AcasăȘTIRI EXTERNENegocieri Rusia - SUA cu pistolul pe masă. Kremlinul, anunț categoric: „Nu...

Negocieri Rusia – SUA cu pistolul pe masă. Kremlinul, anunț categoric: „Nu mergem cu mâna întinsă!”

Cu pistolul pe masă, Rusia începe negocierile cu SUA privind Ucraina. Moscova: „Nu mergem cu mâna întinsă”

SUA și Rusia s-au întâlnit, de duminică seara, la Geneva pentru a încerca să dezamorseze criza explozivă care se desfășoară în jurul Ucrainei. Viceministrul rus de Externe a declarat că a avut o discuție „complicată” și „serioasă” cu omoloaga sa americană. Aliații NATO insistă că intră în dialog – nu într-o negociere – cu privire la cerințele de securitate ale lui Vladimir Putin.

„Discuția a fost complicată, nu putea fi simplă”, a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenția de presă Interfax, după o cină de lucru de două ore cu adjunctul secretarului de Stat al SUA, Wendy Sherman.

Moscova a exclus orice concesie

Riabkov a numit discuția „serioasă”. Luni ar trebui să urmeze o zi de negocieri. „Cred că mâine nu ne vom pierde timpul”, a adăugat rusul. Cu câteva ore înainte de această cină, Serghei Riabkov s-a declarat „dezamăgit de semnalele venite în ultimele zile de la Washington, dar și de la Bruxelles”.

Statele Unite și Rusia s-au poziţionat ferm înaintea acestor negocieri. Washingtonul a avertizat asupra unui risc de „confruntare”, iar Moscova a exclus orice concesie.

Dar, cu peste 100.000 de soldați ruși care stau cu fața spre Ucraina, cu tancuri și alte arme grele adunate la granița acestei țări, cu un Vladimir Putin care amenință în mod deschis cu acțiuni militare dacă cererile sale de garanții de securitate nu sunt îndeplinite, discuțiile din această săptămână au toate datele unei luări de ostatici.

Înaintea discuțiilor, care încep oficial luni la Geneva, înainte de a se muta la Bruxelles și Viena, oficialii occidentali au subliniat, în timpul unui val de briefing-uri, conferințe de presă și alte declarații publice pregătitoare, că Moscova trebuie, de asemenea, să fie dispusă să asculte și să abordeze plângerile lor.

Printre acestea se numără incursiunile militare anterioare ale Rusiei în Ucraina și Georgia, precum și interferența în alegeri (subiect sensibil în rândul americanilor) și utilizarea armelor chimice (o prioritate specială pentru britanici după cazul Serghei Skripal).

Occidentul i-a pus masa lui Putin

În toate acestea, oficialii occidentali nu au reușit să explice de ce – dacă aceste întâlniri sunt o conversație și nu o sesiune de negocieri pe viață sau pe moarte – nu au insistat ca Putin mai întâi să-și tragă trupele de la granița cu Ucraina, înainte de a-i acorda Kremlinul „antenă” pentru a-și exprima nemulțumirile.

Diplomații, oficialii și analiștii care urmăresc îndeaproape Rusia spun că este imposibil să negi ceea ce este evident: Occidentul i-a permis lui Putin să pună masa pentru întâlnirile din această săptămână și că, fără consolidarea sa militară amenințătoare, nici una dintre aceste discuții nu ar fi avut loc.

Problema – și, pentru Ucraina, pericolul grav – este că, dacă discuțiile din această săptămână sunt, de fapt, o sesiune de vorbe, există mult mai multe puncte privite ca nenegociabile decât există zone cu potențial compromis, lăsând puțină zonă de manevră pentru un acord, scrie Politico.

Putin nu va discuta despre invazia și anexarea Crimeei în 2014, pe care Occidentul încă o vede ca o încălcare a dreptului internațional care trebuie inversată.

De asemenea, Putin nu a recunoscut niciodată, și nu va recunoaște acum, că personalul militar rus în serviciu activ operează în regiunea Donbas din estul Ucrainei, în ciuda amplelor dovezi contrare.

Între timp, SUA și aliații săi NATO au spus deja că nu vor accepta cererile Rusiei ca SUA să îndepărteze trupele și armele din țările est-europene care s-au alăturat Alianței după 1997. Ei au respins deja cererea de eliminare a tuturor armamentelor nucleare americane staționate în Europa și, de asemenea, au exclus categoric cererea Moscovei de a garanta că Ucraina și Georgia nu vor adera niciodată la NATO.

În ultimele zile, oficialii americani au identificat doar două domenii în care văd potențialul pentru discuții fructuoase:  reducerea desfășurării de rachete și reducerea exercițiilor militare.

Deveselu din România, „Deveselu” din Polonia

Rusia s-a plâns de multă vreme de capacitățile de apărare antirachetă ale SUA „Aegis Ashore” din sudul României și și-a exprimat recent îngrijorarea că Washingtonul ar încerca să plaseze rachete în Ucraina.

SUA și NATO au respins anterior preocupările cu privire la interceptoarele de rachete din Deveselu, România, spunând că acestea au fost instalate pentru a proteja împotriva amenințărilor din Iran sau din alte părți din afara zonei euro-atlantice. O a doua instalație Aegis Ashore în orașul Redzikowo, din nordul Poloniei, este aproape finalizată și se preconizează că va fi operațională până la sfârșitul acestui an.

Situl din Polonia, nu departe de exclava rusă Kaliningrad, este probabil o preocupare și mai mare pentru Kremlin.

Tupeul diplomației ruse

Dar chiar dacă delegația rusă, condusă de Riabkov, a sosit la Geneva duminică după-amiază pentru prima întâlnire informală – o discuție bilaterală cu SUA -, existau semne că Moscova nu era impresionată de comentariile de la Washington și nu era optimistă cu privire la perspectiva unei înțelegeri.

„Nu mergem acolo cu mâna întinsă, mergem cu o sarcină clar formulată care trebuie rezolvată în termenii pe care i-am formulat. Asta e tot”, a declarat Riabkov.

„Dacă mergem în cerc și repetăm ​​același lucru, dacă nu vedem cele mai mici semne de pregătire din partea cealaltă de a ține cont de prioritățile noastre, de a reacționa la ele într-un mod constructiv, atunci dialogul va deveni inutil”, a adăugat el.

SUA: Vom vedea ce cale alege Putin

Pe lângă discuţiile americano-ruse din Elveţia luni, o întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri la Bruxelles, apoi o reuniune joi la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a include europenii, care se tem să fie marginalizaţi.

„Există o modalitate de dialog și diplomație pentru a încerca să rezolvăm unele dintre aceste diferențe”, estimase secretarul american de Stat Antony Blinken duminică pe postul american CNN. „Cealaltă cale este una a confruntării și a consecințelor masive pentru Rusia dacă își reînnoiește agresiunea asupra Ucrainei. Suntem pe cale să vedem pe ce cale este pregătit să meargă președintele Vladimir Putin”.

Occidentul și Kievul îi acuză pe ruși că au adunat aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina pentru o potențială invazie și l-au amenințat pe Vladimir Putin cu sancțiuni „masive” și fără precedent dacă va ataca din nou Ucraina. Aceste sancțiuni ar putea merge până la tăierea Rusiei dela mecanismele finanțelor globale sau împiedicarea intrării în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, crucial pentru Kremlin.

Președintele Putin, care s-a întâlnit de două ori cu omologul său american Joe Biden de la începutul acestei noi crize, a avertizat că sancțiunile suplimentare ar fi o „greșeală colosală” și a amenințat cu un răspuns „militar și tehnic” în cazul „menținerii liniei foarte clar agresive” a rivalilor săi, scrie AFP.

Kremlinul spune că Occidentul este cel care provoacă Rusia prin staționarea de militari la porțile sale și înarmarea soldaților ucraineni care luptă cu separatiștii pro-ruși în Donbas, în estul Ucrainei. Prin urmare, Rusia solicită un tratat major care să excludă intrarea Ucrainei în NATO și retragerea soldaților americani din cele mai estice țări ale Alianței Nord Atlantice.

Dar americanii spun că nu vor să-și reducă trupele în Polonia sau în țările baltice și amenință că le vor întări dacă rușii vor trece la ofensivă.

„Riscul unui nou conflict este real”, a avertizat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Cu siguranță face parte din strategia lor să vină cu o listă de cereri absolut inadmisibile și apoi să pretindă că cealaltă parte nu joacă jocul și să folosească asta ca o justificare pentru agresiune”, a spus Antony Blinken.

author avatar
Tudor Borcea
1.058 afisari

13 COMENTARII

  1. CINE ARE CREDIBILITATE SI SANGE SA NEGOCIEZE CU RUSIA? TATAL LUI HUNTER BIDEN CARE ARE LAPTOPUL CU SCAMATORII SI SCHEME FINANCIARE LA RUSI? JENS STOLTENBERG CU PUTREGAIUL LUI DE NATO CARE SI EL ARE NISTE PAPUSELI SI SFORI RUSESTI? TOATE SUNT INSTITUTII MURIBUNDE SI CU LIDERI MAIMUTOI..ANGELA MERKEL SE DUCE LA UN JOB LINISTIT LA PUTIN…MACRON SINGUR ARE NISTE SOLDATEI IN DULAP SI AR VREA SA FACA CEVA CU EI, DAR RUSII NU SE JOACA, U.E. ESTE OCUPATA CU HOTIILE DE TIP PFIZER…PROCESUL NURENBERG 2 POATE INCEPE….ATAT PENTRU AFACERISTII VACCINARII CAT SI CEI DIN SPATELE PROVOCARILOR RAZBOINICE PENTRU CA SUNT ACEEASI. PROCESUL NURENBERG 2 ESTE REZULTATUL ASTEPTAT DE INTREAGA LUME. EUROPA SE RIDICA SI II ZDROBESTE PE SPAGARII VACCINISMULUI…PUSCARIA PENTRU URSULA VON DER PFIZER….AMIN!

    • Ce poti discuta cu rusii? Aduse trupe si armament NATO in apropierea granitelor Rusiei si daca Putinel face o singura miscare sa fie rasa Rusia de pe fata pamantului.

      • Colonele gugulane,daca incepe razboi nuclear ce te face sa crezi ca vei mai fi in viata,indiferent unde esti azi/maine? Sau razboi chimic in Europa fosta gazda a WW1 si WW2!? Ti-ar place ca WW3 sa fie tot in Europa si f.f.f. aproape de noi Romania? Automat vom fi printre primele tari implicate..la ce conducere de kakaua avem.

      • Ști ca Rusia e singura tara care a făcut o nucleara de 100mega tone nu? Și americani nu au ajuns nici la 50 măcar? Care ar rade jumate de Europa… mai informează-te cu rasul Rusiei

  2. Comentariul nu tine cont de schimbările intervenite după evenimentele din Kazahstan. Occidentul si-a arătat jocul murdar iar rusii sunt furioși și neconcilianti. Vor obține ce vor pe cale diplomatica, dacă Vestul realizează situația de rahat în care este sau pe calea forței dacă același Vest vrea sa se convingă de situația sa actuala. Ucraina nu mai este o miza pentru rusi. Problema este retragerea NATO de la granițele Rusiei și aici întra în discuție și Romanica noastră.

  3. noul ” Deveselu” pe care il fac americanii in Polonia care o sa fie functional in acest an si care e la o aruncatura de băț de Kaliningrad ii revolta pe rusi care sunt practic inconjurati de
    baze militare ale NATO ( mai bine spus baze americane )Asa ca cred ca Putin e revoltat si cred ca reactia lui va fi una pe masura si pe buna dreptate
    Ce ar zice americanii daca Rusia si-ar deschide cate o baza militara in Venezuela sau Cuba in coasta Americii? ha? sau rusii nu au voie la asa ceva doar americanii au voie sa se extinda pana langa granitele Rusiei.? Mai lasati-ne cu cu americanii astia.ce se cred jandarmii lumii
    Au mai fost unii care prin anii 40…….care se credeau invincibili si viitorii stapani ai lumii ..si s-a ales praful de ei.
    Normal e sa se mearga pe calea dialogului si a păcii .
    PS A fost de ajuns Vietnamul Irakul Kuweitul Libia etc etc …..

  4. Deja era un dialog al surzilor, inainte ca delegatiile sa ajunga la Geneva. O tragere de timp, din care rusii nu au decat de pierdut, in plan militar. Din sanctiuni, nu prea au ce pierde. Nord Stream 2 nu a functionat niciodata pana acum, rusii nu au castigat niciun ban din exploatarea lui, asa ca nu li se intrerupe o sursa de venit. La fel ca in 2014, China a absorbit mare parte din deficitul rezultat din sanctiunile comerciale la adresa rusilor. Excluderea din SWIFT a fost anticipata, astfel ca au gasit metode de tranzactionare paralele. In schimb, o consolidare a NATO in Ucraina nu va putea fi compensata niciodata.

  5. Metodele de tranzactionare paralela nu au nici o relevanta , „deconectarea bancilor ruse de pe piata globala ar insemna un cataclism economic pentru Moscova cu efecte catastrofale asupra oligarhilor rusi si asupra intregii societati ruse ” , este ” nucleara economica ” a Occidentului . SWIFT = SOCIETY FOR WORLDWIDE INTERBANK FINANCIAL TELECOMMUNICATION .

    • Gheorghe , tu n-ai baut si ai ramas soldat , Dragomir , cand bea , e colonel …..hihihihihihi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger