AcasăȘTIRI EXTERNEGeneral rus: Una sau două rachete hipersonice Zirkon vor scufunda orice portavion...

General rus: Una sau două rachete hipersonice Zirkon vor scufunda orice portavion american

General rus: Una sau două rachete hipersonice Zirkon vor scufunda orice portavion american

Generalul Andrei Kartapolov, membru al Dumei de Stat, spune că racheta hipersonică Zirkon va fi un „ucigaș al portavioanelor” americane.

La final de an, Vladimir Putin, a avertizat încă o dată că Rusia va lua „măsuri tehnico-militare adecvate” dacă NATO își va continua „cursa agresivă” la ușa Rusiei și dacă refuză să îi ofere „garanțiile de securitate” pe care Moscova le cere.

Care ar putea fi aceste măsuri? Va depinde de „propunerile” pe care experții militari ruși le vor prezenta, a spus Putin.

Fostul șef adjunct al Statului Major al Forțelor Ruse (între 2014 și 2018) și fost ministru adjunct al Apărării, generalul Andrei Kartapolov prezidează acum Comitetul de Apărare al Dumei, camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

Închiderea Mării Negre pentru navele NATO

Adică o persoană bine plasată pentru a avea o idee precisă a măsurilor menționate de Putin. Și, marți, 28 decembrie, Kartapolov a oferit unele dintre ele.

Astfel, una din idei ar consta în întărirea capacităților de restricționare a accesului/interzicerea zonei (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) în estul Mediteranei, folosind bazele militare pe care Rusia le are în Siria, inclusiv baza aeriană Hmeimim și portul Tartous.

O alta ar fi împiedicarea navelor NATO să ajungă în Marea Neagră, o regiune strategică, chiar dincolo de tensiunile dintre Rusia și Ucraina, prin descurajarea acestora de a folosi strâmtoarea Bosfor, sau chiar prin blocarea acesteia din urmă.

Regiunea Mării Negre este o răscruce esențială pentru securitatea aprovizionării cu energie, precum și pentru comerțul dintre Balcanii de Vest și Caucazul de Sud, precum și, în anumite privințe, între Europa și Orientul Mijlociu.

De asemenea, este marcată de conflicte „înghețate” de la prăbușirea Uniunii Sovietice și de „zone gri” propice mai multor tipuri de trafic.

„Nu este greu de observat că Rusia exploatează toate aceste conflicte pentru a exercita o intimidare politică asupra statelor care au devenit independente după căderea URSS”, a comentat recent Pavel Anastasov, membru al diviziei „Afaceri politice și politică de securitate” a NATO, fost ministru adjunct al Apărării în Bulgaria.

„Nu i se poate opune nici o apărare”

În ceea ce privește capacitățile rusești A2/AD din estul Mediteranei, acestea ar putea fi întărite de rachete hipersonice, precum Zirkon, capabile să zboare cu viteze de Mach 9 și să acopere mai mult de 1.000 km.

În plus, în luna iunie, când portavionul britanic HMS Queen Elizabeth tocmai sosise în regiune cu grupul său aeronaval (CSG-21), la Hmeimim fuseseră trimise două MiG-31K capabile să transporte racheta balistică hipersonică Kinjal.

Dar, potrivit generalului Kartapolov, punerea în funcțiune anunțată a rachetei de croazieră hipersonică Zirkon ar putea complica foarte bine sarcina forțelor navale occidentale. Racheta poate fi desfășurată via o baterie de coastă (ca în Tartous, de exemplu), de pe o navă de suprafață sau de pe un submarin nuclear de atac, scrie Opex 360.

Kartapolov a explicat că Zirkon este un „ucigaș de portavioane” pentru că nu i se poate „opune nici o apărare”, mai ales când mai multe rachete de acest tip sunt trase în câteva secunde interval una de cealaltă, cum a fost cazul ultimului test efectuat la 24 decembrie, potrivit Kremlinului.

„Una sau două rachete și un portavion este scufundat sau cu siguranță ieșit din acțiune. Or, portavionul este baza pe care s-a construit strategia militară americană în ultimele decenii”, a adăugat el.

Occientul mizează pe cooperarea în sectorul spațial

„Până acum, sistemele noastre de arme au fost concepute pentru a distruge rachetele subsonice. Astăzi lucrăm la transformarea navelor noastre, astfel încât acestea să poată intercepta rachete hipersonice prin creșterea vitezei de reacție a sistemelor noastre de luptă. Implementăm astfel programe de îmbunătățire a navelor noastre prin intermediul supravegherii cooperative navale”, a declarat amiralul francez Pierre Vandier, șeful de stat major al forțelor navale.

„Concret, o forță navală cooperează prin transmiterea țintelor elaborate de fiecare navă. Este nevoie de aproximativ patru până la cinci secunde pentru a elabora ținte, ceea ce provoacă un decalaj de timp în datele partajate. Și cinci secunde de întârziere, în timp ce este vorba de contracararea rachetelor care zboară cu Mach 7, este mult”, a spus amiralul.

„Prin urmare, radarele trebuie să poată coopera între ele, independent de sistemele de arme, pentru a identifica țintele mult mai rapid. Această tehnică de război de cooperare presupune utilizarea segmentului spațial, prin exploatarea datelor de la sateliții cu orbită joasă, a căror latență este mult mai mică decât cea a sateliților geostaționari”.

author avatar
Tudor Borcea
1.123 afisari

4 COMENTARII

  1. Iar ,tu Ilies,ai fumat prea multa coca .Daca rusii erau atat de usor de batut fi sigur ca americanii n-ar fi ratat ocazia .Acum cu banana Joe la carma au si mai putine sanse nemaivorbind ca in Orient pandeste un dusman si mai periculos.Rusia si China nu sunt Libia,Irakul sau Afganistanul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger