AcasăȘTIRI EXTERNECriza NATO-Moscova. Turcia cere Rusiei să-și abandoneze pretențiile „unilaterale”

Criza NATO-Moscova. Turcia cere Rusiei să-și abandoneze pretențiile „unilaterale”

Criza NATO-Moscova. Turcia cere Rusiei să-și abandoneze cererile „unilaterale”

Turcia a cerut luni, 27 decembrie, Rusiei să renunțe la cererile sale „unilaterale” și să adopte o abordare mai constructivă pentru a ieși din impasul cu puterile occidentale și cu NATO în privința Ucrainei.

„Pentru ca o propunere să fie acceptată, trebuie să fie acceptabilă de ambele părți”, a spus ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, în contextul în care Consiliul NATO-Rusia, organism de consultări între cele două părţi, creat în 2002, s-ar putea reuni la 12 ianuarie.

Ucraina, în centrul tensiunilor

Rusia și NATO „trebuie să vină la masă cu propuneri pe care ambele părți le pot accepta (…) O abordare unilaterală și obligatorie nu va fi acceptabilă, indiferent din ce parte vine”, a avertizat Mevlüt Cavusoglu – a cărui țară este membră NATO – considerând că problema ucraineană nu este „unilaterală”.

Rusia a dezvăluit pe 17 decembrie propuneri de tratate pentru limitarea drastică a influenței americane și NATO în vecinătatea sa, într-un moment în care Moscova este acuzată că pregătește o ofensivă împotriva Ucrainei, țară vecină cu care se află în conflict din 2014.

Cele două texte prezentate, unul în ceea ce privește NATO și celelalte Statele Unite, prevăd interzicerea oricărei extinderi a acestei alianțe militare – în special către Ucraina – și orice stabilire de baze militare americane în țările fostului spațiu sovietic.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană și NATO și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina. În ultimii șapte ani, Alianța Atlantică a denunțat constant anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a cerut respectarea suveranității teritoriale a Ucrainei, subminată de un conflict cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

Rusia și tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări prin întărirea capacităților militare la granițele lor comune. Președintele rus Vladimir Putin a criticat la începutul lunii decembrie utilizarea de către armata ucraineană a dronelor militare furnizate de Ankara.

Turcia a atras, de asemenea, furia NATO pentru că a cumpărat un sistem de apărare rusesc, sistemul S-400, în ciuda apartenenței sale la Alianță.

 

author avatar
Tudor Borcea
378 afisari

3 COMENTARII

  1. tare de tot acest Erdogan , un lider adevarat , i se rupe de toti . ma gandeam la mortaciunile noastre cu ciolac in frunte si generalul de paie , care le tremura izmenele si n-au curaj sa nici o decizie fara incuviintare de la mafia UE .

  2. Tare, tare, Sultanul, dar dacă ii supăra pe rusi la fel ca pe americani o sa pățească precum Ceaușescu. Și mult nu mai are, cu evreii este deja „pus bine”. Sa scape puțin uncle Sam din înghesuială negocierilor nucleare cu Iranul și din fundantura Taiwanului și o sa se ocupe și de Sultanul de paie.

    • Tare pe dracu’! Un inchipuit și nimic mai mult! Turcia nu poate sa fie în acest moment istoric decât o ta4fa care se arunca în bratele tuturor și care o suge pe la colțuri. Nu este un actor geopolitic determinant. Și tot rusii au fost cei care le-au pus căluș, cu toate ca au fost ajutați de javrele de englezoi. Dacă mai vor încă o data o mu ie din picioare la ei acasă nu trebuie decât sa ridice mâna. Vine băiatu’ scurt cu mu ia.
      Vorbește tata Putin puțin cu azerii și toți cei din bazinul caspic, sa nu se mai livreze nimic pe south-stream și o sa se facă scurt frig și o sa le rămână mașinile în parcare la turcalai. Le crapă economia în 2 timpi și 3 mișcări doar de la o singură ȚEAVĂ(având în vedere ca spațiul sirian e controlat tot de către ruși) :)))))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger