AcasăȘTIRI EXTERNEDiamantele din Rusia strălucesc la Anvers. „Ipocrizia morală” a UE și rolul...

Diamantele din Rusia strălucesc la Anvers. „Ipocrizia morală” a UE și rolul controversat al Belgiei

Diamantele din Rusia strălucesc la Anvers. „Ipocrizia morală” a UE și rolul controversat al Belgiei / Foto: printscreen

Diamantele rusești sunt din nou în atenția Europei, la fel ca și rolul controversat al al Belgiei în această industrie. În ciuda celor șase runde de sancțiuni radicale ale UE împotriva Moscovei, diamantele rusești au rămas o absență, pe drept cuvânt strălucitoare, de pe lista de embargouri.

Omiterea lor se datorează în parte rolului proeminent al Belgiei în industria diamantelor. Anvers a servit, timp de generații, ca principal centru de tranzit pentru diamantele care sosesc în Europa – inclusiv din Rusia. Dar acest lucru s-ar putea schimba. Angajamentul Rusiei de a-și intensifica campania militară în Ucraina a determinat UE să accelereze lucrările la un nou pachet de sancțiuni.

Presiuni asupra oficialilor de la Bruxelles

Iar mai mulți diplomați au declarat că ezitarea Belgiei cu privire la o interdicție a diamantelor rusești este din ce în ce mai nesustenabilă. În mod public, Belgia s-a angajat să nu blocheze sancțiunile privind diamantele. De asemenea, și-a exprimat îngrijorarea că o astfel de măsură ar putea afecta mai mult economiile UE decât pușculița Rusiei.

În privat, diplomații belgieni au exercitat cu succes presiuni asupra oficialilor UE pentru ca pietrele prețioase să nu fie incluse pe lista de sancțiuni, potrivit a numeroși diplomați familiarizați cu discuțiile privind sancțiunile, scrie Politico. „Această poziție devine din ce în ce mai dificilă”, a declarat un diplomat UE.

Rezultatul este că Belgia – și sprijinul său neclintit pentru o industrie legată de mult timp de autocrați, dictatori și zone de conflict – se află din nou într-o lumină incomodă. UE a sancționat deja aurul rusesc și alte bunuri de lux. Iar acum, cei care militează de mult timp pentru sancțiuni privind diamantele, inclusiv statele baltice, Polonia și Olanda, încearcă să grăbească lucrurile.

„Facem presiuni pentru sancțiuni privind diamantele rusești de luni de zile”, a declarat un alt diplomat UE. Diamantele brute rusești reprezintă în prezent 30% din comerțul mondial cu aceaste pietre prețioase. Iar Trezoreria SUA estimează că diamantele reprezintă unul dintre primele zece exporturi non-energetice ale Rusiei, totalizând peste 4,5 miliarde de dolari în 2021.

Totuși, chiar și în timpul războiului început de Vladimir Putin în Ucraina, liderii belgieni nu s-au distanțat de industria diamantelor din țară. Chiar săptămâna trecută, primul ministrul belgian Alexander De Croo s-a aflat la Anvers, exprimându-și sprijinul la o conferință a industriei. El a susținut în repetate rânduri că orice interzicere a diamantelor ar afecta mai mult Europa decât Moscova.

„Timp de șase secole, Anvers a dovedit că reușește întotdeauna să rămână rezistent și inovator în vremuri turbulente”, a spus el într-un discurs în care nu a menționat Rusia. Liderii din industria diamantelor din Anvers rămân încrezători, chiar și după reluarea dezbaterii privind sancțiunile care a început săptămâna aceasta.

„Ipocrizia morală” a UE

Alte țări au adoptat o abordare diferită. La scurt timp după invazia din Ucraina, SUA au interzis importul de diamante „neindustriale” din Rusia. De asemenea, l-a sancționat pe Serghei Sergheevici Ivanov, directorul executiv al celei mai mari companii miniere de diamante din Rusia, Alrosa, și pe tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, fost șef de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin.

UE nu a urmat exemplul SUA. Roland Papp, care urmărește fluxurile financiare ilicite pentru Transparency International, a declarat că UE dă dovadă de „ipocrizie morală” în această privință. „În timpul verii, UE a adăugat aurul rusesc pe lista de sancțiuni, nu este prea târziu să adauge și diamantele”, a spus el.

În iulie, ONG-ul anticorupție le-a scris oficialilor UE pentru a-i îndemna să includă diamantele în regimul de sancțiuni împotriva Rusiei. Papp a declarat că UE nu a răspuns la scrisoare.

„Aruncăm totul pe apa sâmbetei?”

Tom Neys, un purtător de cuvânt al Antwerp World Diamond Center, a susținut că afacerea diamantelor, care se află deja sub o presiune uriașă din partea autorităților de reglementare și a consumatorilor, răspunde organic la cererile consumatorilor, care includ în prezent practici etice și durabile.

„Am investit timp de 20 de ani pentru a face comerțul cu diamante mai transparent”, a declarat Neys într-un interviu acordat Politico, în cadrul conferinței de la Anvers. „Chiar vom arunca totul pe apa sâmbetei pentru a favoriza Dubaiul, care își deschide deja porțile pentru oligarhii ruși?”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
316 afisari

6 COMENTARII

  1. Uite de aia ajung traficantiiGRU-DIE caPetrovQiombete sa fure zeci de miliarde de euro si nu dau socoteala.Si diamantele sunt dinSierraLeone nu sunt „rusesti”

  2. Astia dau legi decat pt pspagali ei facafaceri oriynde la noi au lant de supermarket off shore care fac 9miliarde si nu platesc un leu la statul roman in schimb anaful te cauta pe tine cet si in fund de taxe!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger