AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul a bombardat centrala nucleară Zaporojie, acuză Rusia. Sunt...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul a bombardat centrala nucleară Zaporojie, acuză Rusia. Sunt raportate „explozii puternice”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul a bombardat centrala nucleară Zaporojie, acuză Rusia / Foto: printscreen

Armata rusă a acuzat duminică Kievul că a bombardat centrala nucleară Zaporojie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică, prezentă la fața locului, raportează explozii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat duminică la prânz „explozii puternice” în zona centralei ucrainene din Zaporojia, cea mai mare din Europa și ocupată de armata rusă din martie.

„Peste 20 de obuze de calibru mare”

Anunțul a fost făcut duminică de Rafael Grossi, directorul general al AIEA: „Informația este extrem de îngrijorătoare. Au avut loc explozii pe amplasamentul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este total inacceptabil”.

Anterior, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat din nou situl industrial, asigurând în același timp că nivelul de radiații de acolo a rămas „în limitele normelor”. „Regimul de la Kiev nu-și încetează provocările pentru a crea amenințarea unei catastrofe la centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat armata rusă într-un comunicat, asigurând că peste 20 de obuze de „calibru mare” au fost trase între sâmbătă și duminică, în special între blocurile energetice numărul 4 și 5, informează Liberation.

Potrivit comunicatului, a fost vizat acoperișul unei „clădiri speciale” din apropierea acestor două blocuri. Timp de mai multe luni, Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de bombardarea sitului, care se află sub control rusesc, dar nu departe de linia frontului.

„Bombardamentul a fost într-adevăr masiv”

Forțele armate ucrainene au efectuat, sâmbătă, 12 lovituri împotriva centralei nucleare de la Zaporojie (NPP), pentru prima dată din septembrie, a declarat anterior și Renat Karciaa, un consilier al directorului general al companiei ruse Rosenergoatom, într-un interviu televizat pentru canalul de știri Rossiya-24.

„12 lovituri au atins centrala nucleară din Zaporojie, între orele 17.15 și 17.41. Ne referim la perimetrul centralei, dar nu la zona industrială sau la orice alte zone adiacente centralei”, a declarat Karciaa.

Karciaa a precizat că piscina de stropire, care face parte din sistemul de răcire al centralei nucleare, a fost lovită de șase ori, alte două impacturi au fost înregistrate în depozitul de combustibil nuclear uzat și alte trei lovituri au fost documentate în apropierea punctului de control 2, informează Tass.

„Bombardamentul a fost într-adevăr masiv”, a declarat consilierul directorului general al Rosenergoatom. „Centrala nu a mai fost o țintă de la sfârșitul lunii septembrie”, a adăugat el.

Karciaa a subliniat că nu au existat victime în rândul personalului. „Astăzi s-a soldat cu pagube și distrugeri care vor fi clarificate mâine dimineață”, a spus el. „Astăzi este sâmbătă, așa că la uzină se află mult mai puțin personal decât în zilele lucrătoare. Și, din fericire, nu au existat victime, deoarece atacul s-a soldat doar cu pagube”.

Karciaa a avertizat că astfel de bombardamente ar putea declanșa o contaminare nucleară. Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa iar Rusia a preluat controlul asupra acesteia la sfârșitul lunii februarie, în timpul „operațiunii sale militare speciale”.

În septembrie, în urma unei vizite a misiunii AIEA, agenția a cerut insistent crearea unei zone de protecție de securitate în jurul centralei pentru a preveni situațiile de urgență cauzate de ostilități. În prezent, se discută despre parametrii geografici ai zonei de securitate.

author avatar
Tudor Borcea
432 afisari

4 COMENTARII

  1. Cu siguranta ca la rusi nu le-ar fi greu sa ii termine pe ucrainieni. Dar pentru sandramaua care se intampla, sant rusii de fapt intelesi cu americanii? ‘Retragerea’ rusa recenta s-a intamplat dupa convorbiri ruso-americane. Se pare ca jocurile sant facute pe la spate si acolo este de fapt care pe care

    • Pai se vede din satelit. La inceputul razbelului ajunsesera langa Kiev. Marii razboinic ukronazisti, fara sa aibe arme de la tot occidentu si nici mercenari de pretutindeni, i-au respins (varianta oficiala). Putin a zis ca s-a retras ca sa dea un semn de bunavointa pt negocieri. De cand in istoria militara o armata care assediza un oras se retrage ca sa negocieze? Negocierile se fac cu armata sub cetate.

  2. cernobil,fukushima,zaporojie,
    repeat after me:
    -cernobil,fukushima,zaporojie!

    (e adevarat:
    doar Napoleon a tras cu tunu in Piramide!)

    (daca crezi in „accidente”
    te rugam sa deschizi pe cnn, pe bbc,
    aici e doar pentru conspirationistii auto-radicalizati
    rapid sau cu state vechi)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger