AcasăEconomieMinisterul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica

Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține interesele americanilor, cu prețul îngropării în datorii a companiei de stat Nuclearelectrica. Acesta a recunoscut că proiectul reactoarelor modulare din SUA va avea costuri enorme, fapt care obligă statul să bage sume exorbitante într-un produs nesustenabil. Până acum, noua firmă înființată de Nuclearelectrica, din care deține doar 50%, are deja datorii de 22 milioane de dolari, bani pe care îi donează unei firme private din SUA.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, ne-a liniștit. Reactoarele modulare americane vor avea costuri uriașe, bani cu care am putea construi cel puțin două reactoare cu o capacitate de 1.400 MW, nu de 462 MW, cât ar avea cele ale firmei NuScale.

”La reactoarele nucleare de mici dimensiuni, primele module sunt cele mai scumpe. Aceasta este cu siguranță și miza, să poți să fii printre primii, chiar primul, pentru a crea tot lanțul pe orizontală și o economie locală care apoi să furnizeze componentele pentru toată regiunea”, a declarat ministrul Sebastian Burduja. Costurile au fost însă secretizate, invocându-se interese comerciale, când, de fapt, după abandonul proiectului SMR în SUA, din cauza depășirii finanțării necesare care să asigure o rentabilitate economică, putem vorbi doar despre subminarea interesului național. Mai mult, Burduja a recunoscut că modulele reactoarelor vor avea o profitabilitate mică, acesta deviind discuția spre eventuale efecte indirecte ale unei asemenea investiții strategice. Cel mai probabil, dacă se va merge mai departe cu acest proiect falimentar, Nuclearelectrica nu își va putea achita nici măcar dobânzile de la împrumuturile halucinante pe care este împinsă să le facă, existând un real pericol ca una dintre cele mai importante companii energetice românești să intre în faliment. Ministrul Energiei tot insistă asupra faptului că România va avea primele SMR-uri și că va deveni un hub în Europa, când, de fapt, statele UE s-au reorientat spre proiecte SMR mult mai fiabile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Ceva e putred în minister

Adunarea Generală a Acționarilor de la Nuclearelectrica a respins, luna trecută, proiectul de aprobare a continuării proiectului NuScale. Ministerul a încropit atunci niște explicații evazive, referindu-se la analize care trebuie făcute. În fapt, suma la care s-a ajuns în studiul de prefezabilitate a fost atât de mare, încât reprezentanții Ministerului Energiei în AGA s-au temut să semneze așa ceva. Nici acum nu s-a schimbat nimic în acest sens, dat fiind că nu este programată nicio ședință AGA pentru viitorul apropiat. Cu toate acestea, Sebastian Burduja și-a exprimat public hotărârea de a merge înainte cu proiectul NuScale cu orice preț, probabil ca să audă și americanii că el își face treaba. Singura actualizare în proiectul NuScale a fost vizita directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, alături de președintele Klaus Iohannis, la sediul Doosan Enerbility din Changwon, Coreea de Sud, care a avut scopul de a cerceta capacitățile avansate de producție SMR de acolo.

Înființată pentru a acumula datorii

În anul 2023, RoPower Nuclear SA, firma la care Nuclearelectrica deține 50% din acțiuni, a încheiat un contract de împrumut cu Nuclearelectrica pentru echivalentul în euro a sumei de 8.966.023 dolari, din care pînă la 31 decembrie 2023 s-a tras suma de 4.556.949 dolari. Împrumutul a fost acordat cu scopul finanțării activităților de asistență tehnică referitoare la SMR Front End Engineering and Design (FEED) Faza 1, adică de a contribui financiar la dezvoltarea proiectului firmei americane NuScale. Anul acesta, s-a încheiat un act adițional la contractul de împrumut din 2023, prin care s-a aprobat majorarea plafonului de finanțare până la suma de 22.000.000 dolari. Soldul împrumutului la 31 martie 2024 era de 15.089.325 euro (74.986.398 lei) (31 decembrie 2023: 21.178.068 lei), pentru care s-a înregistrat o dobândă cumulată în sumă de 2.774.681 lei (31 decembrie 2023: 779.817 lei), conform datelor financiare ale Nuclearelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.923 afisari

12 COMENTARII

  1. UN DOBITOC NU POATE FACE DIN ROMANIA SLUGA AMERICANILOR SI NICI VACA DE MULS .
    INA UN TRADATOR IN PLUS-BURDUJA ,PARCA NU AR FI DESTUI IDIOTI SI TRADATORI CARE AU VANDUT ROMANIA LA BUCATA .
    DE 34 DE ANI ROMANIA NU-SI REVINE ECONOMIC FINANCIAR SI PE LINIA DE PLUTIRE ,MEREU ALTI NIMENI APARUTI PESTE NOAPTE SE VOR BAGATI IN SEAMA ,
    PRIMUL PAS IL FAC SA LIGNGA CLANTELE LA WASHINGTON SA PROMITA ALTE MILIARDE DE $ CA PLATA PENTRU FIARE VECHI SI INFLUIENTA LA INALTA POARTA !.
    POPOR DE LEPRE ,TRADATORI SI MAI NOU DE ANALFABETI -OI DE DAT LA STRUNGA SA FIE MULSE DE PROFITORII AMERICANI .

    • Din păcate, mizerabili” care conduc Romania fac tot ce le cer stăpânii din „occident ” indiferent de consecințele care vor afecta țara. Cum Dumnezeu cel sfânt nu înțeleg românii ca jegurile umane care-și spun”decidentii politici ai României”, distrug, vând, delapidează ” țara, că românii NU au ce cauta la alegeri „pentru asemenea mizerii politice „.

  2. Pai al cui joc sa-l faca slugile? Al stapanilor. Ele, slugile nu stiu ore ca vor fi aruncate la cos dupa ce nu va mai fi nevoie de ele?

  3. Acest pui de general securist nu e de capul lui.Nu el hotaraste.El doar executa cu zel la fel ca si cealalta sluga a lui Iohanus,Virgil Popescu,despozeteele Cocotatului esuat.Care a facut barabara cu americanii.Culmea prostiei,a jafului suportat de catre Romania,este ca SUA s-au retras din afacere,dupa ce Nuscale a intrat in faliment. Esuatul nostru in schimb nu se lasa cu gandul la uriasul parandarat ce i se ” cuvine „,acum pe ultima suta de metri de ” zbor ” cu aveoanele cu Cinele de 5 steeeeleee.

  4. Articolul este scris in mod vadit tendentios, la comanda. Sunt ignorate voit aspectele pozitive, care sunt explicite in declaratia ministrului Burduja, cum ar fi, de exemplu, dezvoltarea economiei orizontale, care va duce la crearea de noi locuri de munte de inalta calificare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger