AcasăPoliticaPuternicii lumii, în umbra lui Vladimir Putin

Puternicii lumii, în umbra lui Vladimir Putin

Vladimir Putin domină de departe summitul G20 de la Bali, deși nu participă în persoană și nu va interveni virtual la discuții.Președintele  rus și războiul său împotriva Ucrainei, care a divizat profund cele mai mari economii ale lumii și a declanșat nenumărate crize globale, au acaparat agenda. Dar a pune presiune pe Rusia nu e ușor.

Cei 20 de membri ai acestui club creat inițial pentru a gestiona problemele economice au căzut de acord asupra unui proiect de comunicat de presă consultat de AFP, considerat totuși improbabil în ultimele zile, având în vedere liniile de falie, dar și acordul necesar de la Moscova.

Acest document notează repercusiunile negative ale „războiului din Ucraina” și preia termenul de „război” respins pentru moment de Moscova care evocă o „operație militară specială”. Precizează că „majoritatea membrilor” „condamnă cu fermitate” conflictul, consideră „inadmisibilă” folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare și solicită prelungirea acordului privind exporturile de cereale.

Acordul negociat în iulie sub egida Turciei, care a făcut posibilă livrarea a aproximativ 10 milioane de tone de grâne ucrainene, expiră vineri, iar Moscova pune la îndoială intențiile sale, stârnind temeri de foamete la ONU.

Zelenski face apel la “G19”

Întors din Herson, un oraș din sudul Ucrainei tocmai preluat de armata sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus prelungirea acestui acord „la nesfârșit”. A fost unul dintre primii care au vorbit prin videoconferință la ceea ce el a numit „G19”, cu excepția Rusiei. În sală a fost însă prezent șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, prin care a fost reprezentat Vladimir Putin.

China în centrul jocului

Gazda evenimentului, președintele indonezian Joko Widodo a cerut, de asemenea, în discursul său de deschidere „încheierea războiului”: „Nu trebuie să împărțim lumea în mai multe tabere. Nu trebuie să lăsăm lumea să cadă într-un nou Război Rece”.

Toate privirile sunt îndreptate spre China, o mare putere al cărei președinte Xi Jinping s-a apropiat și mai mult de Vladimir Putin în ajunul războiului, formând un front comun împotriva a ceea ce ei descriu drept voințe hegemonice occidentale.Beijingul a refuzat să condamne invazia Ucrainei lansată pe 24 februarie.

Xi a cerut „opoziție fermă” față de „instrumentalizarea” produselor alimentare și energetice, într-o critică voalată la adresa aliatului său rus. Cu toate acestea, nu i-a cruțat pe occidentali, cerând ridicarea sancțiunilor, precum cele care vizează Rusia, sau cerându-le să facă mai mult pentru a limita efectele majorărilor dobânzilor implementate în ultimele săptămâni în fața creșterii prețurilor.

În timpul unei întâlniri de marți dimineață cu liderul chinez, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut acestuia să intervină pe lângă stăpânul de la Kremlin pentru a-l convinge să se întoarcă la „masa negocierilor”.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
473 afisari

2 COMENTARII

  1. Bajacota, cum dreaku poti sa-i sugi cariciul in halul asta?! Oricum bani nu mai vezi de la el!!! OPRESTE-TE!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger