AcasăȘTIRI EXTERNERusia poate tăia brusc gazele. Germania se pregătește de apocalipsa economică /...

Rusia poate tăia brusc gazele. Germania se pregătește de apocalipsa economică / Populația NU va avea prioritate

Rusia poate tăia brusc gazele. Germania se pregătește de apocalipsa economică / Populația NU va avea prioritate

Germania se pregătește pentru orice întrerupere bruscă a livrărilor de gaze din Rusia, cu un pachet de măsuri de urgență care ar putea include preluarea unor companii esențiale.

Planurile, conduse de Ministerul german al Economiei arată o stare de pregătire sporită pentru aprovizionarea cu gaze a celei mai mari economii din Europa. Gazul rusesc a reprezentat 55% din importurile Germaniei anul trecut, iar Berlinul a fost supus unor presiuni pentru a pune capăt legăturilor comerciale cu Moscova, despre care criticii spun că vor contribui la finanțarea războiului Rusiei din Ucraina.

Scenariul blocării unilaterale din partea Rusiei

Germania a declarat că dorește să scape de livrările rusești, dar se așteaptă să fie puternic dependentă de Moscova pentru gaz până la mijlocul anului 2024. Nu este clar dacă va exista o oprire bruscă. Oficialii au declarat că Germania a dorit să evite escaladarea situației, de exemplu prin susținerea embargoului UE asupra gazului, care a susținut deja sancțiunile împotriva Moscovei privind cărbunele și petrolul.

Dar autoritățile germane se tem acum că Rusia ar putea bloca unilateral fluxul de gaze și doresc să poată face față acestei situații. În ciuda faptului că a fost stabilit un cadru general și că guvernul german este hotărât să acorde asistență, acum se discută  despre modul în care va fi pus în aplicare planul, potrivit unor surse.

Naționalizarea companiilor energetice?

Guvernul german ar susține mai multe împrumuturi și garanții pentru a sprijini companiile din sectorul energetic, pentru a le ajuta să facă față creșterii prețurilor și ar putea prelua companii esențiale, cum ar fi rafinăriile, au declarat trei surse familiarizate cu subiectul, scrie Journal Time.

Întrebat despre aceste măsuri, Ministerul german al Economiei a făcut referire la o declarație a adjunctului său, vicecancelarul Robert Habeck, în sensul că țara a făcut un „efort major” în ultimele săptămâni pentru a-și reduce utilizarea energiei rusești.

Luna trecută, Berlinul a aprobat o modificare a legii care i-ar permite să preia companii energetice în ultimă instanță. Acum se discută cum ar putea folosi operațiunea în practică, cum ar fi preluarea controlului asupra rafinăriei PCK, administrată de compania rusă Rosneft în Schwedt, în apropiere de Polonia, au declarat două surse.

Această rafinărie reprezintă cea mai mare parte a importurilor de petrol rusesc în Germania și ar putea fi afectată de embargoul petrolier impus de Uniunea Europeană. Rosneft a refuzat să comenteze posibilele acțiuni ale Germaniei.

Una dintre surse a declarat că naționalizarea companiilor energetice este o opțiune care este examinată, dar că trebuie să fie atent cântărită și justificată pentru a asigura aprovizionarea cu energie și nu pentru a pedepsi Rusia.

Modul de distribuire a gazului în caz de urgență

Germania ar putea lua participațiuni și la alte companii, au declarat sursele. În 2018, a făcut o mișcare similară atunci când banca de dezvoltare de stat KfW a cumpărat o participație de 20% în compania de electricitate 50Hertz pentru a respinge o ofertă din partea companiei chineze State Grid.

Pachetul final al pachetului de urgență al guvernului german nu a fost încă finalizat. Una din surse a avertizat că preluarea unei participații minoritare în companii și intervenția la rafinăria Schwedt sunt încă în discuție, dar nu au fost decise.

Autoritățile germane analizează, de asemenea, modul în care KfW poate atenua presiunea asupra companiilor esențiale, sprijinindu-le cu mai multe împrumuturi sau împrumuturi de urgență de care ar putea profita dacă prețurile la energie vor crește.

La începutul acestui an, KfW a ajutat compania germană de energie Uniper, divizia de gaze a EnBW VNG și  operatorul centralelor pe cărbune Leag să facă față fluctuațiilor de pe piețele energetice. KfW a refuzat să comenteze ce companie a ajutat.

Germania investighează, de asemenea, modul de distribuire a gazului în caz de urgență. Autoritatea sa de reglementare analizează posibilitatea de a acorda prioritate industriei în fața gospodăriilor, ceea ce ar reprezenta o inversare a politicii actuale, conform căreia companiile ar fi primele care ar rămâne fără alimentare.

Moscova neagă orice acuzații de șantaj

Totul în contextul războiului din Ucraina și al escaladării conflictului dintre Moscova și Bruxelles, care a susținut sancțiuni mai dure pentru a izola Rusia.

Luna trecută, compania rusă de stat Gazprom a oprit exporturile de gaze naturale către Polonia și Bulgaria după ce au refuzat să plătească în ruble, însă Kremlinul a negat acuzațiile Comisiei Europene potrivit cărora Moscova ar fi folosit livrările de gaze naturale ca șantaj.

Kremlinul și Gazprom au declarat în repetate rânduri că Rusia este o sursă de energie de încredere. Nici Kremlinul și nici Gazprom nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind fiabilitatea aprovizionării.

author avatar
Tudor Borcea
485 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ceea ce vrea Ieoropa este gaz și petrol gratuite de la ruși. Adică să nu plătească. Își arată disponibilitatea de a face plățile numai în euro pe de-o parte iar pe de alta nu permite conectarea Russiei la sistemul SWIFT. E ca și cum ai pune banii în vârful stâlpului cel mai înalt dar nu i-ai permite beneficiarului utilizarea scării ca să ajungă la bani. Așa că, să plătească în ruble și la termen dacă vrea gaze.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger