AcasăAfaceriDiamantele Rusiei pot ocoli sancțiunile occidentale

Diamantele Rusiei pot ocoli sancțiunile occidentale

Prețurile acțiunilor gigantului rus Alrosa, cel mai mare grup minier de diamante din lume, au scăzut cu peste 17% de când Moscova a invadat Ucraina, urmând sancțiuni care   au vizat și compania și industria diamantelor din Rusia. Dar există o cale de a ocoli restricțiile occidentale – și se află la 4800 de kilometri distanță, în India.

Nouă din zece  diamante din lume călătoresc prin India, iar orașul Surat este locul în care majoritatea sunt tăiate și prelucrate. Aceasta oferă Indiei – cel mai mare exportator de diamante din lume – un cuvânt de neegalat privind impactul sancțiunilor asupra pietrelor prețioase din Rusia.

Rusia produce o treime din toate diamantele brute, Alrosa exploatând aproape fiecare dintre ele, potrivit Al Jazeera. Statele Unite, responsabile pentru aproape jumătate din cererea globală de pietre prețioase, au sancționat importul de diamante de origine rusă în martie.

Și mărci de bijuterii de top precum Signet și Tiffany au interzis utilizarea diamantelor rusești în produsele lor. Dar o clauză de salvare din actualul regim de sancțiuni al SUA permite importul de bunuri care sunt „transformate în mod substanțial” într-o țară terță.

Acest lucru permite diamantelor extrase în Rusia să intre pe piețele globale aproape neatinse de restricții deocamdată, deoarece majoritatea dintre ele sunt tăiate și șlefuite în orașe precum Surat și apoi exportate ca diamante indiene.

Lacuna a atras atenția unui grup bipartizan de parlamentari americani condus de democratul Gerry Connolly(Virginia) și republicanul Austin Scott(Georgia). Ei au scris secretarului de stat al SUA Antony Blinken și secretarului Trezoreriei Janet Yellen, cerându-le să înăsprească sancțiunile din jurul industriei diamantelor din Rusia.

„Primim doar diamante brute din Rusia – munca noastră le transformă în pietre prețioase care sunt exportate pentru ca oamenii să le cumpere”, a spus Nanubhai Vekariya, președintele Asociației Surat Diamond.

Deși New Delhi nu l-a condamnat oficial pe Putin pentru invadarea Ucrainei, majoritatea băncilor indiene au oprit tranzacțiile cu omologii ruși sancționați.

Industria diamantelor din India are aproape un milion de angajați, iar acceptarea sancțiunilor stricte ale SUA împotriva diamantelor rusești s-ar putea dovedi paralizantă pentru industria și exporturile indiene.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger