Cauta

Rusia închide robinetul de gaz. Gazprom oprește livrările către Germania, începând de luni, 11 iulie!

Nord Stream-1

Rusia închide robinetul de gaz. Gazprom oprește livrările către Germania, începând de luni, 11 iulie!

Rusia întrerupe livrările de gaze ruseşti spre Germania vreme de zece zile. Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul dimineţii de luni, 11 iulie, lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident.

Conducta Nord Stream 1 trece prin Marea Baltică, fiind cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania.

Fluxul de gaze va fi întrerupt zece zile

Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, 11 iulie, ora locală 06:00 (04:00 GMT), și urmează să fie reluată în cursul dimineţii de 21 iulie, potrivit Reuters. Nemții se tem însă că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă.

Germania şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Moscovei în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe ţări depind în grad ridicat de resursele energetice ruseşti, în timp ce Moscova a ripostat la sancţiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancţiuni împotriva sa.

Motivul oficial: „lucrări de mentenanță”

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz.

Dar gazoductul Nord Stream 1 era utilizat doar la 40% din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creşteri ale preţului pe piaţa gazelor, potrivit Agenţiei Federale de Reţea din Germania. Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunţată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică, comentează AFP.

Lucrări de mentenanţă similare au durat între 10 şi 14 zile în trecut şi nu au fost întotdeauna finalizate la termenul stabilit, aminteşte şi DPA. Dar în contextul războiului în Ucraina şi a încleştării dintre Moscova şi Occident pe tema energiei, nimeni nu poate spune ce va urma, conform agenţiilor de presă citate.

Ultimele stiri

  • O vară crudă pentru investitori
  • Isprăvile Comisiei Europene: noua armă antisubvenții trage cu gloanțe oarbe
  • Politburo 2.0
  • Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu șochează din nou! Ce a putut să o întrebe pe mama Robertei, tânăra moartă în cumplitul accident
  • Uniunea Europeană se transformă într-o șandrama
  • Ucraina trimite pușcăriași să lupte cu rușii. Se pot înscrie și cei condamnați pentru o singură crimă
  • Ipocrizia și ecologia. Biden vs Big Oil
  • Coco Chanel la ei și Co-Co la noi
  • Ciolacu cere controale: „Unii comercianți au scăzut gramajul la produse. E de fapt o scumpire camuflată”
  • Ministrul Alina Gorghiu, gafă în direct la radio/Cum a „fracturat” limba română – VIDEO
  • Exit mobile version