AcasăȘTIRI EXTERNEBelgia se faultează singură: închide centrala nucleară care îi furniza 50% din...

Belgia se faultează singură: închide centrala nucleară care îi furniza 50% din energia electrică! / Presiuni din partea unei multinaționale care joacă și pe piața românească

Belgia se faultează singură: închide centrala nucleară care îi furniza 50% din energia electrică! / Presiuni din partea unei multinaționale care joacă și pe piața românească / Foto: printscreen

Belgia a închis vineri primul său reactor nuclear, în cadrul procesului de renunțare la energia nucleară. Însă decizia a stârnit îndoieli și controverse pe fondul creșterii prețurilor la energie și al războiului din Ucraina.

În 2003, guvernul federal a adoptat o lege conform căreia reactoarele nucleare vor trebui să înceteze să mai producă electricitate, după 40 de ani de la instalarea lor.

Operatorul Engie a oprit la sfârșitul zilei de 23 septembrie unul dintre cele patru reactoare ale centralei nucleare de la Doel, situată în portul Anvers, pe râul Scheldt.

Tăierea crăcii, în plină criză energetică

Dezactivarea reactorului Doel 3, vechi de 40 de ani, a fost pregătită de mult timp. Acesta face parte din planul belgian de eliminare treptată a energiei nucleare aprobat în 2003, care prevedea inițial închiderea până în 2025 a celor șapte reactoare.

Cu toate acestea, pe măsură ce termenul limită se apropie, guvernul federal pare să aibă îndoieli și este divizat în această privință, în timp ce costurile în creștere ale energiei pun presiune asupra gospodăriilor și întreprinderilor. Planul de tranziție „eco” a fost, în parte, un acord menit să liniștească partidele „verzi” din guvern, care s-au remarcat prin opoziția lor de lungă durată față de energia nucleară.

În ciuda acestui fapt, reactoarele Doel 1 și 2, precum și reactoarele Tihange 1 (care au început să producă energie în 1985) au fost autorizate să își prelungească activitatea până în 2025.

Aceeași prelungire a fost apoi aplicată și celor mai recente reactoare belgiene, Doel 4 și Tihange 3, la începutul acestui an. Această decizie vine în contextul crizei energetice care a cuprins Europa și este menită să garanteze securitatea energetică în Belgia. În prezent, au loc discuții între guvernul belgian și Engie pentru a decide cum vor funcționa acum până în 2035.

Engie: Schimbarea planurilor este imposibilă

Toate privirile se îndreaptă acum către reactoarele Doel 3 și Tihange 2, ale căror închideri au fost programate pentru 2022 și, respectiv, 2023. După argumente puternice de ambele părți, la 23 septembrie s-a anunțat că Doel 3 va fi dezmembrat definitiv și va înceta orice producție începând cu 1 octombrie.

Cu toate acestea, la 14 septembrie, ministrul federal de interne, Annelies Verlinden, a aruncat un obstacol în calea lucrurilor, solicitând amânarea închiderii planificate. Verlinden, care este, de asemenea, responsabil cu siguranța nucleară, a încercat să amâne închiderea, deoarece energia este o sursă stabilă și sigură de electricitate. Menținerea în funcțiune a reactorului ar asigura peste 50% din necesarul anual de energie electrică al Belgiei.

Purtătorul de cuvânt al Engie, Nele Scheerlinck, a confirmat pentru The Brussels Times că în prezent nu există niciun plan de prelungire a funcționării reactorului: „Decizia a fost luată cu ani în urmă”, a declarat Scheerlinck. „Schimbarea planurilor într-un termen atât de scurt este pur și simplu imposibil de realizat”.

Pe lângă provocările logistice pe care le-ar aduce reînnoirea reactorului, există și bariere legale care ar trebui depășite: „Este interzis din punct de vedere legal ca reactorul să mai producă energie electrică după 1 octombrie 2022”, a declarat Scheerlinck. Acest lucru este înscris în licența de operare a Engie.

În plus, directorul centralei, Peter Moens, a declarat pentru agenția de presă Belga că amânarea opririi nu este „nici înțeleaptă, nici recomandabilă”, mai ales că majoritatea personalului care lucrează la reactor și-a planificat deja să lucreze în altă parte.

În România, Engie furnizează gaze naturale și energie electrică, iar prin subsidiarele sale distribuie gaze naturale, asigură servicii energetice pentru clienți și produce energie electrică din surse regenerabile

author avatar
Tudor Borcea
863 afisari

3 COMENTARII

  1. PROSTIE !,NEBUNIE !, DAR SE PARE CA-I MOLIPSITOARE ,IN PLINA CRIZA SA IEI ASAEMENEA DECIZII FARA SA AI CE SA PUI IN LOC ESTE DOVADA DE IRESPONSABILITATE .

  2. Progresiștii devianți au o altă agendă, una doar de ei cunoscută. Prostimea, dacă zace-n staul și rumegă, în loc să iasă-n stradă, să protesteze, va suferi. Va suferi de frig, de foame și va crăpa-n sărăcie.

    Cum adică, s-a hotărât atunci…? În 2003… Păi atunci a fost „una”, acum e „alta”. Cum să nu poți stopa „ceva”? E DEFECT ACEL „CEVA”? NU? ATUNCI, DACĂ MERGE ȘI AI NEVOIE DE EL, DE CE SĂ-L OPREȘTI?
    Cu ce-l înlocuiești? Cu eoliene? Cu soarele?

    Oricum, este interesant de urmărit evoluția acestei centrale nucleare.

    • pai iesi pr0stule in strada si protesteaza !
      cine te opreste ?
      esti cel mai viteaz cand stai acasa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger