Cauta

Ucraina lovește Europa de Vest. Zelenski a aprobat „nucleara” economică pentru Occident

Ucraina lovește Europa de Vest. Zelenski a aprobat „nucleara” economică pentru Occident

Autoritățile din Ucraina au blocat tranzitul gazului din Rusia care se îndreaptă spre Europa de Vest, în regiunea Lugansk. Kievul spune că ocuparea teritoriului estic de către forțele rusești face imposibilă supravegherea fluxurilor.

Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi vor înceta să mai circule miercuri, la ora locală 7.00. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din ceea ce exportă Rusia pe teritoriul ucrainean pe zi, potrivit autorităților de reglementare ucrainene. Ucraina a declarat că ocupația a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka și direcționarea gazului pe alte rute.

Gazprom îi contrazice pe ucraineni

Kievul a citat cel puțin un incident de „violență sporită”. Gazprom, care furnizează gazul care este trimis prin conducte, a contestat argumentul, spunând că „nu a avut absolut nicio confirmare a unor cazuri de violență sporită”. Totodată, gigantul rus a precizat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecționare a gazului afectat pe alte rute, scrie Yahoo News.

De la începutul războiului din Ucraina, țările europene au temeri privind aprovizionarea cu gaze. Occidentul vrea măsuri punitive din punct de vedere economic împotriva Moscovei însă nu are nici o alternativă la gazul furnizat de Rusia. Astfel încât să regăsește în situația de a oferi finanțare unei țări împotriva căreia aplică, de asemenea, sancțiuni economice.

Din 24 februarie au existat îngrijorări că Rusia va opri gazul pentru a pedepsi un continent care primește cea mai mare parte a combustibilului din această țară. Până acum, în ciuda războiului, gazul a continuat să curgă.

Acestea fiind spuse, o mare parte din aprovizionarea Europei cu gaz din Rusia vine prin conducta Nord Stream 1, care se află sub Marea Baltică. Potrivit contractelor, prin conductele care traversează Ucraina este permisă o cantitate maximă de 109 milioane de metri cubi pe zi.

Terminale GNL, alternativa europenilor

Având în vedere incertitudinile, țările europene caută surse alternative de aprovizionare cu combustibil. De exemplu, planurile de construcție accelerată a terminalelor de gaz natural lichefiat (GNL) au primit marți aprobarea cabinetului german.Pentru a deveni lege, măsura trebuie acum să ajungă la parlamentari și să obțină aprobarea atât în Bundestag, camera inferioară, cât și în Bundesrat, camera superioară.

Propunerea este menită să faciliteze atât terminalele de GNL plutitoare, cât și cele terestre, ceea ce ar permite Germaniei să accepte transporturi aduse cu barca de la producătorii de gaze din afara Rusiei.

Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să funcționeze, Germania are nevoie de o infrastructură adecvată.Propunerea permite autorităților de reglementare să sară peste procese în interesul construirii mai rapide a terminalelor, în special în ceea ce privește controalele de mediu. Se speră ca primul terminal nou de GNL să funcționeze până la sfârșitul anului.

Ultimele stiri

  • Are Ciolacu noutăți despre candidaturile la NATO? „Erdogan a făcut anunțul…”
  • Marcel Ciolacu, sensibilizat de situația din Gaza, după întâlnirea cu Erdogan
  • Premierul, despre faptul că românii vor merge cu buletinul în Turcia: „Un gest deosebit”
  • Ciolacu îl ridică în slăvi pe Erdogan: „Un lider cu viziune”
  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • Exit mobile version