AcasăȘTIRI EXTERNEPutin forțează schimbarea ordinii mondiale. Occidentul trebuie să-i trântească ușa în nas

Putin forțează schimbarea ordinii mondiale. Occidentul trebuie să-i trântească ușa în nas

Puterile occidentale trebuie să-i refuze Rusiei „o sferă de influență”.

O astfel de sferă – o zonă geopolitică de control cu ​​excluderea rivalilor – este ceea ce președintele rus Vladimir Putin a cerut încă o dată în două proiecte de tratate, adresate SUA și NATO.

“Împreună, acestea înseamnă șantajarea întregului Occident și batjocorirea a ceea ce rămâne din ordinea internațională bazată pe reguli”, spune analistul politic Andreas Kluth.

Pe bună dreptate, așa zisul țar de la Kremlin pretindă o veritabilă „feudă europeană” – sau atac. În timp ce americanii și rușii discută între ei despre securitatea Europei – cu politrucii din Bruxelles ascunși pe sub birouri – Putin dorește angajamente ca NATO să nu admită niciodată Ucraina sau orice altă țară din regiune ca membru, indiferent de ce preferă națiunea în cauză.

Și  cere ca alianța să demilitarizeze țările aflate deja în NATO care aparțineau în trecut Uniunii Sovietice, precum Estonia sau Letonia și altele. Pe scurt, Putin se uită la Europa de Est și vrea ca Occidentul să iasă, rușii să intre și Ucraina să cadă.

Cu ce drept solicită fostul ofițer KGB o sferă de influență într-o regiune în care Rusia sovietică a tropăit cu bocancii de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial până la dezmembrarea comunismului?

Și, culmea, pretenția să fie recunoscută de SUA și Occident ca o nouă sferă de influență postsovietică, din Europa de Est până în Asia Centrală?

SUA, NATO și UE trebuie să traseze o linie geopolitică de negociere cu Rusia, perspectiva unei escaladări militare majore în estul Europei devine o realitate.

Adoptarea de către Statele Unite a unor sancţiuni împotriva preşedintelui Vladimir Putin în cazul unei agresiuni a Rusiei în Ucraina „depăşeşte o limită” şi ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Rusia şi SUA, a denunţat joi Kremlinul după prezentarea unui proiect în acest sens în Senatul SUA.

În condițiile actuale, un tratat Washington-Moscova despre sfera de influență rusească în Europa nu poate fi semnat.

Evident, relațiile dintre marile puteri sunt într-o continua schimbare, dar asta nu înseamnă ca Occidentul – cu bunele și relele sale – să cedeze în fața unei Rusii care pare să caute neapărat un conflict.

În fond, ce “garanții de securitate” i se pot oferi lui Putin? Garanțiile reîntoarcerii la Războiul Rece, a unui conflict hibrid în spațiul postsovietic și a reambalării URSS, eventual.

Săptămânile, lunile și anii care urmează vor spune dacă lumea se îndreaptă într-o altă eră a realpolitikului, dar Putin nu trebuie lăsat să o domine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
53.398 afisari

39 COMENTARII

  1. dar lgtbistii de la bruxelles care li se vede paula si pistolul de sub fuste , ce urmaresc ? macron , biden ?

  2. NOUA RESETARE…AKM, KALASNIKOV, KATIUSA…SI SA NU UITAM SISTEMUL SATAN! LEACUL PENTRU VACCINAREA SATANISTA…CUI PE CUI SE SCOATE! HAI, POPONAUTILOR DE LA BRUXELLES CA NU A REUSIT NEOMARXISMUL…NE VINE URMASUL LUI STALIN…IMPOTENTI PANA SI IN CEASUL MORTII OCCIDENTALII ASTIA…NUMAI GLUGI DE STUF…SI NOI NE CEREAM IN UE..IN LOC SA LE DAM PLACUTA PE SATURATE…

  3. Bai,Jacota,am obosit sa te mai jignesc la fiecare articol.Nedumerirea mea este ce a ajuns acest National,o adunatura de cretini?Sa ma ierte dna Claudia Marcu ,nu la dsa m-am referit.

    • Bai propaganda amerlocpupincurista, te bântuie pseudonimul și în somn! Vrei o opinie? Ia una a la Tache, unu, doi, trei, s-a pisat Putin pe ei! Ucitili parusky, c-ați belit-o!

      • Ba Gica , io am postat cu pseudonimul tau , unu , doi , trei , m-am pisat pe tine ucitily parusky , iar ai belit-o !

  4. Bai Kosteo, te-ai pisat pe tine! Te-am mai întrebat și n-ai răspuns, ai aflat programul zborurilor către Washington? c-o s-ajungi în pana mea sa zbori agățat de trenul de aterizare al avionului. Asta se întâmplă dacă ne znaes paruski dar pupincurski praclet amerikanski. Sa ai o noapte cu vise plăcute visând ca ai apucat un loc în avion.

    • Niet , io o tund bastree la Vladivostok , am o invitatie de pupincurinki praclet la dos de la unul cu ochii oblici !

        • Unde sa ma mai duc ? Postez pe neveu de la secretariatul ospiciului , e ultimul refugiu , boule nevorbit !

  5. 1. Universul.net , astazi , 13.01.2022 : ” Discutiile cu Rusia , ” dezamagitoare ” iar ” tobele razboiului suna puternic „…………………………………………………..” 2. Universul.net , astazi , 13 .01.2022 , articol de Alexandru Leman : ” Bogdan Aurescu , despre esecul negocierilor ruso-americane : Acum , mingea este in terenul Rusiei „.

    • Adevarul.ro , astazi , 13.01.2022 , ora 16:59 , articol de Viorica Marin : ” Occidentul a respins santajul Rusiei . …………………………………………………………………”

  6. Spotmedia.ro , ieri , 13.01.2022 , ora 16:27 , sursa : Deutsche Welle : ” Viktor Orban se pregateste de alegeri …………………………”.

  7. Universul.net , astazi , 14 ianuarie 2022 : ” SUA , ” PREGATITE PENTRU ORICE FEL DE SCENARIU „.

  8. N A T O DE CE MAI ESTE SI CU CINE SE LUPTA SI PENTRU CE DE FAPT NATO REPREZINTA INTERESELE AMERICANE IN LUME , NOI SUNTEM DE UMPLUTURA CA NISTE TOLOMACI , BANI CHELTUITI AIUREA . SA FIM SERIOSI NU RUSII VOR SCANDAL IN LUME , AU DE TOATE , AMERICANII SUNT CEI CE VOR SI FAC NUMAI NENOROCIRI PE UNDE AJUNG IN LUME DE CE AVEM BAZE AMERICANE SI TRUPE IN TARA , PENTRU CE , CINE NE ATACA DOMNILR MARI STRATEGI LA LAMPA CU GAZ !

  9. Chinezii in 1980 aveau o rasa de porci cu ochii mijiți că ai lor la început cînd i-am văzut am crezut că sunt orbi dar l-am întrebat pe un translator fost student la noi Carei treabă cu porci , mi-a răspuns că sunt genetic modificați și de aceia au ochi abli .Mă gândesc dacă în vreo 20-30 de ani nu o sa avem daca voi mai fi și noi aceiași privire .

  10. Am fost de multe ori la vanatoare , am impuscat si un leu orb cu Bombonel . Bombonel se cam chiora la maura Baia cu care m-am insurat in Algeria , am evitat sa mai fiu prieten cu el .

    • National.ro , azi , ora 10:50 , articol de Tudor Borcea : ” Ucraina , lovita de un atac cibernetic masiv . Rusia , primul suspect „.

      • Rapinii de americani fac teste pentru un atac cibernetic mondial precum au făcut și in 2019 cu pandemia și dau vina pe ruși ca să iasă ei bine in poze

  11. jacota esti atit de prost ca imi este greata sa te mai citesc pt ce mai foloseste nato ar vrea ei bogatiile rusilor asa cum au facut cu noi de am ajuns o colonie [magarule]

    • Recunosc , am greturi de magar , scot niste icnete de magar cu hi-ha , uneori folosesc si pseudonimul ” popescu mihai „.

  12. Aktual 24 , ieri , 14 ianuarie 2022 , articol de Ioana Hurdea : ” AMBASADA SUA LA BUCURESTI , MESAJ DUR : ” RUSIA TREBUIE SA SE ALATURE RESTULUI LUMII IN SECOLUL XXI . RUSIA NU ARE NICI UN CUVANT DE SPUS PRIVIND RELATIA UCRAINEI CU NATO „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger