AcasăȘTIRI EXTERNEElveția, și cu sancțiuni impuse Moscovei, dar și cu uraniu din Rusia!

Elveția, și cu sancțiuni impuse Moscovei, dar și cu uraniu din Rusia!

Elveția, și cu sancțiuni impuse Moscovei, dar și cu uraniu din Rusia!

Compania rusă de stat specializată în domeniul nuclear, Rosatom,  asigură alimentarea a două centrale nucleare din Elveția. Acea legătură comercială este acum atent analizată, deoarece lumea occidentală pune presiune financiară asupra Rusiei pentru a opri agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Compania de electricitate elvețiană Axpo cumpără combustibil de la Rosatom pentru a exploata centralele nucleare din Beznau și Leibstadt, din cantonul Aargau. Într-un comunicat publicat joi, ONG-ul de mediu Greenpeace a cerut autorităților din șapte cantoane elvețiene – care dețin Axpo – să nu mai cumpere uraniu de la Rosatom.

Doar onorarea contractelor în curs

Această relație comercială, a susținut ONG-ul, ajută la finanțarea efortului de război al Rusiei în Ucraina. Compania concurentă Alpiq, care conduce site-ul nuclear Gösgen, a încetat să se aprovizioneze din Rusia în 2016, informează Swissinfo.

„În cazul în care avem un furnizor viabil care oferă calitatea de care avem nevoie – din motive de siguranță și calitate – atunci nu este ușor de schimbat”, a declarat Willibald Kohlpaintner, șeful diviziei de energie nucleară a Axpo pentru televiziunea SRF.

Axpo plănuiește să-și onoreze contractele actuale cu Rosatom, a adăugat Kohlpaintner, dar nu va semna altele noi. În prezent, Axpo își aprovizionează trei sferturi din totalul de combustibil de la Rosatom.

Dependență de uraniul rusesc

Cele două reactoare de la Beznau se bazează în totalitate pe combustibil rusesc. La Leibstadt, care este, de asemenea, operat de Axpo, jumătate din uraniul îmbogățit provine din Rusia.

Cu toate acestea, Kohlpainter a spus că Axpo „examinează intens modul în care poate reduce dependența de combustibilul rusesc”. Compania are, de asemenea, un stoc de uraniu natural și uraniu ușor îmbogățit în Europa de Vest, pentru situații de urgență.

Dintre cele patru reactoare nucleare ale Elveției, doar cel de la Gösgen, operat de compania Alpiq, nu cumpără uraniu rusesc. Alpiq a spus că această decizie a fost luată în 2016 din cauza unor considerente legate de compatibilitatea cu mediul și transparența lanțului de aprovizionare.

De atunci, compania se aprovizionează uraniu din Canada și Australia, înainte de a-l îmbogăți în Europa de Vest. În general, 50% din combustibilul Elveției pentru energia nucleară provine în prezent din Rusia, notează SRF.

Plătind uraniul rusesc, Elveția ar putea ajuta indirect și la finanțarea aparatului militar al Rusiei. SRF subliniază că Rosatom este producătorul focoaselor nucleare ale Rusiei și controlează acum funcționarea diferitelor centrale nucleare ucrainene, cum ar fi cea la Zaporojie, controlate după luptele din 4 martie.

 

author avatar
Tudor Borcea
339 afisari

1 COMENTARIU

  1. ,,Președintele rus Vladimir Putin a rupt marți o tăcere de o săptămână, spunându-i lui Donald J. Trump că va ajuta cu bucurie la drenarea mlaștinilor de la Washington DC odată ce va epura Ucraina de corupție, a spus un Mar- Sursa a-Lago vorbind sub promisiunea anonimatului.
    „Dacă ai nevoie de ajutorul meu, spune-o. Vă voi arăta cum drenăm mlaștina în Rusia – rapid și eficient”, a spus Putin. „Te pot ajuta să drenezi mlaștina din Washington.”
    Vorbind cu Trump, Putin l-a numit pe Biden o marionetă fără direcție ale cărei fire erau trase în atât de multe direcții încât nu știa stânga de dreapta sau sus de jos.
    „Acest om, Joe Biden, mă amuză. Cum poate un om cu atât de puțină putere să pretindă că are atât de multe și să-i facă pe oameni să-l creadă? Problema este că oamenii chiar îl cred; cred că este un adevărat președinte. Boris Johnson, Emmanuel Macron și Scott Morison — ei îl ascultă pe Joseph Biden”, i-a spus Putin lui Trump. „Toți sunt Deep State”, a răspuns Trump.
    „Statul profund, stare mort.” a spus Putin.
    Putin a spus că minciunile propagandistice ale Occidentului nu au avut niciun impact asupra succesului operațiunii sale militare speciale de a scăpa Ucraina de laboratoarele de arme biologice și de pedofili.
    „Președinte Trump, aceste mizerii spun numai minciuni.
    Am avut o victorie copleșitoare la Kiev. Am ucis pedofilii sau i-am făcut să fugă, iar acum ne îndreptăm atenția către stupii lor mai izolați din alte părți ale Ucrainei”, a spus Putin.
    „Armata noastră este puternică, concentrată și hotărâtă. Europa de Est nu va mai fi o bază de operațiuni pentru relele occidentale. Știți ce spun eu este adevărat, președinte Trump.
    Am eliberat 25.000 de copii din Ucraina de pedofili”.’’

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger