AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina, lovită de un atac cibernetic masiv. Rusia, primul suspect

Ucraina, lovită de un atac cibernetic masiv. Rusia, primul suspect

Ucraina, lovită de un atac cibernetic masiv. Rusia, primul suspect

Atacul cibernetic, care a avut loc în noaptea de joi spre vineri, 14 ianuarie, intervine într-un context de puternice tensiuni cu Rusia, care a masat trupe la granița cu Ucraina.

Mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost ținta unui amplu atac cibernetic, descris drept „masiv” și „global” de autoritățile locale, care suspectează mâna Rusiei. Ca urmare, site-urile Ministerului Educației și Științei precum și cele ale Situațiilor de Urgență și Afacerilor Externe sunt complet închise, în timp ce altele sunt afectate mai puțin.

„Ucraineni, temeți-vă!”

Dacă nu a fost revendicat deocamdată, atacul cibernetic vine într-un context de reînnoire a tensiunilor cu Rusia. Moscova, care a adunat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina din decembrie, este angajată în negocieri dificile cu Uniunea Europeană și cu SUA, pe măsură ce tonul continuă să crească între cele două blocuri.

Înainte ca site-ul Ministerului de Externe să devină inaccesibil, un mesaj de amenințare a fost postat de autorii atacului cibernetic pe pagina sa de pornire în ucraineană, rusă și poloneză.

„Ucraineni, temeți-vă și pregătiți-vă pentru ce e mai rău. Toate datele voastre cu caracter personal au fost descărcate pe web”, se putea citi. Acest mesaj a fost însoțit de mai multe logo-uri, inclusiv un steag ucrainean barat.

Hackerii ruși

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat: „Este prea devreme să tragem concluzii, dar există o istorie îndelungată a atacurilor ruseşti împotriva Ucrainei în trecut”.

„Site-ul oficial al Ministerului Educației și Științei este temporar închis din cauza atacului global care a avut loc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie”, a anunțat acesta din urmă pe pagina sa de Facebook, scrie AFP.

Ucraina a fost ținta unor atacuri cibernetice de mai multe ori în ultimii ani, în special în 2017 împotriva mai multor infrastructuri critice, și în 2015, împotriva rețelei sale de electricitate.

Justiția americană a dezvăluit în octombrie că a pus sub acuzare șase agenți ai serviciilor rusești de informații pentru aceste cyberatacuri, dar și pentru altele în mai multe țări, cum ar fi cele care au vizat partidul lui Emmanuel Macron înainte de alegerile franceze din 2017 și Jocurile Olimpice din 2018 din Coreea de Sud.

author avatar
Tudor Borcea
300 afisari

4 COMENTARII

  1. A început pregătirea invaziei rusești în Ucraina? Parcă inteligenții americani și cei engleji preziceai că pe 12 ianuarie 2022, gata, Rusia trece la ocuparea Ucrainei? Să fie asta pregătire atacului?

  2. Lol pai parca Romania ii apara ciber. Prea vocali mi se par rusii astia daca nu ar avea un sprijin puternic. Aici ma gandesc la China si Corea da Nord dar si posibili tradatori in Nato. Ofiterii de inteligenta militari sa fie f f precauți. De ce zic, rusii nu sunt atat de destepti ciber precum China… Apoi virusul asta militar tot de acolo vine. Grija la net

  3. Mai,Borcea,mi-ai luminat mintea.Acum imi dau seama ca vinovata de disparitia mayasilor este tot Rusia lafel cum este vinovata si de disparitia dinozaurilor.Noroc cu Radu Tudor ,el a scapat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger