AcasăȘTIRI EXTERNE„Putin pe care l-am cunoscut era diferit”. Dezvăluiri șocante ale fostului premier...

„Putin pe care l-am cunoscut era diferit”. Dezvăluiri șocante ale fostului premier al Rusiei / Ce țari vor urma după Ucraina

„Putin pe care l-am cunoscut era diferit”. Dezvăluiri șocante ale fostului premier al Rusiei / Ce țari vor urma după Ucraina

Potrivit lui Mihail Kasianov, prim-ministru între 2000 și 2004, Vladimir Putin a construit un sistem bazat pe impunitate și frică de când a venit la putere în 2000.

A fost primul șef al guvernului lui Vladimir Putin. Dar nici în cele mai urâte coșmaruri ale sale, Mihail Kasianov nu și-ar fi putut imagina că fostul său lider ar lansa o invazie în Ucraina. „Putin pe care l-am cunoscut era diferit”, a declarat Mihail Kasyanov pentru AFP într-un interviu rar acordat prin videoconferință.

Rusia va reveni pe „calea democratică”

Mihail Kasianov, care a fost prim-ministru din 2000 până în 2004 înainte de a trece în opoziție, crede că războiul din Ucraina ar putea dura până la doi ani, dar continuă să creadă că Rusia va reveni într-o zi pe „calea democratică”. Fostul ministru al lui Putin, în vârstă de 64 de ani, care a lucrat pentru apropierea dintre Moscova și țările occidentale, spune că nu a crezut, ca mulți ruși, că va izbucni un război.

El spune că a înțeles în cele din urmă ce urma să se întâmple cu trei zile înainte de invazie, când Putin a organizat o reuniune bine pusă în scenă a Consiliului de Securitate, care a fost transmisă la televiziune. „Când am urmărit acea ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei, am ajuns să înțeleg că da, va fi un război”, spune el. „Îi cunosc pe acești oameni și, privindu-i, am văzut că Putin nu era el însuși. Nu din punct de vedere medical, ci politic”, adaugă el, scrie Le Figaro.

„Mai cinic și mai crud decât URSS”

Demis de președinte în 2004, Kasianov s-a alăturat opoziției și a devenit unul dintre cei mai înverșunați critici ai Kremlinului. În prezent, el conduce Partidul Popular pentru Libertate (PARNAS), un mic partid liberal. Potrivit fostului său prim-ministru, Vladimir Putin, fost agent KGB în vârstă de 69 de ani, a construit un sistem bazat pe impunitate și frică de când a venit la putere în 2000.

„Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin în calitate de șef de stat, a început să funcționeze chiar mai cinic și mai crud decât în ultimele etape ale Uniunii Sovietice”, spune el. „Practic, este un sistem de tip KGB bazat pe impunitate totală. Este clar că ei nu se așteaptă să fie pedepsiți”.

Kasianov spune că a părăsit Rusia din cauza opoziției sale față de ofensiva din Ucraina, dar a refuzat să spună în ce țară se află, invocând motive de securitate. Boris Nemțov, un critic al lui Putin, de care Mihail Kasianov era apropiat, a fost împușcat mortal în apropiere de Kremlin în 2015. Iar Aleksei Navalnîi, oaia neagră a președintelui rus, a fost încarcerat după ce a supraviețuit unei otrăviri în 2020.

Țările baltice, „următoarele pe listă”

„Dacă Ucraina cade, atunci următoarele pe listă vor fi statele baltice”, a spus opozantul. El a adăugat că nu este de acord „categoric” cu ideea că Vladimir Putin nu trebuie umilit și împotriva apelurilor ca Ucraina să accepte concesii teritoriale în schimbul păcii. „Ce ar fi făcut Putin ca să merite asta?”, spune el: „Este o poziție mult prea pragmatică. Cred că este o greșeală și sper că Occidentul nu va urma această cale”.

În ceea ce privește epoca post-Putin, Kasianov crede că succesorul său va fi la cheremul serviciilor de securitate, dar că nu va putea controla sistemul existent pentru foarte mult timp și că în cele din urmă vor avea loc alegeri democratice. Va fi nevoie de un deceniu pentru a „decomuniza” și „deputiniza” țara. „Acest lucru va fi foarte dificil, mai ales după acest război criminal” din Ucraina, avertizează el.

Pentru Kasianov, una dintre priorități va fi refacerea încrederii cu țările europene, pe care le consideră „partenerii naturali” ai Moscovei. În timp ce opoziția rusă este deseori descrisă ca fiind prea divizată pentru a-l învinge pe Putin, fostul prim-ministru consideră, de asemenea, că războiul din Ucraina a schimbat situația.  „Va trebui să reconstruim totul de la zero. Va trebui să începem un nou ciclu de reforme economice și sociale”, spune el.

author avatar
Tudor Borcea
443 afisari

6 COMENTARII

    • Asta o fi un tradator, dar macar intr-o privinta are dreptate, dupa Ucraina vor urma tarile din Nordul Europei, deoarece acolo Rusia este cea mai vulnerabila. Rusia se va razbuna pe toate statele care au umilit-o. Singura solutie pentru a scapa de mania Ursului este NEUTRALITATEA!

  1. CUMETRE , CU CAT TE AU PLATIT LEPRELE OCCIDENTALE SAU , MAI PUNCTUAL , AMERICANE , SA MANANCI………

  2. Kasianov va face la Bucuresti lobby pentru firmele rusesti
    De
    Florin Negrutiu –
    03:00, 23 martie 2003
    De asemenea, rusii vor repune pe tapet preluarea celor doua distributii de gaze, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. La randul lor, romanii sunt interesati de crearea unei societati mixte intre Romgaz si Gazexport (divizia de export a colosului Gazprom), care sa duca la ieftinirea pretului de achizitie a gazelor naturale prin eliminarea intermediarilor de la Wintershalle.

    Kasianov are 1 problema cu noi nu cu Putin…….

  3. gazul de shist din Romania – nu exista, ca d-aia au plecat;
    era mai mult o idee in genul tzepei Bechtel;
    „americanii” vor pleca si din marea neagra-nu de frica rushilor
    -cand vor termina de dat tzeapa pe bursa din New York….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger