia deține o cotă de piață semnificativă în multe dintre aceste părți ale lanțului de aprovizionare nucleară prin intermediul companiei de stat Rosatom. Din acest motiv, diferite țări din întreaga lume se află într-o situație extrem de dificilă și pe lista scurtă sunt chiar și SUA.

America dorește să renunțe la achiziționarea de energie nucleară de la Rosatom, dar este conștientă că se bazează foarte multe pe serviciile și materialele rusești pentru a-și exploata reactoarele nucleare care produc energie.

Mai multe țări aliate ale SUA au reactoare rusești în funcțiune sau în construcție, inclusiv Finlanda, Republica Cehă, Turcia și Ucraina.

În plin război în Ucraina, aceste țări pornite pe impus sancțiuni realizează că sunt supuse unui risc uriaș – reactoarele lor nucleare pot avea dificultăți de funcționare sau chiar întreruperi dacă Rusia nu mai exportă materie primă, echipamente și servicii de întreținere!

Îmbogățirea uraniului, la mâna Moscovei

Problema cea mai critică este lanțul de aprovizionare cu uraniu combustibil.

Rusia controlează 40% din piața globală de conversie a uraniului, unde oxidul de uraniu este transformat în hexafluorură de uraniu (o formă gazoasă necesară pentru procesul de îmbogățire). Uraniul natural are un conținut de izotopi de uraniu-235 de 0,7 %, iar procesul de îmbogățire crește conținutul de U-235 până la procentul de 3-5 %, necesar pentru funcționarea reactoarelor nucleare.

Iar Rusia deține 46% din capacitatea de îmbogățire a uraniului! Marea majoritate a celor 439 de reactoare din întreaga lume au nevoie de combustibil de uraniu îmbogățit, inclusiv toate reactoarele din America (chiar și cele militare, din „flota” Pentagonului!).

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar sista livrările

Realitatea crudă este că, dacă Rusia ar opri livrarea de uraniu îmbogățit către companiile energetice americane, asta ar avea un impact imediat asupra funcționării reactoarelor nucleare. Iar impactul s-ar întinde până la finalul anului 2023!

Mai departe, s-ar ajunge la întreruperea funcționării reactoarelor nucleare. Și, cum energia nucleară reprezintă peste 20% din capacitatea de producție a SUA, prețurile la electricitate ar exploda la un nivel niciodată atins în istorie! Este posibil ca în unele regiuni să nu existe nici măcar suficientă energie electrică pentru alimenta gospodăriile civile!

Războiul din Ucraina este departe de a se fi încheiat și nu-i exclus ca Rusia să folosească drept armă energia, lovind în dușmanii din Occident.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version