Cauta

Rusia amenință cu trimiterea de trupe în coasta SUA. Se repetă criza rachetelor din Cuba. Washington: Vom răspunde decisiv

Rusia amenință cu trimiterea de trupe în coasta SUA. Se repetă criza rachetelor din Cuba. Washington: Vom răspunde decisiv

Rusia a ridicat miza, joi, în disputa cu Occidentul privind Ucraina și extinderea NATO, atunci când adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, nu a exclus o desfășurare militară în Cuba și Venezuela dacă, tensiunile cu SUA cresc.

Serghei Riabkov a spus că nu poate „nici confirma, nici exclude” posibilitatea ca Rusia să trimită trupe mijloace militare în America Latină dacă SUA și aliații săi nu își reduc activitățile militare din apropierea Rusiei.

Moscova: „Nu putem aștepta la infinit”

„Totul depinde de acțiunea omologilor noștri americani”, a spus ministrul într-un interviu acordat rețelei de televiziune rusă RTVI, citând avertismentul președintelui rus Vladimir Putin potrivit căruia Moscova ar putea lua „măsuri tehnico-militare” nespecificate dacă SUA și aliații săi nu vor ține seama de exigențele Moscovei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri SUA şi NATO că „nu va aştepta la infinit” un răspuns la cererile sale de a se stabili garanţii de securitate constrângătoare din punct de vedere juridic pentru a preveni extinderea în continuare a Alianţei şi amplasarea de armament în apropierea graniţelor sale.

SUA: „O fanfaronadă în comentarii publice”

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a respins declarațiile despre o posibilă desfășurare a Rusiei în Cuba și Venezuela, ca fiind „o fanfaronadă în comentarii publice”.

Sullivan a spus că „unitatea aliată și solidaritatea transatlantică au fost pe deplin afișate și rămân pe deplin afișate” în timpul discuțiilor de săptămâna aceasta cu Rusia, pe care le-a descris drept „sincere și directe”.

„Suntem la fel de pregătiți dacă Rusia alege o cale diferită”, a adăugat el. „Continuăm să ne coordonăm intens cu partenerii cu privire la măsuri economice severe ca răspuns la o nouă invazie rusă a Ucrainei”.

Întrebat despre declasrațiile lui Riabkov cu privire la o eventuală desfășurare militasră rusă în America Latină, Sullivan a răspuns: „Nu voi răspunde la fanfaronade în comentarii publice”.

El a menționat că problema nu a fost ridicată în timpul discuțiilor de săptămâna aceasta și a adăugat că „dacă Rusia s-ar îndrepta în această direcție, o vom trata de-o manieră decisivă”.

Rachete hipersonice în ape neutre

Riabkov a comparat luna trecută tensiunile actuale asupra Ucrainei cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când Uniunea Sovietică a desfășurat rachete în această țară iar SUA au impus o blocadă navală a insulei comuniste, scrie ABC News.

Acea criză s-a încheiat după ce președintele american John F. Kennedy și liderul sovietic Nikita Hrușciov au convenit că Moscova își va retrage rachetele în schimbul angajamentului Washingtonului de a nu invada Cuba și a scoaterii rachetelor americane din Turcia.

Vladimir Putin, încercând să reducă activitatea militară a Occidentului în Europa de Est, a susținut că NATO ar putea folosi teritoriul ucrainean pentru a disloca rachete capabile să ajungă la Moscova în doar cinci minute. El a avertizat că Rusia ar putea obține o capacitate similară prin desfășurarea unor nave de război înarmate cu cea mai recentă rachetă de croazieră hipersonică Zirkon în ape neutre.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version