AcasăȘTIRI EXTERNEFinlanda refuză aderarea la NATO, fără Suedia. Ce se întâmplă dacă Turcia...

Finlanda refuză aderarea la NATO, fără Suedia. Ce se întâmplă dacă Turcia continuă să blocheze discuțiile

NATONATO se duce în coasta Coreei de Nord. Planul de extindere al Alianței înfurie Phenianul

Finlanda nu va adera la NATO dacă aderarea Suediei va fi amânată din cauza disputelor cu Turcia. Declarația îi aparține președintelui finlandez Sauli Niiniste, care l-a primit duminică pe secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg, s-a arătat optimist cu privire la o rezolvare a blocajului în ceea ce privește aderarea Finlandei la alianță, eventual începând cu summitul care va avea loc la Madrid, la 29-30 iunie.

Stoltenberg consideră legitime preocupările Turciei

Însă președintele finlandez Niinsto a transmis poziția oficială de la Helsinki: Finlanda refuză să adere la NATO fără Suedia. „Problema lor este și a noastră”, au fost cuvintele sale.

Tensiunea este mare în țările scandinave. Suedia și Finlanda se simt amenințate, ca vecine ale Rusiei, de când Putin a decis să invadeze Ucraina.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a calificat duminică drept legitime preocupările de securitate formulate de Turcia în legătură cu opoziţia sa faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la alianţa militară, relatează Reuters.

„Trebuie să ne amintim și să înțelegem că niciun aliat NATO nu a suferit mai multe atacuri teroriste decât Turcia”, a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg și Niinisto au declarat că discuțiile cu Turcia vor continua, dar nu au dat niciun indiciu privind progresul negocierilor.

Turcia complică aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Luna trecută, Suedia și Finlanda au depus cereri de aderare la NATO, dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că susțin și ascund militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste. Turcia este un aliat cheie pentru alianță datorită poziției sale strategice la Marea Neagră, între Europa și Orientul Mijlociu.

Suedia și Finlanda au solicitat luna trecută să se alăture alianței occidentale de apărare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriști.

Stoltenberg a declarat că Turcia este un aliat-cheie pentru alianță datorită poziției sale strategice la Marea Neagră, între Europa și Orientul Mijlociu, și a citat sprijinul pe care l-a oferit Ucrainei de când Rusia a trimis trupe în țara vecină, la 24 februarie.

author avatar
Andreea Vlad
299 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger