AcasăȘTIRI EXTERNEȚara care pregătește cel mai mare zăcământ de gaze naturale. Va influența...

Țara care pregătește cel mai mare zăcământ de gaze naturale. Va influența strategia energetică mondială

Țara care pregătește cel mai mare zăcământ de gaze naturale. Va influența strategia energetică mondială / Foto: Qatargas

Qatar a anunțat duminică că a ales gigantul francez de petrol și gaze naturale TotalEnergies ca primul său partener străin pentru dezvoltarea celui mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

Vestea vine într-un moment în care toți liderii curtează emiratul din Golf pentru a găsi o alternativă la gazul rusesc.

„Sunt încântat să anunț selectarea TotalEnergies ca prim partener în proiectul North Field East”, a declarat ministrul qatarez al Energiei, Saad Sherida Al-Kaabi, într-o conferință de presă la Doha.

10% din rezervele de gaze cunoscute

Grupul francez va prelua o participație de 6,25% din proiect în cadrul unui joint-venture cu QatarEnergy (QE), gigantul din Qatar în domeniul hidrocarburilor, a declarat Patrick Pouyanne, directorul general al TotalEnergies, în capitala qatareză.

Acordul face parte din extinderea câmpului offshore North Field, cel mai mare câmp de gaze naturale din lume, pe care Qatar îl împarte cu Iranul.

Zăcământul North Field reprezintă aproximativ 10% din rezervele de gaze naturale cunoscute la nivel mondial, potrivit QE. Aceste rezerve se extind sub mare până pe teritoriul iranian, unde eforturile Republicii Islamice de a exploata câmpul South Pars sunt împiedicate de sancțiunile internaționale. Potrivit ministrului Al-Kaabi, alte acorduri vor fi anunțate „în viitorul apropiat”, scrie 20 Minutes.

Exxon Mobil, Shell și ConocoPhilips sunt pe cale să participe la extinderea proiectului, pe care Qatar a dorit inițial să îl finanțeze singur. Se așteaptă ca giganții străini din domeniul petrolului și gazelor naturale să dețină o participație de aproximativ 25% din proiect, care ar urma să coste peste 28 de miliarde de dolari și să crească producția cu peste 60% până în 2027, potrivit QE.

author avatar
Tudor Borcea
56.529 afisari

11 COMENTARII

  1. Cei mai puturosi oameni din lume sint anticrestini si au parte de cele mai mari bogatii naturale. Unde esti tu „doamne” ?

  2. Pai așa zic și qatarezii despre România privitor la apa și porumb pentru mămăligă.

  3. Opoziția întărește progresul. Cu cât anticristii se opun mai mult, cu atât mila Domnului se pogoară pe capul lor..

  4. Felicitări pentru provocare! Mulțumiri celorlalți, ale căror răspunsuri m-au înveselit

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger