AcasăPoliticaSindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza "Rușii au făcut-o" nu are probe

Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe

Sugestia că mâna lui Putin se află în spatele Sindromului Havana alimentează un sentiment mai larg de paranoia cu privire la o amenințare rusească atotcuprinzătoare

În 2013, economistul Paul Krugman a inventat conceptul de „idei zombi”, care servesc unui scop politic sau fac apel la prejudecățile oamenilor.

În luna martie a acestui an, oficialii americani vor fi sperat că o binecunoscută idee zombie, Sindromul Havana, a fost în sfârșit ucisă.

Sindromul Havana este numele unui grup de simptome medicale inexplicabile care au fost raportate de sute de oficiali guvernamentali americani și de familiile acestora în locații din întreaga lume în ultimii ani. Bolnavii descriu amețeli inexplicabile, dureri de cap și țiuituri de urechi. Primul caz a fost raportat în Cuba în 2016. Mulți dintre cei afectați cred că un actor străin care a folosit o armă sofisticată le-a provocat leziunile.

„Radiații cu microunde”

Teoriile s-au concentrat în jurul unui dispozitiv de „radiații cu microunde”, care ar fi lansat asupra țintelor sale raze invizibile care dăunează creierului. După ce a investigat Sindromul Havana timp de cinci ani,  Institutul Național de Sănătate al SUA (NIH) a constatat că „nu există un model neobișnuit de leziuni sau boli în creierul persoanelor cu acest misterios grup de simptome”.

Raportul NIH a venit la un an după ce directorul Serviciului Național de Informații (DNI) a publicat o analiză conform căreia șase agenții de informații americane au concluzionat (cu diferite niveluri de încredere) că este “foarte puțin probabil” sau „puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil pentru simptomele legate de Sindromul Havana.

Obligatoriu, mâna lui Putin

Unele dintre victime au vorbit recent cu The Insider, o publicație online specializată în jurnalism de investigație legat de Rusia, care a afirmat în mod senzațional pe 31 martie, împreună cu 60 Minutes și Der Spiegel, că a descoperit dovezi care leagă Sindromul Havana de utilizarea armelor cu „energie dirijată” mânuite de membri ai faimoasei echipe de informații militare rusești 29155.

Raportul Insider susținea că unitatea, la ordinul lui Vladimir Putin, a lucrat și a fost recompensată pentru dezvoltarea de arme acustice non-letale și, de asemenea, că, în câteva cazuri, agenții săi au fost văzuți la momentul și locul unui presupus atac cu Sindromul Havana.

De ce ar viza Rusia doar diplomați americani?

Dar afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare, relatează The Spectator. Ancheta Insider prezintă semne de prejudecată de confirmare, în care ipoteza „Rușii au făcut-o” ia fața probelor – multe dintre acestea fiind fragile, circumstanțiale sau selectate cu grijă pentru a se potrivi cu narațiunea unei urme rusești.

Să începem cu motivul. De ce ar viza Rusia doar diplomați americani? De ce nu pe cei britanici, polonezi sau ucraineni?

Dacă o armă cu energie dirijată a fost folosită pentru „a elimina spionii și diplomații americani capabili din serviciul activ fără a-i ucide”, nu are sens ca presupusele atacuri din Sindromul Havana să se încheie cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, o perioadă în care degradarea capacităților de informații ale SUA și Regatului Unit ar fi fost de o importanță strategică critică pentru Kremlin. Te-ai aștepta ca Rusia să reia atacurile după invazie, pe măsură ce sprijinul occidental pentru Ucraina a crescut.

Oamenii de știință din SUA nu sunt de acord dacă armele cu energie dirijată sunt fezabile din punct de vedere tehnic și, în cazul în care sunt, dacă ar putea provoca simptomele raportate.

Wall Street Journal a remarcat lipsa oricărei dovezi că astfel de arme au fost construite sau folosite; și absurditatea aparentă a unei țări ostile care să atace la  întâmplare diplomați, fără niciun alt motiv perceptibil decât hărțuirea.

Fascinația  occidentalilor pentru spioni, tehnologie și conspirații

Pentru majoritatea celor care suferă de „sindromul Havana”, după cum a remarcat DNI, în spatele simptomelor lor se vor afla probabil cauze mai banale – de exemplu, stresul.

Viața oricărui diplomat și a familiilor sale într-un post ostil precum Havana, Moscova sau Beijing poate fi extraordinar de grea. Națiunea gazdă știe acest lucru și încearcă să facă lucrurile și mai dificile prin supraveghere neîncetată, atât fizică, cât și electronică, prin intruziune, impunerea de reguli meschine, restricții de circulație etc.

Sugestia că mâna lui Putin se află în spatele Sindromului Havana alimentează, de asemenea, un sentiment mai larg de paranoia cu privire la o amenințare rusească atotcuprinzătoare și joacă pe seama fascinației Occidentului pentru spioni, tehnologie și conspirații.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
430 afisari

2 COMENTARII

  1. 1.staiile de metrou bucurestean sint veritabile cuptoare cu microunde,
    cu 5G
    2.sindromu Havana sa nu degenereze in simptomu halatelor albe……la urma urmei doftoru decide care si cum face
    stanga/dreapta
    si multi nepriceputi sint.
    3.nu uitati de sindromul Golfului,
    porcushorii americani au fost injectati!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger