Cauta

Diamantele lui Putin strălucesc pe gâtul UE. „Sancțiunile”, naivitatea lui Zelenski și interesele Bruxelles-ului

Diamantele lui Putin strălucesc pe gâtul UE. „Sancțiunile”, naivitatea lui Zelenski și interesele Bruxelles-ului / Foto: printscreen

Comerțul Belgiei cu diamante rusești continuă, în ciuda „sancțiunilor”, a  „presiunii morale” din partea UE și a rugăminților președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

O plimbare prin „cartierul de diamante” din Anvers durează doar cinci minute. Cu toate acestea, pe o suprafață de doar un kilometru pătrat, într-un cartier monoton al celui de-al doilea mare oraș din Belgia, trec 86% din diamantele brute din lume. În birourile din Anvers ajung pietre prețioase din Botswana, Canada, Africa de Sud, Angola – și din Rusia.

Zelenski e naiv: „Pacea valoreză mai mult decât orice diamant”

În ciuda războiului din Ucraina, care a oprit acest comerț de miliarde de dolari, Belgia continuă să importe diamante din Rusia, deși în cantități diminuate. UE a încetat să mai importe cărbune rusesc, elimină treptat cea mai mare parte a petrolului rusesc și a încetat să mai cumpere numeroase bunuri rusești, inclusiv aur, caviar și vodcă. Cu toate acestea, diamantele au scăpat de pe lista de sancțiuni.

Această omisiune este cu atât mai frapantă cu cât comerțul nu privește decât un singur stat membru al UE – Belgia – care a declarat întotdeauna că nu va bloca o interdicție comunitară. Comerțul a continuat în ciuda presiunilor din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Pacea valoreză „mai mult decât orice diamant”, a declarat acesta în martie, în parlamentul belgian.

Dar comerțul a continuat, deși compania de diamante din Rusia, Alrosa, este controlată de statul rus. Rusia și republica Yakutia, vasta regiune din nordul Siberiei, unde se află majoritatea minelor companiei, dețin împreună 66% din Alrosa, informează The Guardian.

Directorul executiv al Alrosa, Serghei Sergheevici Ivanov, a fost unul dintre primii oligarhi sancționați de SUA, în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, fost ministru rus al Apărării, aflat de asemenea sub sancțiuni americane, este considerat de Washington ca fiind unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin.

Comerț pentru finanțarea submarinelor rusești

În plus, compania a finanțat un submarin de luptă B-871 – numit Alrosa. Submarinul Alrosa a revenit pe mare în iunie, după o modernizare de opt ani care a inclus echiparea navei cu rachete de croazieră Kalibr, a relatat în iunie agenția de presă de stat rusă Tass.

În septembrie, oficialii UE s-au referit la finanțarea submarinului de către Alrosa ca fiind un motiv pentru a plasa compania minieră de diamante sub incidența sancțiunilor UE, potrivit unui proiect văzut de The Guardian. Dar când proiectul final a fost aprobat, compania Alrosa dispăruse de pe lista sancțiunilor. A fost cel puțin a doua oară când a dispărut în ultimul moment.

Polonia și statele baltice fac din nou presiuni pentru ca diamantele rusești să fie incluse în următoarea rundă de sancțiuni ale UE – cea de-a noua – pe care înalții oficiali au promis-o până la sfârșitul anului.

Între timp, SUA au interzis importul de diamante neindustriale din Rusia, în timp ce Marea Britanie a sancționat Alrosa în martie. Dar niciuna dintre aceste țări nu are un centru de comercializare a diamantelor atât de mare ca Belgia.

Anvers, hub-ul mondial al petrelor prețioase

Anvers face comerț cu diamante încă din secolul al XV-lea. Aproximativ 1.700 de companii și 4.500 de comercianți cumpără și vând din „cartierul diamantelor”, potrivit asociației comerciale Antwerp World Diamond Centre (AWDC) . Confruntându-se cu o concurență acerbă din partea Indiei și a Orientului Mijlociu, orașul de pe râul Scheldt este mândru de artizanii și comercianții săi pionieri.

Înainte de invazia Ucrainei, 25% din diamantele brute care treceau prin Anvers proveneau din Rusia. În 2021, Belgia a importat diamante rusești în valoare de 1,8 miliarde de euro și 1,2 miliarde de euro în primele opt luni din 2022, potrivit statisticilor băncii naționale a Belgiei.

În 2022, schimburile comerciale au fost pe un traseu de rollercoaster, crescând abrupt în iunie la 393,8 milioane de euro, apoi scăzând brusc. În august 2022, Belgia a importat diamante rusești în valoare de 35,9 milioane de euro, față de 215,4 milioane de euro în aceeași lună din 2021.

Tom Neys, un purtător de cuvânt al AWDC, a declarat că creșterea din luna iunie a reflectat tranzacții cu diamante care erau „deja încheiate înainte de începerea războiului”. De îndată ce a început conflictul din Ucraina, industria a fost aruncată în incertitudine, lăsând în aer schimburi comerciale de milioane de dolari. „Timp de trei luni, o mică armată de avocați a trebuit să investigheze dacă toate afacerile încheiate erau în regulă, dacă toate erau conforme cu regulile în schimbare din SUA, din Europa. Ei au trebuit să găsească în permanență soluții logistice”, a spus el.

10.000 de locuri de muncă ar fi în pericol

În ciuda scăderii abrupte a comerțului din iunie, Neys respinge o interdicție a importurilor. Anvers trebuie să rămână „o ușă deschisă pentru companiile care nu au alte opțiuni”, a spus el. „Pentru noi, cel mai important lucru este ca aceste companii să aibă posibilitatea de a se adapta la noua piață”.

Marile companii au alternative la diamantele rusești, a spus el. „Dar pentru micii comercianți acest lucru este foarte dificil”. Unele sectoare de nișă nu au alternativă la diamantele rusești, a adăugat el, spunând că diamantele industriale rusești sunt standardul pentru bisturie în chirurgia oculară.

AWDC a susținut că 10.000 de locuri de muncă sunt în pericol din cauza opririi importurilor de diamante rusești: 4.000 directe și 6.000 indirecte.

Filip Reyniers, director al International Peace Information Service, un institut de cercetare cu sediul la Anvers, consideră că aceste cifre sunt „depășite și exagerate”, susținând că se bazează pe un studiu vechi de 12 ani. (AWDC a declarat că datele sale se bazează pe o cercetare din 2021, dar nu a răspuns la solicitările de a furniza datele).

„Unitatea fără cusur a UE” are găuri

În privat, oficialii belgieni au avertizat UE cu privire la pierderea de locuri de muncă, deși guvernul insistă că nu a încercat niciodată să blocheze sancțiunile. „Țara noastră nu a blocat niciodată măsurile legate de sectorul diamantelor”, a declarat în martie premierul Belgiei, Alexander De Croo.

Oficialii belgieni insistă că acest lucru rămâne valabil și în prezent. Cu toate acestea, atunci când Alrosa a fost inclusă în ultima rundă de sancțiuni, Belgia s-a abținut, potrivit unei surse. Aceasta ar fi fost o fisură în „unitatea fără cusur” privind războiul din Ucraina pe care UE îi place să o declare lumii. Ulterior, sancțiunile au fost adoptate în unanimitate, fără nicio mențiune despre Alrosa.

Belgia este departe de a fi singura care a obținut scutiri pentru industria sa. Ungaria, Slovacia și Republica Cehă sunt excluse de la embargoul asupra petrolului; Italia (și Belgia) a obținut o amânare în ceea ce privește interzicerea anumitor produse siderurgice rusești, invocând riscul pierderii de locuri de muncă.

Unele țări sunt înțelegătoare față de argumentele Belgiei. Interzicerea diamantelor rusești „ar fi împotriva noastră, deoarece comerțul se va îndrepta către India”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE.

Dar șoimii sancțiunilor sunt vehemenți. „Belgia trebuie să treacă la fapte – nu doar să sprijine Ucraina cu declarații puternice și frumoase, ci să găsească curajul de a împărți neajunsurile sancțiunilor cu toți ceilalți parteneri din UE”, a declarat un alt diplomat de rang înalt din UE.

Belgia ar trebui să preia conducerea, a susținut Reyniers, deoarece de ani de zile s-a prezentat ca lider în lupta împotriva „diamantelor însângerate” „Anvers și Belgia s-au profilat întotdeauna ca un centru etic, ca argument împotriva unor centre concurente precum Dubai”.

„Este o idee bună să ne distrugem economia?”

Industria diamantelor din Anvers susține că această linie ar genera un exod al comercianților de diamante din Anvers către Orientul Mijlociu și India, țări care încă fac comerț cu Rusia. „Acesta nu este un avertisment vag: veți ajunge la riscul ca toate cele 40 de miliarde de euro (cifra de afaceri anuală) să se îndrepte către India sau Dubai și acestea să devină cel mai mare centru comercial din lume”, a declarat Neys.

„Este o idee bună să ne facem rău în așa fel încât să ne distrugem propria economie?”, a întrebat el. „Pentru ce – pentru a o da unor țări care nu au nicio problemă, sau nu au nicio problemă în relațiile cu Rusia în prezent? Recompenăm țări care fac opusul a ceea ce vreți să facă?”.

Guvernul belgian susține că o interdicție asupra diamantelor rusești ar trebui să fie mult mai largă, acoperind pietrele tăiate și lustruite. Criticii interdicției americane privind diamantele au subliniat faptul că aceasta nu împiedică importul de diamante rusești prin India după ce acestea au fost tăiate și lustruite în această țară, transformându-le în diamante „indiene”.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului Belgiei a făcut referire la scăderea abruptă a importurilor de diamante rusești începând cu luna iunie. „În prezent, este explorată posibilitatea de a reduce și mai mult acest comerț la zero, dar acest lucru trebuie să se întâmple printr-o abordare colectivă”, a declarat acesta.

„Dacă vrem cu adevărat să punem capăt fluxului de bani către Rusia, acest lucru poate fi realizat doar dacă oprim și cumpărarea și vânzarea de diamante tăiate și lustruite, nu doar comerțul cu diamante brute. Acesta este un lucru care trebuie decis împreună cu cei care reprezintă principalele piețe de vânzare cu amănuntul”.

Ultimele stiri

  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Exit mobile version